YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İl Genel Meclisi Toplantısı

Malatya İl Genel Meclisi toplantısında, inşaatı süren kerpiç evlerle ilgili rapor okunup, Arapgir ilçesinde Emiroğlu...

İl Genel Meclisi Toplantısı

Malatya İl Genel Meclisi toplantısında, inşaatı süren kerpiç evlerle ilgili rapor okunup, Arapgir ilçesinde Emiroğlu Konağı yapılması kararlaştırıldı.

İl Özel İdaresi Salonu’nda Naci Şavata’nın başkanlığında eylül ayı toplantılarını sürdüren İl Genel Meclisi, gündemindeki maddeleri ele aldı. Kongre ve Kültür Merkezi bahçesinde, Malatya Valiliği tarafından inşa edilen kerpiç yapılarla ilgili Saadet Partili (SP) üye Osman Marasalı’nın soru önergesi üzerine, soruların araştırılarak cevapları rapor şeklinde okundu. Soru önergesinde, "Yapılan yapılar kaç adet olup, hangi amaçla kullanılacaktır? Yapılan kime, hangi tarihte ihale edilmiş ve inşaatlar hangi tarihte başlamıştır? İhale bedeli ne kadardır? Bu bedel hangi kıstaslarla belirtilmiştir? İhale bedeli hangi kaynaktan ödenecektir? Yapılan yapıların iki defa yıkıldığı ve tekrar yapıldığı iddia edilmektedir. Yıkım hangi sebeple olmuş ve yapılan masraflar kime zimmet edilmiştir? Kamuoyunda sekiz adet kerpiç ev için 2 milyon 700 bin TL gibi bir rakam telaffuz edilmektedir" denildi.

AR-GE ve Meclis Kararlarını İzleme Komisyonu olarak Yatırım ve İnşaat Müdürü Garip Cerrah ve Destek Hizmetleri Müdürü Ahmet Turan Örengil ile yapılan görüşmeler sonucunda, komisyonca verilen bilgiler şöyle okundu:

"Yapılan üniteler 17 adet olup, geleneksel ve kültürel sanatların tanımı için fuar ve sergi alanı düzenlenerek turizm cazibe merkezi oluşturulması amacıyla kullanılacaktır. İşin ihalesi, Kamu İhale Kurumu'nun önergeleri doğrultusunda 19. maddesi gereği Açık İhale Usulü ile 10.06.2011 tarihinde yapılmıştır. İhale Sentez Mühendislik Mimar Mim ve İnş. San.Tic. Ltd. Şti.'de (Malatya iştigal eden bir firmada kalmıştır) İhale bedeli 2 milyon 46 bin 704 TL'dir. Keşif bedeli 2 milyon 837 bin 873 TL'dir. Bu bedel proje birim fiyatlarında çıkarılmıştır. DPT tarafından sağlanan projenin yüzde 90 bedeli hibe olarak Fırat Kalkınma Ajansı'na verilmiştir. Proje bedeli Fırat Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacaktır. Yapılan yapımlar proje uygun olmadığından idarece kabul edilmediğinden yıktırılıp, projeye uygun yapılması istenmiştir. Yapılan masraflar müteahhit firmaya aittir. Kamuoyunda belirtilen sekiz adet ev doğru olmayıp toplam 17 adet ev yapılacaktır. Yine ihale bedeli 2 milyon 700 bin TL hayali olup, gerçek rakam 2 milyon 46 bin 704 TL'dir."

Bu arada, Eski Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Metin Emiroğlu'nun, Arapgir ilçesi İpekçi Sokak'ta bulunan babasına ait 180 yıllık taş, ahşap ve kerpiç karışımı sivil mimari örneklerinden olan konağını ve 5 bin 442 metrekarelik bahçesini Malatya İl Özel İdaresi'ne aşağıdaki şartlar dahilinde bağışlaması uygun bulundu.

Eğitim-Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu olarak mahallinde yapılan araştırma ve inceleme sonucunda şu rapor hazırlandı ve kabul edildi:

"Söz konusu binanın Arapgir’in kültürel dokusuna uygun olarak restore edilmesi, beş dönümlük bahçenin duvarlarının onarılıp, gerekli peyzaj çalışmalarının yapılması ve bahçeye İl Özel İdare imkanları ile sondaj vurulması, konağın 'Emiroğlu Konağı' olarak Arapgir halkının hizmetinde turizm, tanıtım ve sosyo kültürel faaliyetleri ile milli eğitim çalışmaları ve halk eğitim çalışmalarında kullanılmasının sağlanması, konak içerisinde geniş bir odanın bakanımıza ait kitaplarla bir kütüphane olarak tahsis edilmesi, Çevre ve Sağlık Komisyonu'nda görüşülüp rapora bağlanan ilimiz Pütürge ilçesi Tepehan beldesi Ağrüçe Mahallesi Kılyan ve Hakverdi yerlerine içme suyu amaçlı birer adet sondaj açılması ile ilgili raporun okunup karara bağlanması."

Öte yandan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüp rapora bağlanan Hekimhan ilçesi Karadere Mahallesi'nde 2 kilometrelik yolun alt malzemesinin ilgili belediyece yapılması kaydıyla, asfalt işinin İl Özel İdaresi tarafından yapılmasıyla ilgili rapor okunup karara bağlandı.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüp rapora bağlanan Battalgazi ilçesi Hatunsuyu beldesi arasında yaklaşık 900 metre mesafelik yerin alt yapısının Hatunsuyu Belediyesi tarafından yapılması kaydıyla, asfaltının İl Özel İdaresi'nce yapılması ile ilgili rapor da okunup karara bağlandı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler