YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Manisa'da Çiftçiler Için Erken Uyarı Sistemi

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün işbirliğiyle hayata geçirilen proje

Manisa'da Çiftçiler Için Erken Uyarı Sistemi

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında Manisalı üreticiler için Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi kuruldu. Yunusemre İlçesi Bağyolu Mevkii'nde konuşlandırılan Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi'ni Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi birlikte inceledi. Sistemin üreticileri hava şartlarından doğacak olumsuzluklar, hastalıklar karşısında uyararak erken müdahale ile ürün kaybının önleneceğini ifade eden Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, sistemden alınan verilerin değerlendirilmesi yoluyla üreticilerin olumsuz hava şartları öncesinde bilgilendirileceğini belirtti. Okkalı, "Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 311 bin TL bedelle satın alınan Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi Ahmetli, Akhisar, Gölmarmara, Saruhanlı ilçelerine 1'er adet, Alaşehir, Salihli, Sarıgöl, Turgutlu ve Yunusemre ilçelerine 2'şer adet olmak üzere toplamda 14 adet istasyonla hizmet verecek. Kurulan 14 adet istasyon neticesinde 722 bin dekarlık tarım arazisi sistemden faydalanacak" dedi.
HASTALIKLARA KARŞI ÖNLEM ALINABİLECEK
Erken uyarı sisteminin üzüm bağları, kiraz ve zeytin bahçelerinde uygulanabileceğini belirten Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, alınan veriler doğrultusunda tarım alanlarında karşılaşılacak hastalıklara karşı önlem alınabileceğini belirtti. Okkalı, "Üzüm bağlarında mildiyo, kurşuni küf, külleme, salkım güvesi, kiraz bahçelerinde monilya ve yaprakdelen, zeytin bahçelerinde ise halkalı leke hastalıklarına karşı ilaçlama uyarısı yapılarak, vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz" diye konuştu.
Sistemden faydalanacak üreticileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün kısa mesaj yoluyla bilgilendireceğini söyleyen Okkalı, Manisa Büyükşehir Belediyesi internet sitesine eklenecek link ile giriş yaparak, cihazlardan alınan son 3 günlük sıcaklık, yağış, rüzgar ve toprak nemi ölçümlerini görebileceğini belirtti. Okkalı, "İstasyonlardan yapılacak meteorolojik veri takibi ile hastalık ve zararlı erken uyarısı, don uyarısı, sel ve fırtına uyarısı, evapotranspirasyon hesaplaması ve kuraklık uyarısı buna bağlı sulama yönetimi, istasyonun bulunduğu koordinatlara özel uydu bağlantılı 5 günlük hava tahmini, bitkilerin soğuklama ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığı gibi verilere ulaşılabilecek" dedi.

Manisa'da Çiftçiler Için Erken Uyarı SistemiManisa'da Çiftçiler Için Erken Uyarı Sistemi

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler