YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

100 Yıllık Çınarı Kitap Okuma Sevgisi Hayata Bağladı

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, Göktaşlı Mahallesi'nde oğlu 75 yaşındaki Haydar Aksakal ve 72 yaşındaki kızı Bedriye Aksakal ile yaşayan Zehra Aksakal,

100 Yıllık Çınarı Kitap Okuma Sevgisi Hayata Bağladı

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, Göktaşlı Mahallesi'nde oğlu 75 yaşındaki Haydar Aksakal ve 72 yaşındaki kızı Bedriye Aksakal ile yaşayan Zehra Aksakal, bir asrı devirdi. 1915 yılında Antalya'nın Akseki İlçesi'nde dünyaya gelen Zehra Aksakal, 6 kardeşten hayatta kalan tek isim oldu. Eşi Hasan Aksakal'ı 86 yaşında kaybettiğini anlatan asırlık Çınar, yaşama aşkı ve kitap okuma sevgisiyle hayata bağlandığını anlattı.
100'ÜNCÜ YAŞ GÜNÜNE ÖZEL SÜRPRİZ
Zehra Aksakal'ın çocukları annelerinin 100'üncü yaşını sürprizle kutladı. Yaş günü pastasını çocuklarıyla birlikte kesen Zehra Aksakal, sürpriz karşısında çok duygulandı. Çok güzel bir an yaşadığını anlatan asırlık çınar Zehna Nine, "Babam rahmetli bana ve kardeşlerime küçük yaşta okumayı öğretti. Mahalledeki tüm çocukları toplar hepsine okuma sevgisini aşılardı. O dönem harf devriminden sonra Manisa'da sadece ilkokul vardı. Sadece 2 yıl 1930-1931 yıllarında İlkokula giderek diplomamı aldım" dedi.
KÜTÜPHANE KURDU
3 çocuk ve 7 torununun olan Aksakal, okumayı çok sevdiğini, elinden kitabı hiç düşürmediğini belirtip, evlerinde yaklaşık 5 bin kitaptan oluşan bir kütüphane kurduklarını, bunun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Çocuklarına da kitap okuma sevgisini aşılayan Aksakal, "Kağıt oynamayı bırakın, kitap okuyun. Ben kitap okumayı çok seviyorum" diyerek gençlere çağrı yaptı.
ATATÜRK AŞIĞI
Hayranı olduğu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili neredeyse tüm kitapları okuduğuna dikkati çeken Zehra Nine, onunla olan bir anısı da şöyle anlattı:
"Çocuktuk, kim geldi bilmiyorduk, Aralarında dolaşıyorduk. Atatürk, beraberinde Fevzi Çakmak ile Manisa'ya gelmişti. At üzerinde biri asker atını tutuyor, iki asker de atın yanında yürüyordu. Manisa'daki dört köyü ziyaret edip, tüm çocukları okuma-yazma öğretmek için bizim köyde toplamışlardı. Atatürk, çok akıllı adamdı."
HİÇ BİR SAĞLIK SORUNU YOK
100 yaşında olmasına rağmen sağlığının yerinde olduğunu dile getiren Aksakal, bunu sağlıklı beslenmeye borçlu olduğunu dile getirdi. Zehra Aksakal'ın kızı emekli Öğretmen ve Yazar Bedriye Aksakal da evlerinin bulunduğu apartmanda bir alt kattaki dairede kütüphane olduğunu ve annesinin her gün tek başına bu kütüphanede saatlerce kitap okuduğunu anlattı. Aksakal, "Annem bir asırlık yaşamında, Kurtuluş Savaşı'nın hazırlığını, Cumhuriyet'in coşkusunu çok küçük yaşta yaşamış. Annem ülkesini, çok seven bir insan. Gerçek laik biri. Öğlene kadar Kur'an-ı Kerim ve yanında Türkçe mealini, öğleden sonra da hayranı olduğu Atatürk hakkındaki kitapları okuyor. Uzun yaşam hakkında uyguladığımız özel bir şey yok. Her gün mutlaka 3 öğün yemeğimizi birlikte yeriz, aksatmamaya özen gösteriyoruz. Annemin sadece kulakları ağır işitiyor ve kitap okurken gözlük kullanmak zorunda kalıyor. Bunun dışında başka hiçbir sağlık sorunu yok" diye konuştu.

FOTOĞRAF

100 Yıllık Çınarı Kitap Okuma Sevgisi Hayata Bağladı100 Yıllık Çınarı Kitap Okuma Sevgisi Hayata Bağladı100 Yıllık Çınarı Kitap Okuma Sevgisi Hayata Bağladı

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler