YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Satranç "ihmal Edilmiş Bölgelere" Kayacak

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, satrancı ülkenin her tarafına yaymayı, özellikle satrancın ihmal edildiği bölgelerde bu beyin sporunu yaygınlaştırmayı

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, satrancı ülkenin her tarafına yaymayı, özellikle satrancın ihmal edildiği bölgelerde bu beyin sporunu yaygınlaştırmayı amaçladıklarını bildirdi.

Tulay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, satrancın çok önemli bir beyin sporu olduğunu ve özellikle çocuklar üzerinde çok olumlu etkiler yaptığını belirterek, okullarda satrancın ön planda olmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

2005 yılının Türk satrancı açısından önemli bir yıl olduğunu ifade eden Tulay, "2005 yılında satranç çok önemli bir ivme kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol sayesinde satranç okullarda seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı. Yine aynı yıl Türkiye İş Bankası ana sponsorumuz oldu. O dönemde başlayan yayılma bugün Türkiye Satranç Federasyonu'nun ilk üç spor federasyonu arasında yer almasına neden oldu" dedi.

Hedeflerinin satrancı ülkenin her tarafına yaymak olduğunu ifade eden Tulay, "Satrancın, konumları itibariyle ihmal edildiği Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgelerini öncelikle ele alarak, satranç branşını yerleştirmek istiyoruz. Bir diğer hedefimiz ise okullarda satrancın ön planda olmasını sağlamak" diye konuştu.

-Türkiye'nin uluslararası rekabet gücü-

Türkiye'nin satrançta uluslararası anlamda altyapıda çok iyi durumda olduğunu dile getiren Tulay, şu bilgileri verdi:

"2011-2012 yıllarında aldığımız madalya sayısı 36. Uluslararası alanda çok iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. Bu anlamda Türkiye'de çok önemli uluslararası organizasyonlar yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Örneğin dünyanın en prestijli turnuvalarından birisi olan Dünya Gençler Şampiyonası'nı Hatay'da yapacağız. Buna benzer önemli turnuvaları ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz. Organizasyon olarak da federasyonumuz dünyanın en başarılı federasyonları arasında yer alıyor."

Devletin satranca çok ciddi katkılarının olduğunu vurgulayan Tulay, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın satranç sporuna ciddi katkılarda bulunduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da açıklamalarıyla satrancı teşvik ettiğini söyledi.

-Satrancın faydaları-

Satrancın çocukların sosyal gelişimleri ve akademik başarılarına çok önemli katkılar sunduğunu anlatan Tulay, şunları kaydetti:

"Satrançla ilgilenen çocuklar ciddi anlamda plan program yapabilmeyi, zamanı iyi ve en verimli şekilde kullanmayı öğreniyorlar. Küçük yaştan itibaren kendilerine güvenleri artıyor. Satrançta kendi hamlenizi karşınızdakinin hangi hamleyi yapacağını düşünerek yaparsınız. Kazanılan bu alışkanlık, çocuklar üzerinde büyüdüklerinde çok önemli kazanımlar olarak geri dönüyor. Satranç eğitimi belli bir zaman dilimi içerisinde bu oyunu kazanmaya yönelik bir strateji oyunudur. Satranç bilen çocukların algılama düzeyi daha yüksek oluyor. Kapasiteleri daha çok artıyor. Geldiğimiz noktada son zamanlarda aileler bu konuda çok bilinçli olmaya başladılar. Satranç sporuyla ilgilenen çocukların sınavlarda gösterdiği başarılar bunun için çok önemli bir göstergedir."

Muhabir: Ahmet Can Erdoğan / Kerem Kocalar

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler