YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Demirtaş," Tayip Erdoğan'ı Başkan Yapacak Sistem Kürt Halkının Derdine Derman Olmaz"

Cizre Belediyesi tarafından organize edilen 6.Cizre Kültür ve Sanat Günleri Festivaline katılan BDP Eşgenel Başkanı...

Cizre Belediyesi tarafından organize edilen 6.Cizre Kültür ve Sanat Günleri Festivaline katılan BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, Festivalde yaptığı konuşmada "Tayip Erdoğan'ı başkan yapacak sistem Kürt halkının derdine derman olmayacağını, Kürt Halkı kendini Demokratik Özerklikle siyasi alanda yönetmek istediğini belirtti".

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bu yıl "Dil Kültürün Mayasıdır" sloganı ile başlayan 6.Cizre Kültür ve Sanat Günleri Festivali için Cizre'ye gelen BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, şehir stadyumunda düzenlenen konserde festivalin açılış konuşmasını yaptı.

BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş,BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan,Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve BDP'li yöneticilerle birlikte Cizre Belediyesinin daveti üzerine festivale katılmak için ilçeye geldi.

6.Cizre Kültür ve Sanat Günleri Festivalinin açılış konseri öncesi Cizre Şehir stadını dolduran vatandaşlara hitaben festivalin açılış konuşmasını yapan BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Tayip Erdoğan'ı başkan yapacak sistem Kürt halkının derdine derman olmayacağını, Kürt Halkı kendini Demokratik Özerklikle siyasi alanda yönetmek istiyor. Ne kadar Baskı, ne kadar zulüm olursa, o kadar görkemli direniş o kadar görkemli zafer olacağını" belirtti.

Demirtaş, Festivalde yaptığı konuşmada; "Bugün Cizre üzerinden, Silopi üzerinden, Şırnak üzerinde ve bir bütün olarak botan halkı üzerinde özel bir baskı projesi uygulanıyor. Ankara da AKP'nin akıl hocaları tarafından özel bir baskı politikası ve projesi uygulanıyor. Çünkü biliyorlar ki botan halkını teslim alınmaları bütün Kürt halkını teslim almış olurlar. Botan direnişini kırarlarsa bütün halkın direnişini kırmış sayacaklar. O nedenle sizin ortaya koymuş olduğunuz bu görkemli yürüyüş ve direniş dünyanın neresinde yaşarlarsa yaşasın bütün Kürt halkının direnişidir "dedi.

Buradan Cizre'den dünyada Kürdistan'da ve dünyanın dört bir yanında yaşayan bütün halka seslendiğini söyleyen Demirtaş, "Botan halkı sahipsiz değildir Cizre halkı yalnız değildir.Şırnak halkı,Uludere halkı,Beytüşşebap halkı,Silopi halkı,Güçlükonak halkı yalnız olmadığını söyledi".Demirtaş,"Özellikle böyle bir dönemde Ankara da yeni yasanın yazılmaya başlaması dönemde Kürt halkı sesini çıkarmasın istiyorlar.Ankara da hesap,kitap yapanlar operasyon taktikleri yapanlar gece gündüz Cizre halkının üzerinden jop'un,gazın,panzeri eksik etmeyenler anayasası sürecinde sesiniz çıkmasın istiyorlar.Yeni anayasayı yazarken sadece ve sadece AKP'nin istekleri doğrultusunda yazılmasını istiyorlar.Çünkü Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa sivil bir anayasayı,sivil iradeyle yazma fırsatı ortaya çıktı.Ve biz diyoruz ki eğer bu anayasa yazılacak anayasa Kürt halkını tanımayacaksa dilini,kültürünü,kendini yönetme hakkını siyasi statüsünü kabul etmeyecekse biz bu anayasaya yeni anayasa diyemeyiz.Darbe anayasasının hiçbir farkı olamaz.Çünkü bugüne kadar ki darbeler bugüne kadar ki Cunta anayasaları sadece bu ülkede ki kimlikleri ve kültürleri ezmek için yapıldı.Eğer yeni bir anayasa yapılacaksa yeni olabilmesi bu halkın taleplerin kabulüne bağlı olması gerekiyor" dedi

Kürt halkı kendi diliyle okulda, kamusal bütün alanlarda, belediyelerde, resmi bütün kurumlarda kendi diliyle resmi olarak yaşamak istiyor. Anayasa bunu güvence altına alınmasını istiyor. Kürt kimliği başta olmak üzere bütün dillerin ve kültürlerin kabul edilmesini istiyor. Kürt Halkı kendini Demokratik Özerklikle siyasi alanda yönetmek istiyor. Sınırsız örgütlenme hakkı istiyor. Bu haklar en meşru doğal insan haklarıdır.

Bizim gündemimizde başkanlık siteminin olmadığını ifade eden BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş,"biz Demokratik Özerkliği bu ülke için en önemli en demokratik öneri olarak öneriyoruz. Tartışılacaksa önce bunu tartışalım. Eksisi ile artısı ile bu ülkenin, kürt halkının da bütün farklılıklarında en çok kabul göreceği sistem budur. Yoksa Tayip Erdoğan'ı başkan yapacak sistem Kürt halkının derdine derman olmaz. Senin başbakanlığından ne hayır gördük ki Başkanlığından hayır görelim "dedi.

Bu kadar ciddi,tarihi bir dönemde halkımız üzerine düşeni layıkı ile yerine getireceğini söyleyen Demirtaş,"Kürt Halkı kendi değerleri ile kendi örgütsel yapısı ile partisi ile,iradesi ile kendi toprağında anavatanında özgürce yaşayacaktır.Bunu engellemeye AKP'nin bugüne kadar gücü yetmedi bundan sonrada yetmez.Ne kadar Baskı,ne kadar zulüm olursa,o kadar görkemli direniş o kadar görkemli zafer olacaktır" dedi.

BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açılış konuşmasının ardından festival;Agire Zerdeşt,Koma Niştiman,Zelal Gökçe ve Silbus-ü Tari'nin konseri ile gece geç saatlere kadar devam etti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler