YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

OSMANİYE'DE KIRMIZI TURP HASADI BAŞLADI

Efendi ERKAYIRAN/ KADİRLİ Bu yıl Kadirli İlçesi'nde 35 bin dekarlık alana ekilen kırmızı turp işçiler tarafından topraktan sökülerek, traktörlerle Savrun Çayı'nı

OSMANİYE'DE KIRMIZI TURP HASADI BAŞLADI

Efendi ERKAYIRAN/ KADİRLİ Bu yıl Kadirli İlçesi'nde 35 bin dekarlık alana ekilen kırmızı turp işçiler tarafından topraktan sökülerek, traktörlerle Savrun Çayı'nı taşınıyor. Çay üzerinde oluşturulan havuza dökülen turplar, soğuk havaya karşın suya giren işçiler tarafından çamurlu kısımları yıkanarak torbalanıyor. Buradan da Türkiye'nin dört bin yanına kilosu 60 kuruştan gönderilen turp, ilçede yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan, turpun anavatanın Kadirli olduğunu belirterek, "Yörenin sembolü ve yaklaşık 5 bin kişinin geçim kaynağı olan turpun sezonu başladı. Tarladan sökülen turp Savrun Çayı'nda yıkanıyor, daha sonra paketlenip Türkiye'nin dört bir tarafına gönderiliyor. Turpun anavatanı olan Kadirli'de Japon, kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere 4 çeşit turp yetişiyor" diye konuştu. Topalhan ayrıca, Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'inin Kadirli'den karşılandığını ve şu an itibariyle turpun kilosunun tarlada 60 kuruştan alıcı bulduğunu söyledi.
Çiftçi ve işçiler ise, bu yılki turp üretiminden memnun olduklarını, turpun her hastalığın şifası olduğunu söyledi.
ÇOK YARARLI
Turp, çiğ olarak yenen ve yemeklerde iştah açan bir sebze. Turpun, beslenme yanında insan sağlığı açısından büyük önemi var. Mide ve bağırsakları çalıştırıp sindirimi kolaylaştırır. Yenildiği zaman içi ısıtıcı özelliği var. Öksürük şuruplarının çoğunun içine beyaz turp suyu ilave ediliyor. Ayrıca mesane hastalıkları, romatizma, damar sertliği, migren, diş etlerini güçlendirme, cinsel gücü arttırma amaçlarıyla turp yıllardan beri kullanılıyor.

OSMANİYE'DE KIRMIZI TURP HASADI BAŞLADIOSMANİYE'DE KIRMIZI TURP HASADI BAŞLADIOSMANİYE'DE KIRMIZI TURP HASADI BAŞLADI

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler