YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akçakale Sınır kapısı kapandı, ilçede ticaret durdu

Suriye'de gerginlik devam ederken, Akçakale Sınır Kapısı 'tadilat' gerekçesi ile kapatıldı. İş yerleri kapandı, ihracatçılar...

Suriye'de gerginlik devam ederken, Akçakale Sınır Kapısı 'tadilat' gerekçesi ile kapatıldı. İş yerleri kapandı, ihracatçılar mal gönderemez, nakliyeciler gidip gelemez oldu. Kapının, ülkeye günlük 400 bin liralık katkısı olduğu belirtilirken, kapının kapanması ile binlerce ailenin etkilendiği belirtiliyor. Kapının kapanması ile onlarca ihracat şirketi kapandı. Sınırda sessiz bekleyiş sürüyor.
Yaklaşık bir ay önce Akçakale Sınır Kapısı, Suriye yönetiminin isteği doğrultusunda kapandı. Tadilat gerekçesi ile kapatılan kapı bir daha açılmadı. Bu, en fazla sınıra yakın yerleşim birimlerini etkiledi. Şanlıurfa ile Suriye sınırında bulunan Akçakale sınırının kapanması ile ilçede hayat durma noktasına geldi. Uluslararası kapının biran önce açılmasını isteyen esnaf, "eskiden cıvıl cıvıldı şimdi kimse yok. Herkes mağdur durumda, esnafın da düşünülmesi gerekir." diye serzenişte bulunuyor.
Kaymakam Şefik Aygöl, yaklaşık bir aydır kapının kapalı olduğunu hatırlattı. Aygöl, bunun, Suriye yönetiminin tek taraflı aldığı karar sonucu gerçekleştiğini söyledi. Türkiye memurlarının, kapıda hala çalıştığını dile getiren Aygöl, ancak giriş çıkışların yapılamadığını ifade etti. Kapıdan yapılan ticaretin günlük yaklaşık 400 bin liralık katıkısı olduğunu kaydeden Aygöl, ülkenin şu anda bu değerden yoksun olduğunu vurguladı. İlçede yaklaşık bin kişinin ticaret yaptığını aktaran Aygöl, Suriye tarafında mağduriyetin daha yüksek olduğunu anlattı. İlçe esnafının şu anda kendi cebinden yediğini vurgulayan Aygöl, "Umarız ki onların öne sürdüğü tadilat biter, gümrük kapısı yeniden hizmete devam eder, geçim kaynağı olan gümrük kapısında çalışırlar." dedi. Aygöl, karşı taraftan talebin gelmesi durumunda geçişlerin başlaması için anında çalışmalara başlayacağını sözlerine ekledi.
Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan ise iki ülke arasındaki ilişkilerin çok iyiye gittiği sırada aniden olumsuzlukların doğduğunu ifade etti. Yaklaşık 30 şirketin çimento taşıdığını aktaran Ayhan, bin 500 civarında nakliyeci ve ailesinin mağdur olduğunu belirtti.
Esnaftan Hamit Çiftçioğlu ise bir aydır siftah açamadığını ileri sürdü. Başka bir esnaf ise taksitlerin biriktiğini, borçluların telefonunun açamaz olduğunu belirtirken, 13 nüfusa bakmaya çalıştığını kaydederek, "Kapı kapandı, ne çalışabildik ne de ekmek yiyebildik." diye ifade etti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler