YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bozyazı’da Aile Hekimlerine Aıds Semineri Verildi

Mersin’in Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, tüm çabalara rağmen, AIDS’ın yayılımının artarak...

Bozyazı’da Aile Hekimlerine Aıds Semineri Verildi

Mersin’in Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, tüm çabalara rağmen, AIDS’ın yayılımının artarak devam ettiğini belirterek, 2011 yılında dünyada 1,7 milyon kişinin AIDS nedeniyle öldüğünü söyledi.

Bozyazı İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından aile hekimleri, aile sağlığı elemanları ve kurum çalışanlarına “AIDS-HIV“ konusunda hizmet içi eğitim verildi. Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Salonu’nda Eğitim Hemşiresi Adile Bostan tarafından AIDS ile bilgilerin verildiği etkinlikte konuşan İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Acı, ırk, dil, din, küçük, büyük, cinsiyet ayrımı yapmayan AIDS’ın tüm çabalara rağmen yayılımının artarak devam ettiğini kaydetti. Dünyada 18 yaş altı 2,5 milyon, Türkiye’de ise 89 AIDS vakası bulunduğu bilgisini veren Dr. Acı, “Her gün 7 bin kişi HIV (+) oluyor. 2011 yılında 1,7 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü bilinmektedir. AIDS’ın henüz tedavisi ve aşısı bulunmadığı için koruyucu tedbirlerin önemi büyüktür. Bu nedenle bireysel farkındalık oluşturmak ve olumlu davranışlar kazandırabilmemiz için sağlık çalışanlarına büyük sorumluk düşmektedir” dedi.

Eğitim ekibinin ilçede halk eğitimleri yaparak, halkı AIDS konusunda bilinçlendirmeye çalışacağını ifade eden Acı, “Dünyada ve ülkemizde halen en yaygın bulaşma yolu cinsel ilişki olan AIDS‘ın koruyucu tedbirlerin alınması ve eğitimle yayılımını durdurmak mümkün olabilecektir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi AIDS için korunma, tedaviden daha ucuz ve etkilidir. Özellikle cinsel eğitim ve HIV-AIDS eğitim programlarının cinsel etkinlikler üzerinde uyarıcı etkisinin olmadığı, aksine riskli cinsel davranışı etkileyerek, azaltarak veya kondom kullanımını artırarak hastalık oluşumunu engellediği araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

AIDS’ın önlenmesi konusunda yapılması gerekenlere de değinen Acı, özellikle berberlerin, kuaförlerin kullandığı aletleri steril etmeleri, tek kullanımlık aletleri tekrar kullanmamaları, gençlerin piercing, dövme yaptırmamaları, madde kullanma alışkanlığının önlenmesi (ortak enjektör kullanımının önlenmesi), sağlık personelinin çalışma ortamında sterilizasyon ve koruyucu tedbirleri almasının hastalığın önlenmesinde etkili olacağının altını çizdi. HIV virüsünün, bulaşıcılığı üst düzeyde bir virüs olmamasına rağmen mutlaka korunulması gereken bir virüs olduğuna dikkat çeken Dr. Acı, “Virüs açık hava şartlarında uzun süreli canlı kalamamakta, oksijenle temasta kısa sürede ölmektedir. Standart sterilizasyon uygulamaları virüse karşı korunmada yeterlidir. Hijyen ve hijyen kurallarına dikkat etmek diğer hastalıklarda olduğu gibi AIDS için de önemlidir” ifadelerini kullandı.

“AIDS’LI KİŞİLERİ DIŞLAMAMALIYIZ”

Eğitim Hemşiresi Adile Bostan da AIDS’ın, HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatıp yok etmesi sonucu oluşan bulaşıcı bir virüs hastalığı olduğunu dile getirdi. HIV virüsünün, bağışıklık sisteminin içine yerleşerek bireyin bağışıklık sistemini zayıflattığına işaret eden Bostan, şöyle devam etti: “Virüs vücuda girdikten sonra en erken 3 ay sonra HIV (+) oluyor. Kan testlerinde tespit edilebiliyor. Hastalık 3-10 yıl içerisinde ortaya çıkar. Fakat bu arada kişi virüsü bulaştırmaya devam eder. Bulaşma en çok korunmasız cinsel ilişki, kan yoluyla ve anneden bebeğe geçer.”

Korunmada her bireyin bilinçli davranması, önce kendisini sonra karşısındakini düşünmesi gerektiğini vurgulayan Bostan, şunları söyledi: “Hijyen kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Tek eşli bir yaşam seçmeliyiz ve bunun önemini mutlaka çocuklara anlatmalıyız. Çocuklarımızı madde bağımlılığından, sigara ve alkolden uzak tutmalıyız. Riskli bir durum söz konusu ise mutlaka kan testi yaptırılmalıdır. AIDS tokalaşmakla, aynı odada, sınıfta, bulunmakla, aynı ortamı paylaşmakla bulaşmaz. Aile yaşantısı, toplumsal yaşam, kucaklaşma, cilt temasları, sosyal öpüşme, yemek ve içki, tabak-kaşık-bardak kullanımı, yüzme havuzu, banyo, tuvalet, giysi ve çamaşır kullanımı böcek ve sinek sokmalarında bulaşmaz. HIV (+) AIDS’lı kişileri dışlamamalıyız. Onların da insan olduğunu, iş haklarının, sağlık haklarının ve öğrenim haklarının olduğunu unutmamalıyız. Mevcut damgalama ve her türlü ayrımcılıktan kaçınmalıyız.”

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler