YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolandırılan Şehit Madenci Eşi: O Parayla Ev Alıp, Çocuğumun Sünnetini Yaptıracaktım (2)

"YÜZ KARASI MESELE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ" CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, şehit madenci Ali Gül'ün eşi Meryem Gül'ün özel bir bankada

Dolandırılan Şehit Madenci Eşi: O Parayla Ev Alıp, Çocuğumun Sünnetini Yaptıracaktım (2)

"YÜZ KARASI MESELE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, şehit madenci Ali Gül'ün eşi Meryem Gül'ün özel bir bankada bulunan yardım parasının bir gişe memuru tarafından dolandırılmasıyla ilgili açıklamada bulundu. 13 Mayıs 2014 yılındaki Soma maden faciasının ardından madenci ailelerine yapılan tüm yardımların AFAD ile birleştirildiğini hatırlatan Milletvekili Özel, "Daha sonra bu yardım paraları iki taksit halinde kişi başına toplam 176 bin lira olarak ödendi. O dönemde, sosyal politika anlamında, para konusunda tecrübesiz, ömürlerinde bu kadar parayı görmemiş kişilere verilmesinin sıkıntılarına dikkat çekmiştik. Gün geçmiyor ki bu konuyla ilgili Soma'da yeni gelişmeler olmasın. En sonuncusu da bir özel bankada, bir gişe memurunu madenci ailelerinin getirdiği veya onların adına yatan bu paraları zimmetine geçirdiği ile ilgili iddiaydı. İddialar, 1 milyon lira paranın olduğu ile ilgili. 13 yıllık madenci Ali Gül, geçen sene maden faciasında hayatını kaybetmişti. Onun eşi almış olduğu parayı çekmek için gittiği bankada böyle bir paranın olmadığını öğrendi. Kaymakamlığa ve çeşitli kurumlara başvurdu. Sonra savcılığa suç duyurusunda bulundu. Daha sonra öğrenildi ki özel bir bankanın gişe memuru içinde şehit madenci ailelerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi dolandırmıştı. Zamanında gözaltı işlemi veya tutuklama işlemi yapılmadığı için şu an gişe memuru ortada yok. İngilizce öğretmeni olan eşinin yanına Mardin'e gittiği söyleniyor. Telefonları kapalı ve kimse ulaşamıyor. Madenci eşine ise bu paranın banka tarafından ödeneceği söyleniyor. Bankacılık mevzuatı gereği böyle yapılması gerekiyor. Ama çok sayıda madencilerin geride bıraktıkları tedirgin. Maden karası bir meseleden sonra yüz karası, vicdan karası bir mesele ile karşı karşıyayız" diye konuştu.
"ESAS SORUN SOSYAL POLİTİKA ÜRETEMEME MESELESİDİR"
Milletvekili Özel, açıklamasında, yaşanan sorunun Türkiye'nin sosyal politika üretmemesinden kaynaklandığını altını çizip, "Burada kimin sorumlu olarak baktığımızda ne paranın yatırıldığı bankanın kurumsal kimliğini ne de parayı yatıran kişi sorumlu tutabiliriz. Esas sorun Türkiye'nin sosyal politika üretememe meselesidir. Türkiye'de dünya rekoru kıran atlete kilogramınca altın birden veriliyor. Daha sonra spor alanında herhangi bir başarı elde edemiyor. Çünkü O, para ile meşgul olmaya başlıyor. Türkiye'de yılbaşında büyük ikramiyeyi kazananlar yıllar sonra sefalet içinde haberlere konu oluyorlar. Oysa yurt dışında sosyal politika uzmanları çeşitli çalışmalar yapıyor. Mesela yurtdışında büyük bir ikramiye kazandığınızda paranın hepsini size vermiyorlar. ABD'de 40 yıla yayıyorlar. Birçok Avrupa ülkesinde 20-30 yıla yayıyorlar. Şimdi bu tip facialardan sonra ağlayan anneye, ağlayan eşe ve ağlayan çocuğa sünnette lokum tıkar gibi para tıkmak devlet olmak veya sosyal politika üretmek değil. Doğru olan o ailenin de çocuklarını geleceğini düşünecek şekilde bir takım politikalar üretmek. Kişileri ellerinde ömürleri boyunca gördükleri 100 katı kadar parayı bir anda verip de onları felakate, onları dolandırılmaya, bir takım yanlışlıklar ile tehlikelere ve tehditlerin önüne atmak değil. Devletin bundan fazlasını yapması gerekiyor. Soma'daki aileler ve çocuklar için bugün yapılan iş sadece para vermektir onlara. Oysa bu doğru bir yaklaşım değil. Bunun için sosyal politika üretmek gerekir. Onların geleceklerini garanti altına almak gerekir. Eğer oradakiler şehitse ve oradaki şehit ailelerine sahip çıkmak devlet sözü ise bu söz yerine getirilirken devletin tüm imkanlarını seferber ediyor olması lazım. Parayı verip sırtını dönmek doğru değil" diye konuştu.
"TEK MAĞDUR MERYEM GÜL DEĞİL"
CHP'li Özel, dolandırma olayını sadece Meryem Gül'ün değil başka madenci şehit ailelerinin de yaşadığına belirterek şunları söyledi:
"Şehit madenci Ali Gül'ün eşi Meryem Gül açık olarak şu an savcılığa şikayette bulunmuş durumda. Birkaç aile bankaya gittiğinde önce hesaplarını bloke olduğunu, daha sonra paralarının verildiğini söylüyor. Bankanın teftiş kurulunun bir çalışma yaptığı söyleniyor. Ticari sır ve bankacılık kanunu gereği, kişiler kendileri açıklamadığı takdirde bu bilgiler açıklanamıyor. Bu bilgileri bankadan almak mümkün değil. Ancak ilerleyen dönemde yargı safhasında mutlaka bu bilgilere erişilecek. Ama biz tek Meryem Gül olmadığını çok sayıda bu konuda ailenin mağdur olduğunu ama mağduriyetlerini de bilmediklerini biliyoruz. Bankanın ise bankacılık kanunu gereği bu paraları ödeyeceğini söylemesi yürekleri rahatlatıyor. Ancak Meryem Gül, şu an parasına erişemiyor ve yokluk çekiyor. Bu konuda da bir an önce çözüm üretilmesi gerekiyor. Soma Kaymakamlığı ile Manisa Valiliği'nin de bugüne kadar bu konudaki pasif tutumları, aileleri uzun süre oyalamaları, konuyu da örtbas etmeye çalışmaları da ayrı bir tartışma konusu."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler