YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sapanca'da Bin 100 Metre Derinlikte Jeotermal Su Bulundu

  Aziz GÜVENER/ ADAPAZARI(Sakarya), (DHA)- SAKARYA'da yaklaşık 1 yıldır sürdürülen jeotermal kaynak arama çalışmaları sonucunda Sapanca'da 1180 metre derinlikte 40 derece sıcaklığı

Sapanca'da Bin 100 Metre Derinlikte Jeotermal Su Bulundu

Aziz GÜVENER/ ADAPAZARI(Sakarya), (DHA)- SAKARYA'da yaklaşık 1 yıldır sürdürülen jeotermal kaynak arama çalışmaları sonucunda Sapanca'da 1180 metre derinlikte 40 derece sıcaklığı olan su bulundu. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, "Bölgeye termal tesis de yapılabilir veya su farklı tesislere de kiralanabilir. Termal kaynağın Sakarya'ya turizm açısından önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.
Sakarya'da 1 yıldan bu yana 3 farklı noktada Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekiplerince jeotermal kaynak arama çalışmaları sürdürülüyor. Sondaj çalışmaları kapsamında bugün Sapanca Uzunkum mevkiinde 1180 metre derinlikte sıcak suya ulaşıldı. Uzmanlar ilk belirlemelere göre termal suyun yaklaşık 40 derece sıcaklığında olduğunu, debisinin de 10-15 litre arasında olduğunu tespit etti. Çalışmaların sürdüğü sondaj alanını gezen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, şöyle dedi:
"Bundan yaklaşık 1 yıl kadar önce Sakarya'mızda 3 noktada sıcak su arama faaliyetlerine başlamıştık. Bugün itibariyle 3 noktadan 2'sinde olumlu sonuç aldığık. Daha önce Akyazı'da, şimdi de Sapanca'da bin 100 metre derinlikte sıcak su temin etmiş olduk. İnşallah bundan sonra tabi hem debisi, hem sıcaklığı tamamen netleşsin, tahliller yapıldıktan sonra bu sıcak suyu halkımızın kullanımına açmış olacağız. Sapanca'mıza ve Sakarya'mıza özellikle turizm potansiyeli açısından önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz."
Termal kaynakla ilgili yapılan tespitlerin ardından bölgeye bir termal tesis yapılabileceğini kaydeden Toçoğlu, şöyle konuştu:
"Şimdlilik 3 noktada devam ettirdik ama çalışmalar bundan sonra tespit ettiğimiz, arkadaşlarımızın sıcak su çıkma ihtimali olduğunu belirlediği noktalarda devam edecek. Suyun durumuna göre analizler yapıldıktan sonra kapasitesi ve sıcaklığına göre tesiste yapılabilir, mevcut tesislere katkı da sağlanabilir. Hem kendimiz belki kullanırız, belki de mevcut tesislere kiralamak suretiyle onların kullanımına açabiliriz."
SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ise, "Bizim arama ruhsatı aldığımız 3 lokasyondan biri burasıydı. Akyazı, Evrenköy ve Sapanca lokasyonuydu. Evrneköy'de olumsuz sonuç aldık, Akyazı'da olumlu sonuç aldık ama çok daha önemlisi gerçekten bizi çok heyecanlandıran en önemli lokasyonumuz Sapanca'ydı. Buradan şu anda ciddi ve olumlu bir sonuç aldık. Bin 180 metre derinliğe indik. Çok net olarak 40 derecenin üzerinde bir sıcaklık var. Herhangi bir termal yatırım için son derece yeterli bir sıcaklık. Bu sıcaklığın 45'e doğru tırmanacağını tahmin ediyoruz. Tahmin ediyorum 10-15 litre arasında bir debi bekliyoruz. Bu da bir termal yatırım için yeterli bir miktar. 1 yıldır süren bir çalışmanın bizi son derece heyecanlandıran Sapanca ayağından olumlu bir sonuç aldık. Sapanca'mız bu haberi bekliyordu. Termal yatırım önemli bir eksiklikti ve gerçekleşmiş oldu" dedi.

Sapanca'da Bin 100 Metre Derinlikte Jeotermal Su BulunduSapanca'da Bin 100 Metre Derinlikte Jeotermal Su BulunduSapanca'da Bin 100 Metre Derinlikte Jeotermal Su Bulundu

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler