YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ordu'ya 15 Bin Fındık Işçisi Geldi, Valilik Çocuk Işçiyi Yasakladı

Nedim KOVAN/ORDU, Her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden fındık hasadında çalışmak üzere Ordu'ya gelen mevsimlik fındık işçilerinin sayısı

Ordu'ya 15 Bin Fındık Işçisi Geldi, Valilik Çocuk Işçiyi Yasakladı

Nedim KOVAN/ORDU, Her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden fındık hasadında çalışmak üzere Ordu'ya gelen mevsimlik fındık işçilerinin sayısı 15 bini buldu. Daha önceki yıllarda 8-10 bin mevsimlik işçinin geldiği kentte, bu yıl fındık rekoltesinin yüksek olması nedeniyle gelen işçi sayısında da artış oldu. Altınordu, Perşembe, Ünye ve Fatsa ilçesinde Valilik ve kaymakamlıklar tarafından oluşturulan çadır kentlerde konaklayan mevsimlik işçilerin bir çok ihtiyaçları da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanıyor. Perşembe Efirli'deki konaklama merkezinin dolması nedeniyle mevsimlik işçilerin bir bölümü Ordu-Samsun karayolu üzerindeki boş alanlar ve konaklama merkezine yakın yerlerde kurdukları derme- çatma çadırda kalıyor. Mevsimlik işçiler bahçede hasatta çalışırken çocuklarda konaklama yerlerinde kurulan parklarda oynayarak, çeşitli sosyal faaliyetlere katılıyor.
16 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARIN HASATTA ÇALIŞTIRILMASI YASAK
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu mevsimlik fındık işçilerinin konakladığı alanda tuvalet, içme suyu gibi birçok ihtiyacın karşılandığını, fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek için de ciddi tedbirler aldıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Bu sene fındığın çok olmasından dolayı kapasitenin biraz üzerinde rağbet vardı. Buna rağmen yavrularımızı okul, oyun bahçelerinde görmek istiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı ilgili kurumların desteğiyle ‘Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğine Hayır’ kampanyası düzenledik. Hiç arzu etmememize rağmen çocuk çalıştıran fındık bahçesi sahiplerine ağır para cezaları vereceğimizi söyledik. Bu da faydalı oldu. Halk eğitimi merkezlerimiz devreye girerek, bu çocukların yarım kalan eğitimlerini tamamlama ve çocukların ebeveynleri bahçede çalışırken hoş vakit geçireceği, eğleneceği, bu arada faydalı bir şeyler öğreneceği duruma getirmek için tedbirler aldık. Ekiplerimiz denetimler yapmak suretiyle çocuk çalıştıran insanlara uyarılarla, cezai müeyyidelerle vazgeçirmeye çalıştık. Bunda da bayağı bir mesafe aldık."
YERLİ İŞÇİ BULMAK ZOR
Gölköy İlçesi'nde 1 ton fındık üreten, yüksek rakımda fındığın geç olgunlaşması nedeniyle 8 yıldan bu yana yerli fındık işçileriyle fındık toplayan evli ve 3 çocuk babası 40 yaşındaki Hüseyin Katırcı ise, "Gölköy'de bizim fındığımız geç oluyor. Kendi fındığımız olgunlaşana kadar sahil ve orta kesimdeki bahçelerde çalışmaya gidiyoruz. Bu seneki fındık çok güzel ücretleri ne alacağımızı henüz bilmiyoruz bahçeden ayrılırken iş bitiminde en sonunda hallediyoruz. Geçen sene dondan dolayı fındık olmadı, işimiz de olmadı. Ucuz diye dışarıdan gelen mevsimlik işçileri tercih edenler de var ancak yerli işçi bulmak zor. Gençlerimiz gurbette olduğu için amele bulamıyoruz. Kendimin bir tona yakın fındığı oluyor onu da ailemle birlikte topluyoruz" diye konuştu.
MEVSİMLİK İŞÇİLERİN İŞÇİ ÜCRETLERİ DÜŞÜK
Şanlıurfa'dan ailesiyle 10 yıldan bu yana Ordu'ya fındık hasadına gelen evli ve 5 çocuk babası 53 yaşındaki Hasan Unutulmaz, mevsimlik işçilerin çok fındık topladığı halde yerli işçilerden daha az ücret aldığını söyledi. Unutulmaz, şöyle dedi:
"Yerli işçiler 70-80 liraya çalışıyor. Biz yemeğimizi kendimiz karşılıyoruz 55-60 lira ücret veriyorlar. Biz de çok fındık topluyoruz ama kısmet o kadar. Buradan sonra Ünye'ye oradan Amasya'ya elmaya gideceğiz. Elma hasadı bitince pamuğa gideriz memlekete. Pamuk da bitince evde yer, içeriz otururuz. Bu her yıl böyle devam eder" diye konuştu.
Ordu Valiliği'nin 2015 yılı fındık komisyonu kararına göre, fındık hasadında 16 yaşından küçük çocuk çalıştıran bahçe sahibine çocuk başına 5 bin 326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre 208 lira, yabancı işçi çalıştıranlara ise 4 bin 600 lira idari para cezası uygulanacak. Fındık hasadında çalışan mevsimlik fındık işçilerine 44-60 lira arasında günlük yevmiye verilirken yerli işçilerin ise daha fazla fındık topladığı için 70-80 lira arasında yevmiye aldığı belirtildi.

Ordu'ya 15 Bin Fındık Işçisi Geldi, Valilik Çocuk Işçiyi YasakladıOrdu'ya 15 Bin Fındık Işçisi Geldi, Valilik Çocuk Işçiyi YasakladıOrdu'ya 15 Bin Fındık Işçisi Geldi, Valilik Çocuk Işçiyi Yasakladı

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler