YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kızılayın O Sorusu Fişlemeye Yol Açıyor Tepkisi

İlker KILIÇASLAN/ MANİSA, Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şahut Duran, Kızılay'ın gönüllü kan bağışçılarına doldurduğu Kan Bağışçısı Sorgulama Formunda yer

Kızılayın O Sorusu Fişlemeye Yol Açıyor Tepkisi

İlker KILIÇASLAN/ MANİSA, Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şahut Duran, Kızılay'ın gönüllü kan bağışçılarına doldurduğu Kan Bağışçısı Sorgulama Formunda yer alan 'Bugüne kadar hiç erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?' sorusuna dikkati çekti. Cinsel ilişkilerde bir hastalığın bulaşıp bulaşmayacağı etkileyen en önemli faktörün kondom olduğunu dile getiren Duran, bu sorunun yanlış olduğunu ve fişlemeye yol açtığını söyledi.
Duran, "Erkek erkeğe ya da erkekle kadın arasındaki cinsel birliktelikte riski asıl belirleyen kondom kullanıp kullanmamaktır. Bulaşma riskini belirleyen kim olduğunuz değil nasıl davrandığınızdır. Güvenli seks uygulamalarını sergilemeyen her bireyde risk yükselecektir. Formdaki ifade cinsel ilişki erkek erkeğe olduğunda kondom kullanılsa da kullanılmasa da benzer şekilde riskli olduğu izlenimi vermektedir. Bu bilimsel olarak doğru olmayan ve okuyan kişilerde korunma davranışı ile ilgili olumsuz sonuçlara neden olabilecek bir durumdur" dedi.
Kan yoluyla bulaşan hastalıkların insan yapısıyla ilgili değil, kurduğu cinsel ilişkinin şekliyle alakalı olduğunu vurgulayan Duran, "Kızılay'ın formundaki sorular kan yoluyla bulaşan hastalıklarda yanlış algı yaratmaktadır. Formda kimin kiminle ne ilişki yaptığı değil güvenli ilişki yapıp yapmadığıdır. Formdaki 'erkek erkeğe ilişki olup olmadığını' sormak esasında kişiyi fişlemek anlamına gelmektedir" diye konuştu.
CİNSEL SALDIRILAR ARTAR
Formdaki sorunun bir an önce düzeltmesi gerektiğini dile getiren Duran, "Kişiye güvenli bir ilişki yapıp yapılmadığı sorgulanmalıdır. Soru devam ettiği takdirde önümüzdeki yıllarda cinsel saldırıların daha da yaygın hale geleceğine inanıyoruz" dedi.

FOTOĞRAF

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler