YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FINDIK ÜRETİCİSİ GELİR DESTEĞİNİN DEVAMINI İSTİYOR

Nedim KOVAN/ORDU, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındık üreticilerinin desteklenmesine yönelik 6 yıldır uygulanmakta olan ve

FINDIK ÜRETİCİSİ GELİR DESTEĞİNİN DEVAMINI İSTİYOR

Nedim KOVAN/ORDU, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındık üreticilerinin desteklenmesine yönelik 6 yıldır uygulanmakta olan ve bu yıl sona erecek olan Alan Bazlı Gelir Desteği ödemelerinin mutlaka devam etmesi gerektiğini söyledi. Fındık üreticilerine dönüm başına son kez 170 TL ödeme yapılacağını, 2014 yılı ödemelerinin de Mart 2015'te yapılmasının planlandığını vurgulayan Soydan, desteklemenin uzatılmaması halinde kırsal kesimde göç tehikesiyle karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çekti.
Orda Karadeniz'de Ordu ve Giresun illerinde geçtiğimiz Mart ayında meydana gelen zirai don nedeniyle fındık rekoltesinde ciddi kayıp meydana geldiğini, bu nedenle fındık bahçelerinde oluşan hasar nedeniyle bahçede dönüm başı maliyetin de arttığını dile getiren Soydan, "Alan Bazlı Gelir Desteği ödemelerinin devamı noktasında bizim çalışmalarımız oldu. Taleplerimizi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bazı bakanlıklara ilettik. Onlar da bu noktada çalışma yapıyorlar. Don nedeniyle fındık bahçeleri ciddi zarar gördü, haliyle maliyette yükseldi. Üreticinin bahçelerde bakım yapabilmesi ve kırsalda göçün önlenmesi için mutlaka desteklemeler devam etmeli. Ordu'da 500 rakım üzerindeki bahçelerde ciddi zarar var. Mutlaka bahçelerin bakılması lazım. Destekleme yapılırsa üreticinin maliyeti de azalmış olacak dolayısıyla bu rekolteye de yansıyacak" dedi.
Ülke genelinde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 400 bin fındık üreticisi olduğunu, bu üreticilere yaklaşık 800 milyon TL Alan Bazlı Gelir Desteği ödemesi yapıldığını da kaydeden Soydan, "Fındıkta zirai donla başlayan bu kötü gelişmeler üreticileri mali yönden olumsuz etkiliyor. Desteklemenin de kaldırılacak olması yaşanan ve önümüzdeki dönemde yaşanacak sıkıntıları da katlayarak artıracaktır. Sadece Ordu'da fındık üreticilerine yılda 280 milyon TL destekleme ödemesi yapılıyor. 2014 yılı sonu itibariyle üreticiler dönümün başına 170 TL alacak. Bu paranın da Mart 2015'te ödenmesi gündemde. Bu ödeme yapıldığı takdirde üreticilerimiz ciddi manada rahatlayacaklar. Desteklemenin 2015'te ve sonraki yıllarda devam etmesi için Bakanlar Kurulu tarafından yıl sonuna kadar mutlaka karar çıkarılması gerekiyor. Ülkemizde tarımsal ürünler ihracatının yüzde 10.2'sini fındık oluşturmakta, ülkemize büyük döviz girdisi sağlamaktadır. Fındık üreticilerine yönelik devlet desteğinden vazgeçilmemelidir" diye konuştu.

FINDIK ÜRETİCİSİ GELİR DESTEĞİNİN DEVAMINI İSTİYORFINDIK ÜRETİCİSİ GELİR DESTEĞİNİN DEVAMINI İSTİYOR

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler