YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asurilerin Köylerine Dönüşü, Işid Tehlikesine Takıldı

Halil COŞKUN/SİLOPİ Yaklaşık 2 yıl önce başlayan demokratik çözüm süreci nedeniyle, memleketleri Silopi İlçesi'ne bağlı Kösreli Köyü'ne köye dönmek isteyen

Asurilerin Köylerine Dönüşü, Işid Tehlikesine Takıldı

Halil COŞKUN/SİLOPİ Yaklaşık 2 yıl önce başlayan demokratik çözüm süreci nedeniyle, memleketleri Silopi İlçesi'ne bağlı Kösreli Köyü'ne köye dönmek isteyen Asuriler, köydeki evleri kendi imkanlarıyla onarmaya başladı. Ancak Irak Şam İslam Devleti "Suriye’de yaşanan olaylara bakıldığı zaman Asuri ve Süryani halkının sahipsiz olduğu bellidir. Bütün dünya bizim halkımızı gözden çıkarmışlar ve hiç kimse bize yardım etmiyor. Özgür Suriye Ordusu'nun içinde bizim halkımızdan da insanlar vardı. Orada bizim desteklediğimiz partiler vardı ama bütün bunlara rağmen halkımız hep yok sayıldı. Bizlerden çok insan kaçırıldı. İki din adamımız kaçırıldı. Bütün aramalara rağmen kimse onların yerlerini bilmiyor. Şuan yaşıyorlar mı? Öldürüldüler mi? Nerde, kim kaçırdı? Hiç bilmiyoruz."
"ASURİ NÜFUSUNUN YÜZDE 40'I KALDI"
1915 ve 1933 yıllar arasındaki olaylarda Asurilerin yüzde 40'ının hayatta kalabildiğini ileri süren Kocun, "Şu an Suriye’de yaşayan halkımız 1933 yılında yaşayan olaylar nedeni ile Fransa tarafından oraya yerleştirildiler. Halkımız yıllarca eski topraklarına geri dönme umudu ile orada yaşadı. Ve şuan duyduklarımıza göre oradaki halkımız DAİŞ terör örgütü tarafından kaçırılıyor. Ama sayılarını kesin olarak bilmiyorum. Ama kaç kişi olursa olsun, isterse bir kişi olsun, yada bin kişi olsun, biz bu yaşananları kınıyoruz" dedi.
Hem Irak'ta, hem de Suriye'deki Asurilerin yardıma muhtaç durumda olduğunu kaydeden Gurgin Kocun, "Bütün dünya yaşananları kınıyor ancak kimse bir şey yapmıyor. Hem Irak'taki hem de Suriye’deki halkımıza yardım yapılmasını talep ediyoruz. 1915 tarihinde halkımıza yapılan katliamlardan dolayı nüfusumuzun sadece yüzde 40’ı kaldı. Bu yüzde 40'a da baskı ve asimilasyon uygulandı. Ben kendimden örnek verebilirim. Kendim ne halk olduğumu bilmiyordum. 21 yaşında Avrupa'ya gittim ve orada örgütlerle kitap okuduk. Haberlerden, çeşitli örgütlerle alışveriş yaptıktan sonra az da olsa halkımı ve tarihimi, dilimi kültürümü biraz anladım. 21 yaşından sonra yeni bir Asuri olarak doğdum" diye konuştu.
"DÖNÜŞLER, IŞİD KORKUSU YÜZÜNDEN ŞİMDİLİK DURDU"
Avrupa'da yaşayan 24 aile memleketlerine dönmek için karar aldıklarını ancak Suriye'de yaşanan IŞİD tehlikesi yüzünden şimdilik dönüşlerin durduğunu ifade eden Kocun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha önce Avrupa’dan bir sürü aile toplantılar yaptık görüşmeler yaptık 24 aile anlaştık köyümüze yerleşecektik. Ancak bölgede yaşanan DAİŞ tehdidi sonrasında köye dönmeler durdu. Bazı arkadaşlarımız telefonla arayarak, 'orada nasıl yaşıyorsunuz? Oraya DAİŞ gelmedi mi?' gibi sorular soruyor. Şu anda köye dönüşler durmuş vaziyette. Geçen sene biz bu evleri yaptık. Geçen sene 7 yada 8 hane olması lazımdı. Ama bölgede yaşanan olaylar bizim halkımızı etkiledi. Ancak bu olaylar sona ererse bu yaz inşallah başka ailelerin gelmesini bekliyoruz."

Asurilerin Köylerine Dönüşü, Işid Tehlikesine TakıldıAsurilerin Köylerine Dönüşü, Işid Tehlikesine TakıldıAsurilerin Köylerine Dönüşü, Işid Tehlikesine Takıldı

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler