YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Seydikemer'de Üç Telli Bağlama Ve Cura Festivali

Ergün TOS/SEYDİKEMER(Muğla), (DHA)- MUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'nde, Yörüklerin ata çalgılarının genç nesillere aktarılması için düzenlenen 'Üç Telli Bağlama ve Cura Festivali'nde renkli

Seydikemer'de Üç Telli Bağlama Ve Cura Festivali

Ergün TOS/SEYDİKEMER(Muğla), (DHA)- MUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'nde, Yörüklerin ata çalgılarının genç nesillere aktarılması için düzenlenen 'Üç Telli Bağlama ve Cura Festivali'nde renkli görüntüler ortaya çıktı.
Fethiye ve Seydikemer Yörük Türkmen Dernekleri işbirliğinde Seki Mahallesi Zümrüt Çayırı'nda yapılan festivale, Antalya, Aydın, Burdur, İzmir, Denizli ve Muğla'dan 20 adet 3 telli bağlama ve cura ustası katıldı. Sanatçıların cura ve 3 telli bağlama çalıp, türküler söylediği festivali yaklaşık 500 kişi izledi. Bazı kişilerin yöresel kıyafetlerle katıldığı festivalde türküler eşliğinde yöresel oyunlar oynadı. Festival alanına getirilen develer katılımcıların ilgisini çekti. Birçok kişi develere binip festival alanında tur atarak fotoğraf çektirdi.
"3 TELLİ BAĞLAMA VE CURANIN YAŞATILMASI İÇİN"
Yörük Türkmenler'inin ata çalgısı olan 3 telli bağlama ve curanın yaşatılması için festivale büyük önem verdiklerini anlatan Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu, geçmişte 3 telli bağlamanın ardıç ağacından telinin ise, sincap bağırsağından yapıldığını anlattı. 3 telli bağlama ve cura kültürünün kaybolmaya yüz tuttuğunu aktaran Uzunoğlu, şöyle konuştu:
"3 telli bağlamanın, 4 tellisine cura adı verilmiştir. Bu çalgıları çalan 20'yi aşkın üstadımız kaldı. Genç nesil bu kültürü devam ettirmiyor. Bu müzik aletlerini çalanları festivalimize davet ettik. Kültürümüz ölmesin" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE İLK"
Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak ise Türkiye'de ilk kez 3 telli bağlama ve cura festivali düzenlediğini belirtti. Festivalin türküler eşliğinde gerçekleştiğini anlatan Kıvrak, üç telli bağlama, cura, sipsi, kaval, kemençe, tırnak kemane gibi ata mirası çalgıların okul ve üniversitelerde öğretilmesini istedi. Bu çalgıların kaybedilmeye yüz tutmuş enstrümanlar olduğunu belirten Kıvrak, Yörük Türkmen kültürünün bu enstrümanlarla yaşatılabileceğini ekledi.

Seydikemer'de Üç Telli Bağlama Ve Cura FestivaliSeydikemer'de Üç Telli Bağlama Ve Cura FestivaliSeydikemer'de Üç Telli Bağlama Ve Cura Festivali

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler