YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Samsun medyası, intihar haberlerinde DSÖ kriterlerine uymuyor"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç....

"Samsun medyası, intihar haberlerinde DSÖ kriterlerine uymuyor"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Böke, intihar haberlerinde medyanın etkisini anlattı. Doç. Dr. Böke, Samsun medyasının intihar haberlerini yaparken Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) kriterlerine uymadığını belirlediğini söyledi.
Samsun Sempozyumu çerçevesinde Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Böke, OMÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Samsun Kaynaklı Bazı Yayın Organlarında İntihar Haberleri’ konulu konferans verdi. Konferansa sosyal problemle ilgisi bulunan kurum, kuruluş yetkilileri ile basın yayın organlarının yöneticilerinden hiç kimse katılmazken, sadece 10 kişi dinledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre Dünya’da son 45 yılda intihar hızının yüzde 60 oranında arttığını, her ölümde ise 6 kişinin etkilendiğini hatırlatan Doç. Dr. Ömer Böke, intihar için psikolojik, biyolojik ve sosyokültürel gibi risk faktörlerinin bulunduğunu kaydetti. Türkiye’de geçen yıl 2 bin 933, Samsun’da ise 46 intihar vakası meydana geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Böke, intihar ile ilgili gazete ve televizyon haberlerinin taklit intihar davranışlarına neden olabileceğini vurguladı.
İntihar haberleri hazırlanırken yapılması ve yapılmaması gereken hususlar bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Böke, "Öncelikle bu tür haberlerde dini ve kültürel kalıplar kullanılmamalı, intihar notu ve fotoğraf yayınlanmamalı, kullanılan yöntemin ayrıntıları verilmemeli, olayın nedeni basitçe somutlaştırılmamalı, intihar yüceltilmemeli, suçlu bölüştürülmemelidir. Bunun yanında olay sunulurken sağlık otoriteleri ile birlikte çalışması, intiharın başarılmış değil tamamlanmış yönünün ele alınması, haberin iç sayfalarda verilmesi, intihar öncesi alternatiflerin vurgulanması, yardım alınabilecek kaynakların yayınlanması, haberle ilgili uyarıcı işaretler konulması, daha faydalı olacaktır." dedi.
İntihar haberlerine ilişkin Samsun’un yerel medyasının yayın politikasına ilişkin yaptığı araştırmayı açıklayan Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, araştırmasından Samsun medyasının intihar haberleri hazırlama ve yayınlama konusunda DSÖ kriterlerine uymadığının ortaya çıktığını vurguladı. 3 yazılı basın yayın organının haberlerinin baz alınarak yaptığı araştırmasında çarpıcı sonuçlara ulaştığının altını çizen Doç. Dr. Böke, "1 yıllık süreçte 93 haber tespit edildi. 93 haberin 76 tanesi şahısların intiharı ya da intihar girişimi ile ilgiliydi. 17 haber ise intihar ile ilgili genel bilgi veriyordu. Haberlerin hiç birinde sağlık çalışanları ile işbirliği bulunmazken, intihar ile ilgili risk faktörleri ve önleyici faktörler sunulmamıştı. Haberlerin yüzde 60’ında fotoğraf kullanılmıştı. Yani önemli sayıda intihar girişim haberi yapılıyor. Sonuçta ise intihar girişimleri haber yapılmaktadır. İntihar haberleri ile birlikte önleyici, bilgi verici yayın yapılmamakta ve intihar ile ilgili fazla fotoğraf ve yöntem ayrıntıları verilmektedir. Dolayısıyla yerel medya, DSÖ kriterlerine uymamaktadır." ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler