YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kentsel Dönüşüm Eğitim Projesi Tauma, hayata geçiriliyor

Mardin Belediyesi’nin sahibi olduğu Kentsel Dönüşüm Eğitim projesi Tauma, Erdoba Elegance Oteli’nde yapılan 'Geleneksel Mimari...

Mardin Belediyesi’nin sahibi olduğu Kentsel Dönüşüm Eğitim projesi Tauma, Erdoba Elegance Oteli’nde yapılan 'Geleneksel Mimari ve Şehirleşme, Müfredat ve Eğitim Kursu Başlangıç Toplantısıyla' kamuoyuna tanıtıldı.
Projenin tanıtım toplantısına Mardin Belediye Başkan Yardımcısı Murtaza Varlık, DPT Uzmanı Vahit Sadal ile Mardin Kültür Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Şehmus Dinçer katıldı.
Belediye olarak projeyi önemsediklerini belirten Mardin Belediye Başkan Yardımcısı Murtaza Varlık, "Tarihi alanların restorasyonu ile ilgili bilgi eksikliği var. Bu proje tamamlandığında elimizde bir doküman bulunacak, tecrübelerimizi aktarabileceğiz. Kurumların bir araya gelerek ortak aklı oluşturmaları çok önemlidir. Bu projeyle hoş bir sada bırakmak istiyoruz." dedi.
DPT Uzmanı Vahit Sadal, Mardin Belediyesi projesinin, 122 proje arasından seçildiğini söyleyerek, "Bu proje 400 bin euroluk bir projedir. Bu miktar kurumlar için bir şey ifade etmeyebilir. Parasal anlamda önemsizdir. Önemli olan 122 proje arasından bu projenin seçilmiş olmasıdır. ODTÜ, Boğaziçi Üniversiteleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlarla yarışıp bunları geride bırakmak çok anlamlıdır. Proje Mardin turizmine katkı sağlayacaktır. Projenin başarılı bir şekilde sonuçlanacağına inanıyorum. Bu projeden elde edilecek tecrübe tüm Dünyaya aktarılacak. Mardin’in Avrupa ve Dünyada tanınma oranını artıracaktır." dedi.
Mardin Kültür Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Şehmus Dinçer de yaptığı konuşmada; “Bu projenin geçmesinde Mardin Belediyesi’nin büyük katkıları oldu. Hepimizin ortak amacı Mardin’e hizmet etmektir. Mardin’in tarihi dokusuna hizmet edebilirsek mutlu oluruz. Bu proje hedefine ulaşmalıdır. Yerel ustalarımızı, mimarlarımızı bu projeye katmamız lazım." şeklinde konuştu.
Toplantıda dağıtılan bildiride projenin amacı ise şöyle açıklandı: "Yıllardır, uygulamalı kentsel dönüşüm çalışmalarında şehirciler kentlerin miraslarına önem vermemişlerdi. Bu yüzden insanlık tarihi ile ilgili çok şey kaybetmiştir. Yıllardır tarihî alanlar ziyaret edilen en önemli yerler ve dolayısıyla birer turizm merkezi olagelmişlerdir. Biz, tarihi ve turizm merkezlerini korumak için yapılacak en iyi şeyin geleceğin şehircileri olacak olan öğrencilerin eğitilmesi olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden de Türkiye’deki dönüşüm uygulamalarını araştırmaktayız. Fakat yeterince eğitimli şehirciler göremedik. Bu nedenle de kentsel dönüşüm hakkında bir müfredat hazırlamaya ve yeni şehircileri de bu müfredatla eğitmeye karar verdik. Fakat öğrencilerin eğitilmesi uzun zaman alacağı gibi, bölgede çalışan işverenler kalıntıları herkesten fazla tahrip etmektedirler. Bu yüzden, onları da eğitmemiz gerektiğine karar verdik. Fakat onları üniversite öğrencileri olarak eğitmemiz mümkün olmadığından, bu eğitimi vermenin en iyi yolunun kentsel dönüşüm ve kalıntıların nasıl korunacağı konularını kapsayan bir kurs hazırlamak olduğuna karar verdik. Ve kursa iştirak eden en yaşlı insanlar bütün kentsel dönüşüm aktivitelerinin iyi birer katılımcısı olacaklardır. Diğer bir ifadeyle, kursu tamamladıklarında iş bulmaları daha kolay olacaktır. Müfredat, eğitim kursu ve diğer materyallerle, tarihin insanlık için korunmasına yardım edilecek.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler