YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

8 Ilde Son 3 Yılda 558 Beyin Ölümü Vakasından 123'ünün Organları Bağışlandı

Yaprak KOÇER/SAMSUN, Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, Samsun Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı Sinop,

8 Ilde Son 3 Yılda 558 Beyin Ölümü Vakasından 123'ünün Organları Bağışlandı

Yaprak KOÇER/SAMSUN, Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, Samsun Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Amasya, Tokat illerinde yaptıkları, organ ve doku bağışı ile organ nakli hakkındaki bilgilendirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Türkiye'de yaklaşık 30 bin kişinin hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duyduğunu belirten Dr. Kazak, "Her yıl bu sayıya 4 bin kişi daha ilave olmaktadır. Organ bağışı sayılarının yetersizliğinden dolayı, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Organ ihtiyacının karşılanabilmesi için bağışçı sayısının mutlaka artırılması gerekiyor. Bunu yapabilmek için tıbbi, eğitsel, sosyal ve dini açıdan etkinlikler yapılması gerekiyor. Bu amaçla da sorumluluk alanımız içinde bulunan bölgemizdeki sekiz ilde paneller, sempozyumlar, konferanslar, uzman hekim eğitimleri, organ nakil koordinatör eğitimleri ve sağlık çalışanları eğitimleri yapılmaktadır" dedi.
Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybettiğini dile getiren Dr. Kazak, "Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması öncelikli hedeflerimizdendir. Ülkemizde bizim insanımız bir yakını için organını vermek gerekirse hiç çekinmiyor hemen bağışçı oluyor ve çok başarılı nakil ameliyatları yapılıyor. Ancak ülkemizde kadavradan bağış ise çok düşük ve bizim asıl amacımız kadavradan bağış sayılarımızı artırmak" diye konuştu. Dr. Kazak, sözlerine şöyle devam etti:
"10 Kasım 2016 itibariyle Bölge Koordinasyon Merkezi bölgesinde toplam 145 beyin ölümü tespiti yapılmış olup 33 donörümüz mevcuttur. Toplamda 33 donörden yapılan bağışlarla, 90 organ ve doku nakli gerçekleştirilerek bu kişilerin hayata tutunabilmeleri sağlanmıştır. Bölgemizdeki 8 ilde 2014, 2015 ve 2016 senelerinde toplam 558 beyin ölümü, 123 donör ve bunlardan nakledilen organ sayısı 415 organ ve doku nakli gerçekleştirilmiştir. Bu kadar beyin ölümüne karşılık donör oranımız yüzde 22' dir. Hem bağışçı sayılarımız hem de organ nakline dönüşen donör sayılarımız her yıl artmakta ve organ bekleyen hastalarımıza umut olmaya devam etmektedir. Başarılı nakil ameliyatları organ bağışını artırır. İnsanların organ bağışının işe yaradığını, nakledilen bir organla, başka bir insanın yaşadığını, yürüdüğünü ve tekrar sağlığına kavuştuğunu görmesi, bağış oranlarını ve güvenilirliği artırır. Ölümden kısa bir süre sonra organlar çürüyecek. Ziyan edilen, sadece organ değil hayat olacaktır. Organlarını bağışlamamış her sağlıklı insan, ölümü halinde 4 kişiyi daha götürüyor. Oysa ölen bir kişi, 4 kişiye hayat bırakarak bu dünyadan ayrılabilir."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler