YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Levent Vadisi'nde "Neolitik Çağ"dan Izler

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya formasyonlarından oluşan Levent Vadisi'nde yapılan envanter çalışmasında, Cilalı Taş Devri olarak

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya formasyonlarından oluşan Levent Vadisi'nde yapılan envanter çalışmasında, Cilalı Taş Devri olarak da bilinen "Neolitik Çağ"a ait yaşam kalıntılarına rastlandı.

Malatya Valiliği Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 kilometre uzunluğundaki Levent Vadisi'nin jeolojik formasyonların varlığı açısından son derece güzel bir yer olduğunu söyledi.

Vadide insan eliyle oyulduğu tespit edilen irili ufaklı binlerce mağara olduğunu anlatan İskenderoğlu, "Bu mağaralarda yaşam izlerini çıplak gözle de gözlemleyebiliyorsunuz" dedi.

KUDEB olarak vadide envanter çalışması yaptıklarını hatırlatan İskenderoğlu, çalışmanın tamamlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bilim adamları, KUDEB'in teknik personeli, yani sanat tarihçisi ve arkeologlarla yaptığımız çalışmayla vadide Paleolitik döneme (Yontma Taş Devri/Eski Taş Çağı) kadar yaşamın olduğu ortaya çıktı. Vadideki mağara yerleşkelerinde Neolitik döneme (Cilalı Taş Devri/Yeni Taş Çağı) ait yaşam kalıntılarına rastladık. Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izleri de var. Günümüzde de hali hazırda köylerde yaşam devam etmekte. Mevcut yaşamı da göz önünde bulundurursak, bir tabiat harikası olan Levent Vadisi'nde 10 bin yıldır yaşamın sürdüğü, insanların burayı her dönemde yaşamak için seçtiği ortaya çıktı."

Çalışma kapsamında, vadide 26 jeosit alan (jeolojik anlamda önem taşıyan yerler) olduğunu belirlediklerini anlatan İskenderoğlu, vadide aralarında Levent, Kozalak, Bağ ve Sarıhacı'nın da bulunduğu 20'ye yakın köyün yer aldığını bildirdi.

İskenderoğlu, çalışmanın sonuçlarının bastıracakları kitapta yer alacağını söyledi.

-"Havası temiz, suyu güzel, toprağı mümbit vadi"-

Kozalak köyü muhtarı Hüseyin Ünal ise eski adının Hartut olduğunu belirledikleri köylerinin Levent Vadisi'nin içinde yerleşik bulunduğunu söyledi.

Levent Vadisi'nde yaşamanın çok güzel bir duygu olduğunu anlatan Ünal, "Havası temiz, suyu güzel, toprağı mümbit (verimli) bu vadi, içinde yaşayan insana mutluluk verir" dedi.

Ünal, yörede geçimin fasulye, şeker pancarı, kayısı, nohut üretimiyle sağlandığını belirterek, 52 yaşında olduğunu ve 4 dönemdir köyde muhtarlık yaptığını, buraya dedesinin babasından daha eski kuşakların yerleştiğini söyledi.

Eski uygarlıkların yaşadığı ifade edilen vadinin batı tarafındaki köylerin daha önce nahiye olduğu bilinen Levent köyüne bağlı olduğunu ifade eden Ünal, vadinin adını bu köyden aldığını, buranın daha sonra göç vererek bucak olmaktan çıkıp köy olduğunu belirtti.

Vadideki Bağ ve Sakalı Uzun köylerinin arazisinin birleştiği noktada bulunan Çerkeztepe Tümülüsü'nün Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı ilan edildiğine değinen Ünal, Yalınkaya ve Kozalak köyleri sınırında yine 5 bin yıllık tarihi yapılar olduğunu kaydetti.

Bağ köyü sakinlerinden Ali Özdemir de atalarının yüzyıllardır yurt edindiği vadide yaşamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler