YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çatalburun Irkı Saflaştırılıyor

- MERSİN'de yürütülen Tarsus Çatalburun ırkı av köpeğinin ıslah ve tescil çalışmalarında yüzde 57 oranında ilerleme kaydedildi. Tarsus'un değerlerinden biri olan

Çatalburun Irkı Saflaştırılıyor

- MERSİN'de yürütülen Tarsus Çatalburun ırkı av köpeğinin ıslah ve tescil çalışmalarında yüzde 57 oranında ilerleme kaydedildi.
Tarsus'un değerlerinden biri olan Çatalburun köpekleri için gerçekleştirdiği saflaştırma çalışmaları ile ırkın uluslararası köpek ırkları arasında yer almasını hedefleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi, konu ile ilgili çalışmalarını titizlikle yürütüyor. Avcılık yeteneklerinin yanı sıra, hemen her şartta koku sürebilme yetenekleri sayesinde ideal narkotik ve arama-kurtarma köpeği adayı olan Çatalburun köpeklerinin orijini ve genetik aktarımını gözlemleyen Çatalburun Üretim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde elde edilen yavrularla beraber saflaştırma çalışmalarında önemli ölçüde ilerleme kaydetti.
Çalışmalar kapsamında Çatalburun köpeklerinin geçmişi hakkında Tarsus'un civar köylerine ve Avcılar Kulübü'ne ulaşan Büyükşehir Belediyesi, yaptığı incelemeler sonucu standartlara uyan köpekleri çalışmalara katkı sağlamaları amacıyla merkeze getiriyor. Çatalburun Kayıt Formu ile hayvan sahiplerine ulaşan ekipler, köpekleri çalışmalara katkı sağlamaları amacıyla Üretim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde misafir ediyor. 19 erkek, 36 dişi toplamda 55 yetişkin köpek, 3 erkek, 2 dişi toplamda 5 orta boy yavru ve 19 yeni doğan yavrunun bulunduğu merkezde çipleme ve kayıt işlemleri yapılarak, köpekler fotoğraflanıyor.
Merkezde yapılan çalışmalar sonucu soy kütüğü oluşturulan köpekler rastgeleme çiftleştirmeler yerine, planlı bir şekilde çiftleştirilerek, elde edilen yavrularla saflaştırma çalışmaları ilerletiliyor.
Tarsus'un Cinköy Mahallesi'nde yaşayan, 35 yıldır köpek yetiştiriciliği yapan ve av köpeklerinin neslini sürdürmek için çaba sarf eden 61 yaşındaki Durmuş Öztürk, anavatanı Tarsus olan ve burun yapıları nedeni ile 'Çatalburun' diye adlandırılan bu köpeklerin uluslararası köpek ırkları arasına kazandırılması gerektiğini söyledi. Yeşiltepe Mahallesi'nde yaşayan ve çiftçilikle uğraşan Şenol Oya ise 17 yıldır Çatalburun köpeği beslediğini ve kendi yetiştiği köpeklerin Emniyet Müdürlüğü olmak üzere pek çok kuruma da verdiğini dile getirdi.

Çatalburun Irkı SaflaştırılıyorÇatalburun Irkı SaflaştırılıyorÇatalburun Irkı Saflaştırılıyor

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler