YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak sınırında 40 kilometrelik kuyruk oluştu

Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı üzerinden yurt dışına çıkış yapan araçların oluşturduğu kuyruk 40 kilometreye ulaştı.

Irak sınırında 40 kilometrelik kuyruk oluştu

Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı üzerinden yurt dışına çıkış yapan araçların oluşturduğu kuyruk 40 kilometreye ulaştı.

Ortadoğu ülkelerine başta gıda olmak üzere çeşitli sektörlerin mallarını taşıyan kamyon ve TIR'lar Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'na yığıldı. Irak üzerinden Ortadoğu'daki ülkelere malzeme taşıyan binlerce TIR ve kamyon, Irak gümrüğünün araç alamaması nedeniyle Habur Sınır Kapısı'ndan, Cizre ilçesi yakınına kadar 40 kilometrelik kuyruk oluşturdu. Giderek uzayan kuyrukta Irak'a geçiş yapmayı bekleyen şoförler, özellikle çevrede bulunan hırsızlık olaylarından dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Geceleri yatamadıklarını belirten şoförler kuyruklarda can güvenliklerin olmadıklarını belirtti. Gece yatarken yastıklarının altında bıçak ve benzeri maddeleri koyduklarını ifade eden şoförler, araç kapılarını içerinden ayrıca sistemde kapattıklarını ve bu şekilde biraz olsun kendilerini güvende hissettiklerini ifade etti.

Cizre- Silopi karayolu üzerinde araç kuyruğunda bekleyen araç şoförlerinden Rüknettin Topçu, yaklaşık 3 gündür kuyruklarda beklediklerini ve çok büyük sıkıntılar çektiklerini söyledi.

Rüknettin Topçu, "Yaklaşık olarak 3 gün önce kuyruğa girdim. Kuyruklar çok ağır işliyor. Bu gidişle ne zaman Irak tarafına gideceğiz belli değil. Buralarda çok fazla sollama yapılıyor. Buna buradaki yetkililerde bir şekilde göz yumuyor. Bütün bunların üstüne birde kuyruklarda hırsızlar ile uğraşmak zorunda kalıyoruz. Geceleri rahat yatamıyoruz. Sıra ile nöbetleşe bir şekilde yatmaya çalışıyoruz. Can güvenliğimiz olmadığı için yastığımızın altına bıçak ve benzeri maddeleri bulunduruyoruz. Ayrıca yatarken kapılarımızı içerinden de ayrı bir şekilde halat bağlayarak yatıyoruz. Bu şekilde biraz olsun kendimizi daha güvende hissediyoruz. Ancak yinede bunlar yeterli olmuyor. Biz yetkililerin bu duruma bir çare bulmasını istiyoruz" dedi.Bir başka araç sürücüsü Mehmet Yılmaz ise araçların çok az ilerlediğini ve bu yüzden çok sıkıntı çektiklerini söyledi.

Yılmaz, "Parası olan kuyrukta beklemeden direk geçiyor. Bunlar bizi çok rahatsız ediyor. Burada bunlar olmasına rağmen Irak tarafında kesinlikle böyle şeyler olmuyor. Orada bir tane aracı bile sollasan ceza veriyorlar. O yüzden bizler Türkiye’den olmaktansa Irak tarafında beklemeyi tercih ediyoruz" diye konuştu

.Araç kuyruğunda bekleyen bir başka şoför Hasan Dümen de kuyruklarda büyük rezillikler çektiklerini söyledi. Dümen, "Yaklaşık 3 gündür bu kuyruklarda bekliyoruz daha ne kadar kalacağımız da belli değil. Buralarda her şeyi toz toprak altında yiyip içiyoruz. Her an hasta olma riski ile karşı karşıya kalıyoruz" şeklinde konuştu.

Kuyrukta çok sıkıntı çektiklerini ifade eden Mustafa Aras adlı şoför ise, "Su ve ekmek yok burada. Burada su olmadığı için doğru düzgün namaz kılamıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Kimse bizim derdimizi dinlemiyor. Biz hep böyle sıkıntı mı çekeceğiz. Artık bu kapı da kaldıramıyor. Yetkililer artık ikinci sınır kapısı yapmalılar" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, konu hakkında açıklamada bulunan gümrük yetkilileri ise Irak tarafında bulunan sahaların dolu olmasından dolayı az araç aldıklarını söyledi.

Yetkiler ayrıca, sene sonunun gelmesi nedeniyle ihracatçıların elindeki mallarını bir an önce karşı tarafa ulaştırmak için uğraş verdiklerini ve bu yüzden yığılmaların oluştuklarını ifade etti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler