YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kütahya'da Arıcılık Ve Bal Üretimi

Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Kütahya'da organik formda olan balın içerdiği enzimlerin aroma ve kalite değerleri bakımından

Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Kütahya'da organik formda olan balın içerdiği enzimlerin aroma ve kalite değerleri bakımından Anzer balından üstün olmasına rağmen bunun gerçek değerinden pazarlanamamasının, ürünün markalaşmamasından kaynaklandığını savundu.

Müdürlük'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Baydar, Germiyan Konağı'nda arı yetiştiricileri ve bal üreticileriyle düzenlediği toplantıda, Kütahya balının markalaştırılması gerektiğini belirtti.

"Kütahya'da organik formda olan balın içerdiği enzimler aroma ve kalite değerleri bakımından Anzer balından üstün olmasına rağmen bunun gerçek değerinden pazarlanamaması, ürünün markalaşmamasından kaynaklanıyor" diyen Baydar, ilde yüzde 55 oranında ormanlık arazi bulunduğunu anımsattı.

Bu alanın, kendiliğinden yetişen bitki örtüsü bakımından temel kaynak durumunda olduğuna dikkati çeken Baydar, şöyle devam etti:

"Diğer bir husus ise arı ürünlerinin pazarlanabilmesi için tesisleşmeye gidilmesi gerektiğidir. Bu konuda özellikle insan sağlığı için çok büyük faydası olan polenin taze olarak tüketiminin yaygınlaştırılması için yeni stratejiler belirlemeliyiz. Optimum saklama koşulları sağlanabilirse polenin de çok büyük pazar payı olacağını biliyoruz. Sektörün en önemli faaliyet kolu olan arı ve arı ürünleri kapasitesinin tespit edilerek buna göre politika üretilmesi gerekmektedir. Müdürlük olarak bu kapsamda çalışmalarımız devam etmektedir. Orman Bölge Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği ile müştereken sürdürdüğümüz bu çalışma sonucu ilimizin ballı bitki flora durumu, kovan kapasitesi, sabit ve gezginci arıcı kovan varlığını belirlemek istiyoruz."

Kütahya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Balta da yurt dışı gezisinde, İspanya'dan arıcılık konusunda fazla geride olmadıklarını, sadece ürün çeşitliliği ve pazarlama konusunda birtakım eksiklikleri bulunduğunu ve bunları gerçekleştirilecek projelerle gidermek istediklerini belirtti.

Daha sonra, "arıcılık" ile ilgili belgesel film izletilerek, teknik gezi kapsamında günlük faaliyetlerin yer aldığı "İspanya Arıcılık ve Kültür İzlenimleri Ajandası" tanıtıldı.

Toplantıya, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Müdür Yardımcısı Murat Tekeli, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Ahmet Gökkaya, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mustafa Kurt ve İspanya'daki geziye katılan teknik elemanlar katıldı.

Muhabir: Sedat Gök

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler