YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dalyan'da Çamur Banyolarına Yoğun İlgi

Dalyan'da yaklaşık 3 ay önce hizmet vermeye başlayan Dalyan Peloid Çamur Banyoları, tesis yapısı ve...

Dalyan'da Çamur Banyolarına Yoğun İlgi

Dalyan'da yaklaşık 3 ay önce hizmet vermeye başlayan Dalyan Peloid Çamur Banyoları, tesis yapısı ve çamurundaki özellikleriyle her geçen gün daha fazla ilgi uyandırıyor.

Dalyan'da yıllardır var olan Çamur turizmini bir adım ileri götüren tesis'in bir başka özelliği de Çamur Banyoları yani Peloid Üretim ve Paketleme İzin belgesi alan ilk tesis olması. Muğla Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğünden 14 Mart tarihinde 48/001 numarası ile izin belgesi alan tesisin ruhsatlandırması, bölgede çamur banyosu olarak bugüne kadar hizmet veren tesislerin ruhsatsız ve buna bağlı olarak denetimsizmiydi sorusunu da beraberinde getiriyor. Çünkü Tesisin aldığı ruhsat numarasındaki 001 rakamı Muğla'da ilk kez bu tarz bir tesisin ruhsat aldığı anlamına geliyor. Oysa Peloid yani Çamur Banyoları için bu ruhsatın alınması mecburi.

Dalyan Peloid Healt&Beauty Clay'ın yani Dalyan'ın ilk ruhsatlı çamur banyolarının işletmecisi Taner Özkaradeniz, konu ile ilgili bir açıklamada bulundu. Dalyan'daki çamurun önemine değinen Taner Özkaradeniz, "Turizmin bu bölgede olmasının tek nedeni çamur banyoları. Bunun dışında carettalar, iztuzu plajı gibi bir sürü seçenek var ama buraya gelen 1 milyon insanın tamamının uğradığı bir yer çamur banyoları. Biz firma olarak şunu anladık, bu bölgede çamur banyoları eksiği var. Yani tekelcilik yapılarak yapılan çamur bayonlarında, rekabet olmayınca kalitede olmaz. Ne yapalım dedik, çamur banyosu oluşturalm dedik ama bunu yaparkende reellere baktık. Çamur banyosu olmak için ne gerekli? Çamurun ruhsatlı olması gereli. Çünkü Türkiyede yayınlanmış bir peloid yasası var, bu yasanın gereği çamuru ve çamur banyosunun kürü yaptırabilmek için kullandığınız çamurun Sağlık Bakanlığından onaylamış olması gerekiyor, Tarım ve benzeri Bakanlıklardan değil. Çünkü çamur, kozmetik ürünü olarak görülmüyor, sağlık ürünü" dedi.

ÇOK CİDDİ TİCARİ RANT ELDE EDİYORLAR

500 dönümlük peloid sahalarının olduğunu belirten Taner Özkaradeniz, "Bu bölgedeki saha devletten kiralandı, maden araştırması yapıldı, tüm ruhsatların analizi yapıldı, Sağlık Bakanlığı bu analizler sonucu ruhsatı vardı, çok basit bir süreç değil, meşakatli bir süreç. Sonuçta bu ruhsatı aldık. Bunun üzerine Ortaca'da bir fabrika yaptık, peloid üretim fabrikası. Çünkü peloid topraktan toz halinde çıkmıyor, bunun kırılması lazım daha kayamsı bir madde. Bunu kıran bir fabrika yaptık, tabii çamur haline getirinceye kadar profesörlerden bilgi aldık. Çamurun ciltte kullanım PH'ı 5.5 ile 5,7 olması lazım, bizim elimizdeki peloidin çıkışta hacmi yüksek. Orada bir suyun sertliğini kırakak PH'ı 5.7'ye çevirdik ve bunun devletin araştırma hastanelerinden 5.7'ye indirdiğimizin analiz raporunu aldık ve bu sahaya getirdik. Diğer çamurlarda olmayan bişey var burada, hijyen. Tamam, tamamı doğal yapının içinde kurulmuş çamurlar daha keyifli olabilir ama sahanın kaygan zemininden tutun, içeride kullanılan çamurun uygulama sahasına kadar hepsini detaylara baka baka, doğru yere getirdik ve çamur banyosu oluşturduk. Bizim bu bölgede biraz duyarsızlık var. Çamur banyosu yapıp bunun üzerinden çok ciddi ticari rant elde eden turizmciler var. Ama bu kadar insanı, 3-5 yaşındaki çocukları soktukları çamur, birsürü bakteri üretebilecek şekilde" dedi.

Bu tarz işletmelerin çok sıkı bir denetleme sürecinden geçtiğini belirten Taner Özkaradeniz, "Oralarda denetlenmiştir ama denetlenme sonucunda uygulama eksik bırakılmış. Sebebide Dalyan çamur banyolarının turizm için bir gelir kaynağı olduğu. Denetlenmediğini düşünmüyorum çünkü bizde 1 hafta önce denetlenme geçirdik. Denetlenme sonucunda da sıhhi yönden herşeyin uygun olduğu yönünde rapor aldık. Diğer çamur banyorana bu denetlemede nasıl tutanak tutulduğunu bilmiyorum ama bildiğim bir yasa var, peloid yasası gereği siz peloidi ruhsatlandırmadan Türkiyede halka arz edemezsiniz. Türkiye'de de tane peloid çamur ruhsatı alan yer var" dedi.

TÜRKİYE'DE 4 RUHSAT VAR

Peloidin yer altından çıkan toprak anlamında kullanıldığını belirten ve bu tarz işletmelerin ruhsat olmadan kesinlikle çalıştıralamayacağının tekrar altını çizen Taner Özkaradeniz, "İstanbul'da 1, Denizli'de 2 firma'nın peloid ruhsatı var, Muğla'da da ilk kez biz aldık. Bizim ruhsatımızn numarası 48/001, yani Muğla'da daha önce ruhsat alınmamış. Bizim 3-4 yada 5 numaralı işletme olmamız lazım, şu an bölgede çamuru ruhsatlı olan tek tesis biziz. Kanunu var, 2005 yılında 25793 sayılı resmi gazetede yayınlanmış kanun var. Bu kanunda net olarak diyorki, siz peloid ruhsatı almadan çamuru kür yaptıramazsınız, bırakın herşeyi bunu reklam, afiş, basın yoluyla sunamazsınız. Bugün gidin Marmaris'e, Dalyan'a, bölge turizmcilerinin tüm bilboardlarında ruhsatı olmadan bu çamurların resimleri var. Aslında kanuna net olarak aykırı bir durum. Yapanda, yaptıranda suçu kullanmış oluyor. Bu nedenlede yapılması gereken bence kanunun hızlıca yürütülmesi" dedi.

KURUM ANLAŞMALI İSE SGK KARŞILIYOR

Peloidin sadece güzellik amaçlı değil, sağlık amaçlı kullanıldığını belirten Taner Özkaradeniz, "Bakanlığın ruhsatlandırmasında da romatizmal ağrılardan başlayan bir tedavi söz konusu. Zaten bu tedavi Çapa Tıp Fakültesi ve benzeri hastanelerde de SGK tarfından ödeneği yapılıyor. İstanbul Çapa'da, İstanbul Büyük Çekmeece Araştırmada, Bursa Araştırma Hastanelerinde romatizmal ağrılar için tedavi olarak kullanılıyor, bunun da SGK ödemesini yapıyor. Bu anlamda sağlık noktasına girmiş, turizm ruhsatında da banyo ve lokal uygulamasında, banyo ve lokal uygulamalar şeklinde dejeneftik romatizmal hastalıklarında kronik dönemlerde, krnonik bel ağrılarında ve benzeri ağrılarda yardımcı tedavi unsuru olarak kullanılır diyor.

Tesis eğer SGK ile anlaşma yaparsa, romatizmal ağrılarla ilgili hastaları burada alıp çamurla tedavi yaptırabiliyoruz, tabii konuya hakim uzman tarafından yapılabiliyor. Orada o işi yapabilmeniz içinde kurumun yada bu işletmenin yasal düzenlemeye gelmesi lazım. Biz bu konuda başvurumuzu yaptık, bu konu ile ilgili 2 gün önce konuya vakıf kişilerle bilgi alışverişi yaptık. Burayı Rehabilitasyon ve tedavi merkezi haline getirmeye çalışıyoruz" dedi.

ANALİZ RAPORU VERMEZSENİ KAPATIYORLAR

Dalyan Peloid'de sadece tek bir çamurun olmadığını belirten Taner Özkaradeniz, "Güllü, biberiyeli ve adaçaylı çeşitler var, artı aromalı havuzlarımız var. Bunların öztellikleride tamamiyle hocalar tarafından çalışılmış. Her ürünün cilde yada vücuda faydaları var. Kimisi gözenekleri temizliyor, kimisi stresi alıyor gibi. Tesisimizde bir SPA merkezi var Türk Hamamı, buhar, sauna ve masajlar var, bu masajları da ehil ellerden yapılıyor, tamamı ruhsatlı kişiler. Bu tesis yapılırken doktoruna kadar altyapısı oluşturulmuş, şu an tesisde sağlık odasından, güvenlik odasına kadar herşey var. Bizim tek isteğimiz bölgeye turizm konusunda faydamız olacaksa, reel noktada olalım. Kanuni noktada olalım. Hepimiz iş yapalım. Birtek biz olalım, başka kimse olmasın diye değil. Ben yapı olarak rekabeti severim, rekabet şirketleri şekillendirir. Rekabetsiz bir yerde tekel olursunuz, tekel olursanızda Türkiyede tekellerin durumunu biliyoruz. O yüzden biz her çamur banyosu olsun istiyoruz ama hepsi bize uygulanan prosedürleri yerine getirsin istiyoruz. Çünkü devletin yaptırımı şöyle, bu firma yasal bir firma olduğu için size gelip 3 ayda bir analiz raporu istiyor. Vermezsenizde sizi kapatabiliyor.

Şimdi düşünün, belge almış bir firmaya bu uygulama yapılıyorsa, hiç belge almamış bir firmaya ne yapmalı. Bence daha sert uygulama yapılması ve devletçe de hızlıca bunun yapılması lazım" dedi.

BURADAKİ KÜKÜRT KOKMUYOR

Dalyan Peloid'deki kükürtlü suyun kokmadığını belirten Taner Özkaradeniz, "Bizim peloidimiz kokusuz, çünkü iki çeşit peloid var, biri topraktan alınan peloid ki güçlü mineraller onda, birde balçıktan alınan var. Balçıktaki umut termalde alınan ruhsatta öyledir onlar balçıktır. Bu peloidin kokmamasının nedeni yapısıyla ilgili. Kükürktte dişi ve erkek olarak ikiye ayrılıyor. Zaten bölge itibariyle yer altkı kaynakları çok güçlü. Bu bölgede kükürtlü su, termal su, zaten her yerde var. Biz burada bu sahayı yaptık, bir havuz yaptık, ısıtma sistemi yaptık, yüksek mineralle bir su veriyoruz. İlla kükürktün kokması gerekmiyor" dedi.

YEREL HALK BUTİK NOKTALAR KEŞFETMİŞ

Dalyan Peloid olarak sadece dışarıdan gelen turistlere değil, yerel halka da hitap etmeyi hedeflediklerini belirten Taner Özkaradeniz, "Biz ismimizi Dalyan koymamızın nedeni bölgeye ait bir tesis olmak istiyoruz. Bölge halkıda zaten bize yüzde 50 indirimle geliyor. Vatandaşımız kendilerine ait butik noktalar keşfetmiş, ama bunun çok reel olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü çamurun faydaları gibi, ruhsatsız, içinde bakteri üretebilecek çamurlarda çok ciddi zararları olabilir. Çünkü vücutta bakterinin çok hızlı girişi var, çamur ağızdan aldığımız ilaç gibi, bunuda deriden nüfus ettiriyorsunuz. Güneşle birlikte çok hızlı nüfus ediyor. Bunu sağlık kurumlarının yapması lazım. Bazı noktalarda uyarıcı tabelalar koymak lazım, plaj noktalarında da kolibasil yüksek olan yerlerde oradaki sıkıntıları tabelalarla oradaki inisanlara duyurulur. Böyle bir görsel tabela olmadığı için kişilerde geçmişten gelen alışkanlıkla bu tarz yerleri kullanıyor galiba" dedi.

Hedeflerinin bölgeye gelen turisti ciddi oranda tesise getirmek olduğunu belirten Taner Özkaradeniz, "Sebebide buraya turist getiren acentalar, yani uzun soluklu müşteriyi burada tutan acentalar müşterinin güven ve sağlığını düşünmek zorunda. Çünkü sağlık noktasında gelirken sigortalanıyor, burada en ufak bir bakteriyel anlamda enfeksiyon onlara büyük sıkıntı yaşatacağı için, tesisimizi kullanıyor. Onun dışında sokak acentası gibi benzeri acentalar var, Marmaris ve Fethiye gibi yerlerdeki acentalar. Onlarında büyük bir bölümü geliyor. Şu an hedefimizi tutturduk, çünkü tesisteki imkanlar insanları memnun ediyor. Çamura geliyorsunuz, sağlık önemliyse sağlıkla birlikte hijyeni sunmanız gerekiyor. Yani dağı, toprağı kazarak, oradaki suyun içine toprak katarak çamur banyosu olursa, bizim burası dehşet biryer olur, gelen insanda bunun farkında" dedi.

Dalyan'da Çamur Banyolarına Yoğun İlgiDalyan'da Çamur Banyolarına Yoğun İlgi

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler