YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mersinli Köylü Kadınların Çektiği 'Yün Bebek' Filmi Yabancı Basında

Mersinli köylü kadınların çektiği 'Yün Bebek' filmine Amerika’nın dünyaca tanınmış dergisi The New Yorker geniş...

Mersinli Köylü Kadınların Çektiği 'Yün Bebek' Filmi Yabancı Basında

Mersinli köylü kadınların çektiği 'Yün Bebek' filmine Amerika’nın dünyaca tanınmış dergisi The New Yorker geniş yer verdi.

Mersin'in Toroslar ilçesine bağlı Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nun kurucusu Ümmiye Koçak’ın yazdığı ve Mersin Sinema Derneği’nden Yasin Korkmaz ile birlikte yönettiği 'Yün Bebek' filminde yalnızca kadınlar rol aldı. Film, kadının kadına uyguladığı şiddeti anlatması nedeniyle bir hayli ilgi topladı.
Filme 1925 yılında yayın hayatına başlayan 1 milyon trajlı Amerika’nın dünyaca tanınmış dergisi The New Yorker'da Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğu’na “Annelerin sahnesi” başlığıyla geniş yer verdi. Elif Batuman’ın kaleme aldığı yazının fotoğraflarını Caroline Drake çekti.

Filmin son sahnesinin çekimlerine katılan Elif Batuman, Torosların zirvesine kurdukları çadırlarda yaşayan Yörüklere hayranlığını dile getirdi. Yazısında Türkiye’de kadının tarihsel geçmişine de değinen Elif Batuman, Arslanköylü kadınların bu çabasını 'ulaşılacak en son nokta' olarak yorumladı. Batuman, dergide geniş yer bulan yazısında bir grup ilkokul mezunu kadının kendi sorunlarını dile getirmek için kurdukları tiyatro topluluğunu, oynadıkları sosyal içerikli oyunları ve yalnızca kadınların yer aldığı yün Bebek filmi hakkında detaylara yer verdi.

Filmin yönetmenlerinden Ümmiye Koçak, yabancı basının kendilerine gösterdiği ilgiliden memnun olduğunu söyledi. “Gelecek kuşakları yetiştirecek olan anneler için sosyal içerikli projeler yapıyoruz” diyen Koçak, çabalarının takdir edilmesinin kendileri için önemli olduğunu belirtti. Son çalışmaları 'Yün Bebek' filminin ulusal ve uluslararası festivallerde ilgiyle karşılandığını dile getiren Koçak, “Dünyanın bizi konuşması çok güzel. Bundan da çok gurur duyuyoruz. Demek ki doğru şeyler yapıyoruz. Filmi izleyenler Anadolu kadını isteyince neler yapabiliyormuş onu anlıyor. Onun için biz filmimizin ülkemizde gösterilmesini istiyoruz. Bizim gibi kadınlar bizi izlesin, ders çıkarsın istiyoruz. Biz filmimizi çok zor koşullarda, borç harç içinde tamamladık. Bundan sonrasını ilgililere, yetkililere bırakıyoruz. İnşallah çabamız boşa gitmez.” şeklinde konuştu.

Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğu daha önce, Pelin Esmer’in yönetmenliğini yaptığı oyun belgeseliyle uluslararası yarışmalarda çok sayıda ödül almıştı. Grup, Shakespeare’in Hamlet oyununu Hamlet/Hamit ismiyle sergilemiş, prensese lastik ayakkabı ve basma şalvar giydirmişti. Hamlet/Hamit Alman ZDF Kanalı ve İngiliz The Guardian ve The İndependent gazetelerinde geniş yer almıştı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler