YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Yeni yapılanma, maliye kontrolör ve denetmenlerini mağdur edecek"

Kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla çıkarılan 6223...

Kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla çıkarılan 6223 sayılı kanun ve onun verdiği yetkiler çıkarılan kararnamelerle bakanlıkların yapısı yenileniyor. Bu kapsamda 646 sayılı kanun hükmünde kararname ile Maliye Bakanlığı bünyesinde yer alan sekiz denetim biriminden dördü olan Maliye Müfettişliği, Hesap Uzmanlığı, Gelirler Kontrolörlüğü ve Vergi Denetmenliği 'Vergi Müfettişi' unvanıyla tek çatı altında birleştirildi. Geriye kalan muhasabat kontrolörleri, milli emlak kontrolörleri, muhasebe denetmenleri ve milli emlak denetmenlerinin ise tenzili rütbe uygulamasıyla kıdemleri düşürülerek daha önce denetledikleri birimlerde çalıştırılmaları planlanıyor. Kontrolör ve denetmenler ise bu durumun kendilerine büyük mağduriyetler yaşatacağını ifade ediyor.
Bakanlıkların yeniden yapılandırılması, birçok sorunu da beraberinde getirdi. Hemen hemen her bakanlıkta, çeşitli aksaklıklara ve işleyiş problemleri görülürken, benzer bir sorunda Maliye Bakanlığı’nda yaşanıyor. Yapılan düzenlemeyle vergi incelemeleri ile görevli birim, bakanlık içinde en üst düzeyde teşkilatlandırılırken, vergi incelemesiyle yetkili tek unvan ‘Vergi Müfettişi’ oldu. Birleşme etkin ve güçlü tek bir kurumsal kimlik oluştururken, muhasabat kontrolörleri, milli emlak kontrolörleri, muhasebe denetmenleri ve milli emlak denetmenlerinin durumunun ne olacağına dair belirsiz ise sürüyor. Dört denetim biriminde çalışan kontrolör ve denetmenler, birimlerinin benzer şekilde yapılandırılacağını beklerken, kendilerinin “tenzili rütbe” yoluyla uzman statüsüne getirilmesine yönelik hazırlıklarını yapıldığını iddia etti.
Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı Muhabiri'ne açıklama yapan Milli Emlak Denetmenleri Derneği (MEDDER) Başkanı Hazım Güneşli, gider birimlerindeki kontrolör ve denetmenlerin mesleklerinden edilmek istendiğini ileri sürdü. Bu gizli hazırlık çalışmasının kendilerini üzdüğünü dile getiren Güneşli, "Yeniden yapılanma planları hakkında aldığımız duyumlar bizleri ziyadesiyle üzmüş, moral ve motivasyonumuzu bozmuştur. Sayın Başbakanımızın iradesiyle yaklaşık 4 bin 500 denetim elemanının 'Vergi Müfettişi' unvanı ile birleştirilmesine rağmen maliye bürokrasisi, bu birleşme içinde bulunan bir grubun geri dönmesini sağlamak amacıyla aynı koşullarla sınava giren ve aynı şekilde yetişen yaklaşık 600 denetmen ve kontrolörü 'tenzili rütbe' yoluyla uzman statüsüne getirmek için hazırlık yapmaktadır." dedi.
Maliye Bakanlığı’nda ilk etapta bir denetim boşluğu oluşturularak 646 sayılı KHK öncesine geri dönüşün alt yapısının hazırlanmak istendiğini vurgulayan Medder Başkanı Hazır Güneşli, bulundukları illerde valiliğin dahil birçok kurumun soruşturmalarını, incelemelerini yürüten milli emlak ve muhasebe denetmenlerinin Defterdarlık uzmanı yapılmaya çalışılmasını kabul edemeyeceklerini bildirdi. Bunun adil olmayacağını düşündüklerini söyleyen Başkan Güneşli, "Kontrolör ve denetmenleri, yıllardır soruşturmasını yürüttüğü, teftiş ettiği birim amirlerine bağlamak dönüşü olmayan olaylara da sebebiyet verebilecek, teşkilatta huzursuzluk hakim olacaktır. Bu nedenle, teşkilatın yapısını güçlendirme amacından tamamen uzak, sadece mesleki ve zümresel hırsların sonucu hazırlandığı düşünülen ve denetim elemanlarının tenzili rütbeye uğratıldığı, hukuki anlamda da pek çok sıkıntı yaşatacak bu KHK taslağı yeniden gözden geçirilmelidir. Bu bağlamda diğer Bakanlıklarda olduğu gibi, Maliye Bakanlığı bünyesinde de bir “Rehberlik ve Denetim Birimi” oluşturularak Denetim elemanlarının “Maliye Denetçisi” olarak görevlendirilmeleri, grup veya bölge düzeyinde örgütlenme sağlanması adil ve yapıcı olacağı gibi Bakanlığımız açısından da etkin ve verimli bir çalışma ortamı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler