YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kütahya'da siyanür paniği

Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'ne bağlı Dulkadir Köyü'nde sudan zehirlendiği ileri sürülen kişilerin sayısı 7'ye çıktı.

Kütahya'da siyanür paniği

Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'ne bağlı Dulkadir Köyü'nde sudan zehirlendiği ileri sürülen kişilerin sayısı 7'ye çıktı. Hastanede tedavi alına alınan 7 kişiye serum verildiği belirtildi.

Siyanür barajındaki setlerin birinin 7 Mayıs 20111 tarihinde çökmesiyle üretimi durduran Eti Gümüş A.Ş.'ye en yakın köylerden biri olan Dulkadir Köyü'nde dün sabah 2 aydır kesik olan çeşmelerden akan suyla ellerini yüzleri yıkadıkları belirtilen Emine Sözer, Mehmet Sözer, Muzaffer Sözer, Emeti Sözer ve Leyla Sert rahatsızlanmıştı.

Muzaffer Sözer, köye gelen 112 ambulansında görevli sağlık ekibi tarafından yapılan müdahalenin ardından evine gönderilmiş, Mehmet Sözer, Emeti Sözer, Emine Sözer ve Leyla Sert de Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınmıştı.

Bu sabah da hastanede tedavi gören Mehmet Sözer'in oğulları Veli Sözer ile Fatih Sözer rahatsızlandı. Sözer kardeşler ile dün rahatsızlanan ve bugün kendini iyi hissetmediğini belirten Muzaffer Sözer ambulansla Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedavi altına alındı.

Hastanede kendisiyle birlikte 7 kişinin tedavi altında olduğunu ifade eden Mehmet Sözer, sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Mehmet Sözer kendisini telefonla arayan DHA muhabirine, "Doktorlar benimle birlikte 4 kişiyi bugün taburcu edeceklerdi. Ancak sabahleyin yanımıza gelen doktor bize serum taktırdı ve bir gün daha hastanede kalacağımızı söyledi. Bu sabah da 2 oğlum ile köydeki yakınımız olan Muzzafer Sözer'i hastaneye getirdiler. Onların da durumu iyi. Ancak bize sürekli serum veriyorlar ve zehirlenip zehirlenmediğimiz konusunda bir açıklama yapmıyorlar. Biz iki aydır kesik olan suyu daha önceleri de içmiyorduk. Sadece elimizi-yüzümüzü, bulaşıklarımızı yıkıyordu ve hayvanlarımıza içirtiyorduk" dedi.

Kütahya Sağılık Müdürlüğü'nün zehirlenme iddialarının olduğu Dulkadir Köyü'nde dün çeşmelerden akan sudan numune aldıkları ve siyanürlü olup-olmadığının belirlenmesi için numuneleri laboratuvarlarda incelemelere aldıkları bildirildi. Sağlık Müdürlüğü yetkilileri numune sonuçları ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Dulkadir Köyü'nde oturanlardan bazıları üretimi durdurulan Eti Gümüş A.Ş. tesislerinde bir süre önce çalışmaların yeniden başladığını öne sürdü. Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, tesislerde gümüş üretiminin yapılmadığını, sadece 5'inci havuzun yapımında kullanılmak üzere geçici olarak çamur üretiminin yapıldığını söyledi.

Eti Gümüş A.Ş. Genel müdürü Ergun Kılıç, dün sabah tesislerin sınırları içerisindeki bir vaanın kimliği belirsiz kişiler tarafından açılması sonucunda Dulkadir Köyü'ne kısa süreli su verildiğini söyledi. Kılıç "Bizim ve Dulkadir Köylülerinin kullanma suyu olarak kullandıkları suyu 2 ay önce kuyulardaki çökme nedeniyle kesmiştik. Vananın kimler tarafından açıldığını araştırıyoruz" dedi.

Bu arada Dulkadir Köyü'nde dün öğle saatlerinden itibaren çeşmelerden akan suyun kesildiği, su boru hatlarının sökülmeyebaşlandığı belirtildi.

SİYANÜR"LÜ KÖYE BAŞKA KAYNAKTAN SU İçme suyuna siyanür karıştığı iddia edilen Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Dulkadir köyü ile siyanür kullanılarak gümüş üretilen Eti Gümüş AŞ'ye ait tesis arasındaki su boruları sökülerek, köye başka bir kaynaktan su getirilmesi için çalışma başlatıldı.

Önceki gün içme suyuna siyanür karıştığı öne sürülen Dulkadir köyünde yaşayan 7 kişinin, Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesinde zehirlenme tanısıyla tedavilerine devam ediliyor. Bu kişilerin hayati tehlikeleri bulunmuyor.

Bir inek, iki koyun, yedi ördek ve sekiz civcivin siyanürlü su nedeniyle telef olduğu ifade edilen köy ile yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Eti Gümüş AŞ'ye ait tesis arasında bulunan ve iki aydır kullanılmadığı bildirilen içme suyu hattına ait borular, tesis çalışanları ve köylüler tarafından söküldü.

Dulkadir'e, köyün yakınındaki Aliköy beldesinin sınırları içerisinde kalan bir alanda bulunan kaynaktan elde edilecek suyun getirilmesi için çalışmalara başlandı.

GENEL MÜDÜR KILIÇ VE BELEDİYE BAŞKANI TUNÇ'UN SÖZLERİ Eti Gümüş AŞ Genel Müdürü Ergun Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıldan bu yana Dulkadir köyüne su verdiklerini ve şirketin çalışmasını istemeyen bazı güçlerin sabotaj yapma ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.

Tesislerin 2004 yılında özelleştirildiğini ve köylülerin su ihtiyacının ücretsiz olarak karşılanmasına devam edildiği anlatan Kılıç, ''Köye giden su tesisatları 20 yıl önce döşenmiş. Biz iki aydan bu yana bu şebekelerden köylülere su vermiyoruz. Köye giden şebeke kanalına herhangi bir müdahale olup olmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. Köyde bulunan su deposuna siyanür atmak suretiyle karışım da olabilir'' dedi.

Aliköy Belediye Başkanı Kemal Tunç ise tesislerden Dulkadir'e gelen suda şimdiye kadar hiçbir sorun yaşanmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Biz de bu olay karşısında önlem amaçlı depolarımızı, şebekelerimizi, evlere giden şebekelerin devamını, vanalarına, musluklarına varıncaya kadar her yerini değiştiriyoruz. Şu anda korkulacak bir durum veya herhangi bir risk yok. Bu olayı araştırmaktayız. Hastalananlar 'siyanürden oldu' demiyor, mide bulantısı şikayetleri var. Şimdiye kadar doktor raporu elimize ulaşmadı. Bu nedenle siyanürden zehirlendiklerini söyleyemeyiz.''
DULKADİR KÖYÜ MUHTARI Dulkadir Köyü Muhtarı Selim İlhan, atık su barajındaki siyanürün, köyüne gelen içme suyu hattına karıştığı iddiasını yineledi.

Yeni su deposu inşa etmek için çalışma başlattıklarını bildiren İlhan, şunları kaydetti:
''Dün, bir arkadaşımız ördek ve civcivlerine su vermiş. Hayvanlar suyu içer içmez telef olmuş. Onun yardım istemeye gittiği bir başka arkadaşımızın ineği de, aynı sudan içtiği için rahatsızlanmış. Ayran, yoğurt, kömür tozu içirip kusturarak hayvanı iyileştirmişler. Ondan sonra veteriner gelmiş ve başka bir ineğin önüne deneme amaçlı tenekeyle su bırakıp içirmişler. 10 dakika bile geçmeden hayvanın öldüğünü görmüşler.

Olayın sabotaj olduğu iddia ediliyor. Ancak benim buna aklım ermedi. Bunu kim yapabilir? İnsan hayatını bu kadar basit nasıl kullanırlar? Köylülerin vanayı açtığı söyleniyor. Bizim fabrikaya giderek açma imkanımız yok. Çok sayıda güvenlik görevlisi bulunuyor ve her yer güvenlik kameralarıyla gözetleniyor.''

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler