YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mardinli Ebru, Dünyanın En Iyi 10 Aşçısından Biri Oldu

- MARDİNLİ şef Ebru Baybara Demir, katıldığı dünyanın en itibarlı 100 bin euro ödüllü mutfak kültürü yarışmasında, Bask Dünya Aşçılık

Mardinli Ebru, Dünyanın En Iyi 10 Aşçısından Biri Oldu

- MARDİNLİ şef Ebru Baybara Demir, katıldığı dünyanın en itibarlı 100 bin euro ödüllü mutfak kültürü yarışmasında, Bask Dünya Aşçılık Ödülleri'nde ilk 10'a kalma başarısı elde etti. Bu alanda ilk kez Türkiye'den finale kalan aşçı olan Demir, bunun gururunu yaşadığını söyledi.
Profesyonel turizm rehberi olmasına rağmen 16 yıl önce Mardin'de açtığı restorant ile bölgede ilklere imza atan Ebru Baybara Demir, Bask Dünya Aşçılık Ödülleri'ne, eğitmen şefliğini yürüttüğü Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Harran Kaymakamlığı destekli Harran Gastronomi Okulu projesi ile aday gösterildi. Demir, 110 adayın katıldığı yarışmada finale kaldı.
Proje kapsamında bölge kadınlarının ve Suriyeli sığınmacıların daha insani koşullarda çalışabilmeleri ve hak ettikleri imkanlara kavuşabilmeleri için eğitimler veren Ebru Baybara Demir, Mardin'de tarihi Cercis Murat Süryani konağını özgün değerlerine uygun olarak restore edip restoran haline getirdiğini ve bugün 200'ün üzerinde kadına istihdam sağladığını söyledi.
Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Mardin'de eğitimsiz, hatta çoğu okuma yazma bilmeyen ev kadınlarına yaptıkları yemeklerden nasıl para kazanacaklarını öğrettik. 2017 yılında kurduğum 'Hayatım Yenibahar Derneği' ile kırsal kalkınmada öncelikli ve özellikle mültecilerin yaşadığı yerlerde başta gastronomi olmak üzere meslek edindirme kursları açarak istihdam alanında faaliyet gösterdim. Şefliğini yaptığım sosyal sorumluluk projelerinden biri olan, Şanlıurfa'da BM ve Harran Kaymakamlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü proje ile dünyanın en prestijli mutfak yarışmalarından biri olan Bask Dünya Aşçılık Ödülleri yarışmasında 110 aday arasından ilk 10'a girerek finale kalan ilk Türk şef oldum. Sonuçlar 18 Temmuz'da Meksika'da ilan edilecek ve Ekim ayında İspanya'nın San Sebastian kentinde yapılacak törende ödülümü orada alacağım."
SAHİP ÇIKTIĞI KADINLAR ANLATTI
Proje kapsamında eğitim alan kadınlardan Suriyeli Rojin Osman da, Kamışlı'dan Mardin'e geldiğini ve kendisine hem annelik, hem de meslek sahibi yaptığı için Ebru Baybara Demir'e teşekkür etti. Mardinli Süreyya Gökçeoğlu ise 17 yıl önce şiddet gördüğü için eşinden boşandığını, bir kızı ile sokakta kaldığında Ebru Baybara Demir'in kendisine sahip çıktığını anlattı.

Mardinli Ebru, Dünyanın En Iyi 10 Aşçısından Biri OlduMardinli Ebru, Dünyanın En Iyi 10 Aşçısından Biri OlduMardinli Ebru, Dünyanın En Iyi 10 Aşçısından Biri Oldu

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler