YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Erken yaşta evlilik toplumsal sorunlara neden oluyor"

Muş Valisi Ali Çınar, erken evliliklerin birçok sosyal sorunlara sebep olmakla birlikte bir takım üzüntülü...

"Erken yaşta evlilik toplumsal sorunlara neden oluyor"

Muş Valisi Ali Çınar, erken evliliklerin birçok sosyal sorunlara sebep olmakla birlikte bir takım üzüntülü hadiselerle sonuçlandığını söyledi.
Muş’ta 2011-2012 yılı eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte anne ve babalara özelikle kız çocuklarını okulu göndermeleri yönünde tavsiyelerde bulunan Muş Valisi Ali Çınar, devlet olarak kız erkek ayrımı yapmaksızın bütün çocukların okuması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. İmkanı olmayan ailelere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile destek olduklarını anlatan Çınar, eğitim konusunda velilerin de gayret göstermelerini istedi.
Çınar konuşmasında şunları söyledi: "İlimizde 2011-2012 Eğitim ve öğretim yılına ilköğretim ve ortaöğretimde 6 bin öğretmen ve140 bin öğrenci başladık. Biz eğitim ve öğretim çağında olan tüm çocuklarımızı kız erke ayrımı gözetmeksizin okula gönderilmesini istiyoruz. Bunun için velilerimizin daha gayretli olmasını istiyoruz anne ve babalarımızın daha fedakar olmasını bekliyoruz. Devlet olarak hakikaten imkanı yetersiz olan ailelerimize de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızın katkısı ile destek oluyoruz."
Okul yöneticilerinin ve hayırseverlerin de maddi durumu iyi olmayan öğrencilere destek olduğunu kaydeden Çınar,"Yani maddi imkansızlık nedeni ile çocukların okula gönderilmesini doğru bulmuyoruz. Bu kesinlikle yersizdir. Çünkü imkanı olmayanlara devletimiz imkan oluşturup, bizim vasıtamıza bunu ilgililere iletir." dedi.
Muş’ta ilköğretim alanında okullaşma oranının yüzde 98’lerde olduğunu kaydeden Vali Çınar, bu oranı daha da yükselteceklerini ifade etti. Ortaöğretimde durumun farklı olduğunu belirten Çınar, "Şu anda ortaöğretim alanında okullaşma oranı yüzde 35’lerdedir. Özellikle kız çocuklarımızın okula devamı konusunda velilerimizin, annelerimizin ve babalarımızın daha hassas olmasını istiyoruz ve tavsiye ediyoruz. Çocuklarımızı ihmal etmeyelim. Gerek kız çocuklarımızı gerek erkek çocuklarımızı hiçbir ayrım yapmaksızın eğitimden yoksun bırakmayalım." dedi.

"ERKEN YAŞTA EVLİLİK BÖLGEDE OLDUKÇA YAYGIN"
Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde daha yaygın olan erken yaşta çocukların evlendirilmesi hususunun ayrı bir sorun olduğunu belirten Vali Ali Çınar şöyle konuştu: "Çocuk yaşta evlendirilen bu çocuklarımız, çok büyük sosyal sorunlar yaşıyor. Çocuk yaşta evlendirilen çocuklarımız, eğitimden yoksun kaldıkları gibi bir takım sıkıntılar vesilesiyle de bazen çok acınacak sıkıntılar çekmesine sebep olmaktadır. Özellikle kadın intiharlarında erken yaşta evlendirilen kızlarımızın oranı oldukça yüksektir. Bu konuda biz hem devlet olarak hem aile olarak çocuklarımızsın yaşatılmasına insanlarımızın daha huzurlu ve mutlu olmasına gayret göstermemiz lazım."
Medeni kanunun reşit olma yaşını 18 olarak belirlediğini dile getiren Çınar, 18 yaşını dolduran herkesin tüm haklarını kullanabileceğini vurguladı. Evliliğin hukuki bir muamele olduğunu hatırlatan Muş Valisi Çınar, "Bu hukuki muamele de reşit olmayan insanların imza atamadığını biliyoruz. Bu çerçevede özellikle kız çocuklarımız 18 yaşını doldurmadan yani reşit olmadan evlendirilmeleri bizleri çok üzmektedir. Derinden yaralanmaktadır. Çünkü reşit olmadan evlendirilen kız çocuklarımız bir takim medeni haklardan yoksun kalıyorlar. Çünkü resmi evlilik aktı yapılmadan evlendirilen kızlarımızın medeni haklarını kullanma güvencesi de ellerinden alınmış oluyor. Buda yine toplumumuzda ayrı bir sıkıntı kaynağı oluşturuyor. Bu konuda velilerimizin anne babalarımızın toplumumuzun daha duyarlı olması lazım. Özellikle kadın derneklerimize bu konuda daha duyarlı olmasını ve genç kızlarımızın daha 14-15 yaşlarında evlendirilmemelerini konusunda daha fazla bilinç oluşturmasına gayret göstermelerini tavsiye etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

BÖLGE VALİLERİ SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN BİR ARAYA GELECEK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yeni teşkil edildiğini belirten Çınar konuşmasına şöyle devam etti: "Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığımız gerek il merkezlerimizde gerekse ilçelerde yürüteceği yeni çalışmalarla bu konuda da güzel faaliyetler yapacaktır. Bununla ilgili olarak önümüzdeki günlerde Bakanımız başkanlığında Bölge Valileri toplantı yapacak burada alınan kararlar uygulamaya dönüştürülerek vatandaşlarımızın uygulaması için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Ülkemiz her yönü ile geleceğe hazırlanacaksa özellikle gençlerimizin çocuklarımızın kız-erkek ayrımı gözetilmeksizin en iyi şekilde eğitime tabi tutması lazım. Bunun içinde hem devlet olarak, veliler olarak hem de sivil toplum kuruluşları olarak herkesin üzerine düşen fedakarlığı gayreti göstermesi gerekiyor. Erken yaşta evlilik ile ilgili olarak başlatılan çalışmalar önümüzdeki yıllarda daha da iyi olacak ve artacaktır. Bu bilinçlenme daha geliştirilecek gerek eğitim yuvalarımızda gerek toplumumuzda gerekse sivil toplum kuruluşlarım tarafından yapılan çalışmalar ile ortaya çıkan bilinçlendirme sayesinde ileriki yıllarda daha güzel sonuçlar alınacağını belirtmek istiyorum.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler