YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Samsun Büyükşehir Belediyesi Rusya'ya Doğal Taş Satacak

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 5 yıl önce 6 milyon dolara kurduğu Doğaltaş Elemanları Üretim Fabrikası Rusya’ya...

Samsun Büyükşehir Belediyesi Rusya'ya Doğal Taş Satacak

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 5 yıl önce 6 milyon dolara kurduğu Doğaltaş Elemanları Üretim Fabrikası Rusya’ya gemi yoluyla taş ihracatı yapmaya hazırlanıyor.

Samsun’da bugüne kadar yapılan ve yapımına devam eden projeleri sivil toplum kuruluşları temsilcilerine gezdiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Türkiye tarihinde ilk defa yerel bir yönetimin yurt dışına ürettiği bir şeyi ihracat yapacağını söyledi. Belediye Başkanı Yılmaz'ın Batıpark’ta bulunan Amazon köyü gezisiyle başlayan şehir turu, Anakara yolunun 20. kilometresinde Fen İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde 2007 yılında kurulmuş olan Doğaltaş Elemanları Üretim Fabrikası ile son buldu. Burada katılımcıları bilgilendiren Başkan Yılmaz, fabrikanın kuruluş hikâyesini ise şöyle anlattı: “Belediye başkanı olarak göreve başladığım yıl Büyük Cami’nin çevresinin düzenlenmesine karar verdik. Buradaki projede doğal taş ve granit kullanmaya karar verdik. Bu taşın Afyon’da yapıldığını öğrenerek firma yetkililerinden fiyat istedik. Gelen fiyat çok makuldü taşları almak için oraya gittik. Ancak önümüze taşıma bedeli konuldu fiyat tam üç katı artmıştı. Ben bu işin bu şekilde olamayacağını bir taş ocağı bulup bunu kendimizin yapması teklifinde bulundum. Arkadaşlarımız çalışmalara başladılar. Merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Nebiyen Dağı’nda iyi bir rezerv bulduktan sonra mevcut fabrikayı kurmaya karar verdik. Maliyeti neredeyse 5’te bir fiyatına düşürdük ve üstelik değişik illerde bunu satmak suretiyle para da kazanmaya başladık.”

Samsun ile Rusya'nın Novorossisk kenti arasındaki kardeş şehir ilişkisi nedeniyle Samsun'a gelen Novorossisk Belediye Başkanı’na fabrikayı gezdirdiklerini kaydeden Başkan Yılmaz, “Rusya’da doğal taş üretimin belirli noktalarda olması nedeniyle orada da ulaşım maliyetleri çok fazlaymış. Kardeş şehrin başkanı kentlerine doğal taşları 350 kilometre uzaktaki bir yerden getirdiklerini söyledi. Kendisi ufak bir hesaplama yaptı ve taşı Samsun’dan gemiyle kendi kentine getirmesinin daha ucuza gelebileceğini bize söyledi. Bizden kendilerine taş satmamızı istedi. Bir hafta sonra buraya anlaşma imzalamaya gelecekler. Bu Türkiye tarihinde belki de yerel bir yönetimin ürettiği bir şeyi yurt dışına ihracat yapması bakımından bir ilk olacak. Bu nedenle çok heyecanlıyız şuan üretim kapasitemiz günlük 100 ton, eğer anlaşma imzalanırsa üretim kapasitemizi arttırmak için yeni makinelerin siparişini vereceğiz.” diye konuştu.

Doğaltaşın kalitesi ve güzelliği bilindiği için şehrin her köşesini kendi ürettikleri taşlar ile süslediklerini ifade eden Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, fabrika hakkında şunları söyledi: “Fabrikamız ve blok ocağımızdaki makinelerde dahil 10 milyon TL değerinde makine parkına sahip. Fabrikamız bünyesinde 2 maden mühendisi, 2 formen, 4 operatör ve 80 işçi çalışıyor. Fabrikada işlenen blok taşlar Nebiyan graniti, Toptepe andezit ve Akalan bazalt ocaklarından geliyor. Nebiyan granit ocağımız 212 hektar alana ve 10 milyon metreküp rezerve sahip.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler