YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'ithal Patates Türk Çiftçisini Bitirir'

Uğur MART/NİĞDE, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin patates fiyatının artmasıyla ilgili yaptığı "Patates üreticide 1 lira iken pazarda 5 lira. İthalat

'ithal Patates Türk Çiftçisini Bitirir'

Uğur MART/NİĞDE, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin patates fiyatının artmasıyla ilgili yaptığı "Patates üreticide 1 lira iken pazarda 5 lira. İthalat yaparak spekülatörlere dünyanın kaç bucak olduğunu göstereceğiz" açıklaması tartışma yarattı 1 milyon ton üretim ile Türkiye'nin patates deposu olarak bilinen Niğde'nin Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Türkiye'ye ithal patates gelmesinin çiftçilerin iflası anlamına geldiğini kaydetti.
'BİZ PAHALIYA ÜRETİYORUZ'
Geçtiğimiz yıllarda patatesin para etmediğini, ancak kimsenin bu işin üzerine gitmediğini vurgulayan Kenar şunları söyledi:
"Bu yıl patates biraz yükselince bunun çiftçi bazında yükseldiğine bakılarak bu işlemler yapılıyor. Bir ithalatın açılması demek, Türk çiftçisinin bitmesi anlamına gelir. Çünkü biz civar ülkelerde üretilenden kat kat pahalı üretiyoruz. İran'dan, Ukrayna'dan diğer Avrupa ülkelerine göre biz pahalı ürettiğimiz için bu ülkelerden ithal patates gelmesi demek Niğde çiftçimizin, Adana, Ödemiş çiftçimizin batmasına sebep olacak diye düşünüyoruz. Çünkü bizde tohum gübre, mazot gibi girdilerimizin pahalı olduğunu görüyoruz. Böyle bir ithal söylentisi dahi çiftçilerimizin çok etkileneceğini düşünmekteyim."
BU YIL EKİM ALANLARI ARTI
Geçen yıl yaşanan sorunlar nedeniyle Niğde'de patates ekim alanının azaldığını, bunun üstüne İzmir Ödemiş'te yaşanan don olayı nedeniyle de 300 bin ton patatesin tarlada kaldığını belirten Kenar, bunlar sonucunda depolardaki patateslerin satışının erken başladığını ve yıl sonu itibariyla depolardaki patatesin azalması sonucu da fiyatların yükseldiğini söyledi. Bu yıl ise ekim alanında büyük genişleme olduğunu anlatan Veli kenar, şöyle devam etti:
"Önümüzdeki yıl bu patates daralma ve az ekilme gibi bir şey olmayacağını düşünmekteyiz Niğde'de. Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 160 bin dekar alanda ekimi olduğunu biliyoruz ÇKS kayıtlarına göre. Ama bir de kayıt altına alınmadan ekilenler var. Bu yıl, geçen yıla göre ekilen alanda yüzde 20- 30 artış olduğunu görebiliyoruz. Bu yıl doğal afetler yaşamazsak, patates üretiminde bir sorun olacağını düşünmüyorum. Niğde'de yaklaşık 1 milyon ton civarında bir üretim bekliyoruz."
BU FİYATLAR DOĞAL
Mazot, tohum, gübre gibi girdilerin pahalı olmasından dolayı şu anda 1 kilo patatesin üretim maliyetinin 1.30 lira civarında olduğunu belirten Kenar şöyle konuştu:
"Çiftçi patatesi 1.50 liraya tarlada satıyor. Çiftçi eğer bunun altında patates satarsa zarar edecektir. O zaman önümüzdeki yıllarda tekrar patates ekiminde zorluk görecektir, ekemeyecektir. 2- 3 yıl içerisinde patates iyice bitme noktasına gelecektir, yine böyle yüksek fiyatlara ekebilen kalacaktır. Fiyat yüksekliği üreticiden kaynaklanmıyor. Bu nedenle bu fiyatların böyle gitmesinin doğal olduğunu düşünürüz."

'ithal Patates Türk Çiftçisini Bitirir'Tüccarlar Patatesi Stokladı, Kilosu 5 Tl'ye Yükseldi

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler