YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KCK Sanıklarına Hapis Cezası

Malatya’da 4 kişinin terör örgütü KCK yöneticisi ve üyesi olduğu iddiasıyla yargılandığı davasının karar duruşmasında...

Malatya’da 4 kişinin terör örgütü KCK yöneticisi ve üyesi olduğu iddiasıyla yargılandığı davasının karar duruşmasında sanıklara 9 ile 18 yıl arasında hapis cezası verildi.

Tunceli’de terör örgütü PKK/KCK üyesi oldukları gerekçesiyle geçtiğimiz yıl tutuklanan DAKAD isimli derneğin başkanı Aysel Doğan, Tunceli Belediye Meclis Üyesi Nuray Atmaca, eski BDP Tunceli İl Eşbaşkanı Amber Kürtgözü Bakıray ile BDP İl Yöneticisi Nevin Balta’nın yargılandığı davada karar çıktı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanıklar ile sanıkların avukatı Hasan Doğan ve Barış Yıldırım katıldı.

Duruşmada, Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti. Mahkeme başkanı sanıklara esasa ilişkin sözleri olup olmadığını sordu. Sanıkların Kürtçe savunma yapma talebi kabul edilmedi. Kürtçe savunma talebinin reddedilmesinin ardından sanıklardan Aysel Doğan söz alarak Türkçe savunma yaptı. Savunmasına terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan için ‘halk önderi’ sözcüğünü kullanan Doğan, Kürt sorununun çözümü için müzakere başlatılmasının onurlu barışın sağlanması ile mümkün olacağını söyledi.

Sanık avukatlarından Barış Yıldırım, sanıkların KCK’nın Tunceli ayağı olarak gösterildiğini, sanıkların bir yılı aşkın süre boyunca takip edildiğini, ancak hiçbir suç ihbarında bulunulmadığını belirtti. İddianamenin önemli bir kısmının Aysel Doğan’a ayrıldığını anlatan Yıldırım, Doğan’ın başkanı olduğu DAKAD isimli derneğin Abdullah Öcalan’ın talimatı ile kurulduğunun belirtildiğini, bunların da bir gizli tanığın beyanlarına dayandığını savundu.

Sanık avukatlarının taleplerini alan mahkeme heyeti karar öncesi sanıklara son sözlerini sordu. Sanıklar yine Kürtçe savunma yapmak isteyince konuşmaları duruşma tutanaklarına ‘mahkememizce anlaşılmayan bir dilde cevap verdiği görüldü’ şeklinde geçti. Savunmaları alan mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından kararı açıkladı. Sanık Aysel Doğan hakkında PKK/KCK silahlı terör örgütü yöneticiliği suçlamasıyla 18 yıl, Enber Kürtgözü Bakıray, Nuray Atmaca ve Nevin Balta hakkında 9’ar yıl hapis cezası verilmesi kararlaştırıldı. Sanık Aysel Doğan hakkında daha önce İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘terör örgütü üyeliği’ gerekçesiyle verilen hapis cezası bulunduğu, bu cezaya ilişkin verilen ‘koşullu salıverilme’ kararının geri alınmasına karar verildi. Ayrıca Doğan’ın bu davanın 23 Şubat, 19 Nisan, 3 Ekim ve 12 Ekim tarihlerinde görülen duruşmalarında kullandığı bazı ifadeler nedeniyle suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı. Diğer sanık Enber Kürtgözü Bakıray hakkında Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen ‘kesinleşen hükmün geri bırakılmasına ilişkin karar’ ile ilgili mahkemeye bilgi verilmesine karar verildi.

Karar açıklandıktan sonra sanıklar duruşmaya katılanlara dönerek Kürtçe slogan attı. Mahkeme başkanı bunun üzerine duruşma salonunun boşaltılması talimatını verdi. Polis dinleyicileri duruşma salonu dışına çıkarttı.

Sanıklar Doğan, Atmaca, Bakıray ve Balta, Tunceli’de 26 Eylül 2011’de düzenlenen operasyonda gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Aysel Doğan’ın tutuklanmasının ardından terör örgütü elebaşının talimatıyla kurulduğu öne sürülen DAKAD isimli dernek Malatya Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatıyla Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ‘Amacı dışında faaliyet gösterdiği’ gerekçesiyle kapatılmıştı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler