YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bin 500 Çağrıdan Sadece 130 Tanesi Gerçek

Niğde 112 acil servis komuta merkezine gün içerisinde gelen bin 500’e yakın çağrının sadece 130...

Bin 500 Çağrıdan Sadece 130 Tanesi Gerçek

Niğde 112 acil servis komuta merkezine gün içerisinde gelen bin 500’e yakın çağrının sadece 130 tanesinin gerçek çağrı olması çalışan personelin performansını ve motivasyonunu olumsuz yönde etkiliyor.

Niğde İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Dr. Bayram Doğan, merkezin çalışma sistemi ve asılsız çağrılar konusunda değerlendirmelerde bulundu. Doğan, "Komuta kontrol merkezi olarak 20 tane çağrı karşılayıcı personelimiz var. 5 tane operatörle çalışıyoruz. Toplamda 253 personelimiz var. Kırsalda 30 dakika, kentlerde ise 10 dakikada vakaya ulaşma gibi bir hedefimiz var. Bunlarda yüzde 96-yüzde 97 oranında başarılıyız. Komuta kontrol merkezine çağrı düştüğünde vatandaşla 2 dakika içinde konuşup, gerekli görevlendirmeyi yapıyoruz. Ambulans hangi bölgedeyse 90 saniyede çıkması gerekiyor. Kontrol merkezi 2 dakika içerisinde ambulansı görevlendirdikten sonra konuşmayı bitirmiyor, konuşmaya devam ediyor. Yapılabilecek basit tıbbi yardımları hastaya ya da hasta yakınına tarif ediyor.” dedi.

Gereksiz çağrılardan dolayı muzdarip olduklarına değinen Doğan, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun haricinde gereksiz çağrılar var. Çocuklar arıyor, canı sıkılanlar arıyor, buradaki insanlara küfür etmek için arayan var, yani sapık sayısı oldukça yüksek. Yüzde 75 oranında gereksiz çağrılarla muhatap oluyoruz. Bu da ister istemez komuta kontrol merkezinde çalışan personelimizin performansını olumsuz yönde etkiliyor.”

Komuta kontrol merkezinde çağrı karşılayan ve vaka ile ilgili bilgi alışverişiyle beraber görevlendirmeyi yapan personellerden acil tıp teknisyeni Saadet Cengiz ise 24 saat esasına dayalı görev yaptıklarını hatırlatarak, "5 operatör çağrı karşılıyoruz. Vakayı değerlendirip ekip yönlendirme süremizin 120 saniyeyi geçmemesine özen gösteriyoruz. Günde bin 500’e yakın çağrı alıyoruz. Bunun 130 tanesi sadece vaka, geri kalanı boş çağrıdan oluşuyor. Bu da çalışma performansımızı olumsuz yönde etkiliyor, motivasyonumuz düşüyor. Bu çağrıların büyük çoğunluğu çocuklardan oluşuyor.” diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler