YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Omü, Kalp Ve Damar Cerrahisinde Deneyimli

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan...

Omü, Kalp Ve Damar Cerrahisinde Deneyimli

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, “OMÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği olarak her yaş grubunda doğumsal kalp hastalıklarının cerrahi tedavisinde önemli bir deneyime sahip olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.

Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil yaptığı açıklamada, “Kliniğimizde, kalp ve damar cerrahisi alanında, kalp nakli haricinde hemen her türlü erişkin ve çocuk açık kalp ameliyatı, büyük damar ameliyatı, periferik damar ameliyatları, başarı ile yapılmaktadır. Yenidoğan bebeklerde de dahil olmak üzere, doğumsal kalp hastalıklarına yönelik tam düzeltim ameliyatları, kalp pili yerleştirilme işlemleri, diyaliz hastaları için gerekli olan A-V fistül ve greft ile şant ameliyatları gerçekleştirilen diğer operasyonlar arasındadır. Özellikle, hastanemiz pediyatrik kardiyoloji ve pediyatrik kardiyovasküler cerrahi geçmişi bakımından oldukça zengin bir alt yapıya ve temele sahiptir. Bebek ve çocuk yaş gruplarında doğumsal kalp ameliyatlarının tanı ve cerrahi ya da girişimsel tedavilerinin ileri bir uzmanlık ve donanım gerektirdiği ortadadır. OMÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği olarak her yaş grubunda doğumsal kalp hastalıklarının cerrahi tedavisinde önemli bir deneyime sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Kalp delikleri, kalp kapaklarının doğuştan darlıkları, akciğer atardamarında darlık ile beraber bulunan kalp delikleri, büyük atardamar ya da toplardamarların damarların ters yerleşimi veya bağlantısı, doğumsal damar seyir anomalileri belli başlı cerrahi girişim uyguladığımız doğumsal kalp sorunları olarak ifade edilebilir. Doğumsal kalp ritim bozukluklarında kalıcı kalp pili yerleştirilmesi işlemi de kliniğimizde başarı ile uygulanan bir ameliyattır” diye konuştu.

KORONER BAYPAS AMELİYATLARI

Koroner baypas ameliyatlarının iskemik kalp hastalıklarının cerrahi tedavisinde çığır açan bir yöntem olarak uygulamaya girdiğini belirten Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, “Karadeniz Bölgesi’nde de ilk olarak olmak üzere, koroner baypas ameliyatları 1992 yılından beri hastanemizde uygulanmaktadır. Hastaya ait bir toplardamar (büyük safen veni) veya atardamarın (internal torasik arter) greft olarak kullanılmak suretiyle, koroner arterdeki tıkanık segmentin köprüleme tekniği ile aşılması ve distal damar yatağına yeterli miktarda oksijenize kanın gönderilmesinin amaçlandığı operasyonlardır. Köprülemede kullanılan greftin atardamar olduğu olgularda, bu damarın açık kalma ömrünün daha iyi olduğu gösterilmiştir. Koroner baypas (köprüleme) ameliyatları, genel olarak kalbin durdurulması suretiyle yapılmakla beraber, bir kısım hastada çalışan kalp üzerinde de gerçekleştirilmesi mümkündür” şeklinde konuştu.

KALP KAPAK AMELİYATLARI

Kalp kapak ameliyatları hakkında bilgi veren Keçeligil, “Kalbimizde bulunan dört kapağın her birinin farklı hastalıkları olabilmektedir. Bu hastalıklar neticesinde kapak yetersizlikleri, kapak darlıkları ya da başka nadir sorunlar karşımıza çıkabilmektedir. Kalp kapaklarına yönelik açık kalp cerrahisinde bazı durumlarda kapaklardaki bozukluklar onarılabilirken, bazı durumlarda da kapak değişimleri yapılmaktadır. Bozulmuş kalp kapakları, metalik yapıda bir kapak ya da sığır kökenli bir biyolojik kapak ile açık kalp ameliyatı koşullarında değiştirilebilmektedir” açıklamasında bulundu.

AORTA VE BÜYÜK DAMARLAR ANEVRİZMA VE DİSEKSİYONLARINDA CERRAHİ GİRİŞİMLER

Aorta ve büyük damarlar anevrizma ve diseksiyonlarında cerrahi girişimlere değinen Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil şunları söyledi: “Özellikle hipertansiyonun bir komplikasyonu olarak karşımıza çıkan aorta anevrizmaları ve aortanın ani yırtılmaları son derece ölümcül klinik tablolardır. Bu durumlarda acil cerrahi girişim hayat kurtarıcı tek yoldur. Oldukça yüksek hayati tehlikeye sahip bu patolojik durumlarda, açık kalp ameliyatı koşullarında deneyimli bir cerrahın yapacağı ameliyat hemen hemen hastanın tek kurtuluş şansıdır. Her saatlik gecikmenin hastanın yaşam şansını biraz daha azalttığı bu hallerde tecrübeli ve başarılı bir cerrahi ekibe ihtiyaç vardır. Bu tür ameliyatlar kliniğimizde öteden beri başarıyla yapılmaktadır.”

KALP VE BÜYÜK DAMAR YARALANMALARINDA CERRAHİ TEDAVİ

OMÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil açıklamasına şöyle tamamladı: “Günümüzde, gerek delici ve kesici alet yaralanmalarına bağlı, gerek ateşli silah yaralanmalarına bağlı ve gerekse invazif işlemlerin artışı sebebiyle iyatrojenik sebeplere bağlı kalp ve büyük damar yaralanmalarına oldukça sık rastlanmaktadır. Özellikle kalp yaralanmaları son derece ölümcül durumlar olup acil ve öncelikli cerrahi girişim gerektirirler. Kliniğimizde bu tür olgulara başarı ile müdahale imkanı ve şansı, yedi gün - yirmi dört saat boyunca, mümkün olabilmektedir.”

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler