YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte Danıştay'ın Yırca İçin Verdiği Gerekçeli Karar (2)

ARTIK, YIRCA ŞARKISI DA VAR Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması

İşte Danıştay'ın Yırca İçin Verdiği Gerekçeli Karar (2)

ARTIK, YIRCA ŞARKISI DA VAR
Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nun aldığı acele kamulaştırma kararını Danıştay'ın, esastan iptal etmesiyle köylüler büyük sevinç yaşadı. Yırcalı köylülerin zeytin mücadelesi, şarkı bile yapıldı. 'Zeytinyağlı yiyemem' şarkısının müziğine “Zeytinimi kestirmem aman/ Dozerlere gezdirmem aman/ Köyümü toprağımı Kolin'e yedirmem aman/ Termikçiler köyü sarmış ne yapalım/ İyisi mi esaslı bir kötek atalım/ Termikçi bizi külüne boğma, Yırcalının sabrını taşırma/ Yırca Köyü el ele, Geçit vermez Kolin'e/ Haydi gel katıl bize, Zeytinliğe nöbete" sözleri yazıldı. Bu sözleri de köylüler, zeytinlerin kesildiği alanda toplanıp hep birlikte söyleyip eğlendi.
"TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIZ"
Kararla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın, bu sonucu beklediklerini söyledi. Akın, “İptal kararıyla, sürecin bir bölümü tamamlanmış oldu. Bunu sevinçle karşıladık, çok mutluyuz. Zeytinlerimiz kesildi, onları kaybettik ama davada haklılığımız net bir şekilde ortaya çıktı. 5 yaşından 300 yaşına kadar zeytin vardı. İptal kararından sonra da bu zararların tazmini için dava açacağız, ileriye dönük 15 yıl için. Yaklaşık 80 köylü dava açacak" dedi.
"ÖNCE KESTİKLERİNİN DİYETİNİ VERSİNLER"
Kolin firmasının ilçede ağaç dikme kampanyası başlatmasını da değerlendiren Mustafa Akın, “Bu sözü Kolin verdiği için biraz inanmıyorum. Ama Kolin'in ağaç dikmesine karşı değilim. İstedikleri yere diksinler ama önce bizim zeytinlerin diyetini ödesinler. Bu alanda da havalar düzeldiği zaman sürüp ekim yapacağız. Nisan ayı başlarında kampanyayla zeytin ekim bayramı şeklinde yeniden zeytinlerle donatacağız" dedi.
HUKUKİ SÜREÇ BAŞLAYACAK
Köylülerin ve Greenpeace'nin avukatı Deniz Bayram ise, “Proje esastan iptal edildi. Şirketin iptal kararına itiraz hakkı var. İtaraz haklarını kullanırlarsa, bizler de hukuki süreci devam ettireceğiz. Bundan sonra defalarca söylediğimiz gibi, sürecin hem vicdanen hem de hukuken ne kadar hukuksuz olduğu böylece ortaya çıktı. Köylülerle birlikte burada yapılanların, cezai ve hukuki sürecini takip edip, hesabını soracağız. Hukuki yollara başvuracağız. Zeytincilik yasası iptal olmadığı sürece burada santral yapılamaz" dedi.
KÖYLÜ KADINLAR MUTLU
Kararı sevinçle karşılayan köylülerden Zeynep Çoban, “Komşularımın, kardeşlerimin zeytinliği vardı, çok üzüldük ama Danıştay'ın kararıyla sevindik. En azından toprağımızı kazandık. Kirli hava koklamayacağız. Danıştay arkamızda olduğu için teşekkür ediyorum" dedi. Kadınlardan Hacer Özdemir ise, “Kararı akşam köy hoparlöründen öğrendim, çok mutlu oldum. Danıştay'a, halkın, garibanının yanında olduğu için teşekkür ediyoruz. Bizim iki santralimiz vardı. Dışarıdan gelip buranın sefasını sürdüler. Biz çocuklarımız için bundan sonra mücadele edeceğiz. Bundan sonra yeter, cefasını çektik, kirini çektik. Yaşamak gençlerimizin hakları değil mi? Bizde bundan sonra cefa çekmek istemiyoruz, bundan sonra her mücadeleyi bileğimizin hakkıyla alacağız. Herkes mücadele etsin" dedi.

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)-

İşte Danıştay'ın Yırca İçin Verdiği Gerekçeli Karar (2)İşte Danıştay'ın Yırca İçin Verdiği Gerekçeli Karar (2)İşte Danıştay'ın Yırca İçin Verdiği Gerekçeli Karar (2)

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler