YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Silopi karıştı!

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde, YSK'nın Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürmesi kararını protesto etmek isteyen BDP'li grup ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Silopi karıştı!

Silopi 'de YSK'nın Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürmesini protesto etmek için Cudi Mahallesi'nde bir araya gelen çok sayıda kişi yasadışı gösteri yapmak istedi. İzinsiz gösteri yapmak isteyen gruba polis, gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti.

Çevik kuvvet ve sivil polisin sert müdahalesinin ardından grup, molotof kokteylli, havai fişek ve taşlarla karşılık verildi. Atılan gaz bombalarından mahalle sakinleri de etkilendi.

Silopi'deki 4'üncü Caddeyi trafiğe kapatan grup, ateş yakarak barikat kurdu. Cudi ve Nuh mahallelerinin ara sokaklarına yayılan olaylar sırasında, polisin attığı gaz bombası 1 kişinin sırtına isabet etmesi sonucu hafif şeklinde yaralandı.

Çevik kuvvet polisinin çok sayıda gaz bombası kullanması, mahalle üzerinde sis bulutunun oluşmasına yolaçtı. Mahalle sakinleri kapı ve pencereleri kapatırken, polis ile izinsiz gösteri yapmak isteyen grup arasındaki gerginlik uzun süre devam etti.

NUSAYBİN'DE KARIŞTI!

Nusaybin'de Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etmek için BDP öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. 'Hatip Dicle'ye yaklaşım demokratik çözüme yaklaşımdır' pankartı taşıyan protestocuları, adliye binasının bulunduğu Hınıs Caddesi üzerinde polis durdurup, yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine göstericiler cadde ortasında oturma eylemi başlattı. Eylemin ardından bazı gruplar önlem alan polise taş, havai fişek ve molotof kokteylleri ile saldırdı. Polis, grubu tazyikli su ve gaz bombası ile dağıtmaya çalıştı.

Yaşanan arbedede başına gaz bombası isabet eden Nezir Gecidibi, yere yığıldı. Çevrede bulunanlar Gecidibi'yi olayların arasından çıkarıp, Devlet Hastanesi'ne götürdü. Çıkan 5 kişinin çeşitli yerlerinden yaralandığı bildirildi. İlçenin sokaklarında göstericilerle polis arasındaki çatışma geç saatlere kadar sürdü.

BDP'liler Siirt'te yol kapattı, oturma eylemi yaptı

Siirt'te BDP il binası önünde toplanan yaklaşık 500 partili, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesini protesto etti. Eruh yolunu trafiğe kapatarak basın açıklaması yapan göstericiler, bir süre oturma eylemi yaptı.

BDP binası önünde toplanan ve İl Başkanı Faruk Sağlam, Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, parti yöneticileri ile yaklaşık 500 kişinin bulunduğu kalabalık, Eruh yolunu bir süreliğine trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Oturma eylemi öncesi basın açıklaması yapan İl Başkanı Faruk Sağlam, YSK'nın Hatip Dicle ile verdiği kararı protesto etmek üzere toplandıklarını söyledi.

Kararın antidemokratik olduğunu belirten Sağlam, "Diyarbakır'da 78 bin seçmenin oyuyla seçilen milletvekilimiz sayın Hatip Dicle'nin milletvekilliği YSK tarafından antidemokratik bir şekilde düşürüldü. Ve sonrasında alelacele YSK tarafından AKP'nin 6'ncı sıra adayını hemen milletvekili seçtirip, mazbatasını hazırlayıp meclise göndermesi, buda antidemokratik uygulamanın ikinci versiyonu oldu" dedi.

AK Parti kurmaylarının bunu yargı kararı olarak değerlendirmesini, hukuktan uzak bir görüş olarak gördüklerini ifade eden Sağlam, şöyle devam etti:

"Eğer hukuk devletinde yaşayacaksak ve hukukun gereğini yerine getireceksek, hukukçu bir anlayışla, hukukçu bir bakış açısıyla soruna yaklaşmak gerekir. Yargı böyle demektedir. Yargıya böyle şey yapılması bir kanun devletinin açıklamasıdır. Dün İstanbul 11'nci Ağır Ceza Mahkemesi CHP'nin İstanbul ve Zonguldak'ta seçtirdiği milletvekillerinin, 'Meclise gidemezler cezaevinde kalmaları gerekir' yönündeki karar, bizim seçtirdiğimiz diğer 5 milletvekilinin de cezaevinde kalmalarının yolunu açmaya yöneliktir. Hatip Dicle kararını nasıl kabul etmediysek, diğer 5 arkadaşımızın da cezaevinde bırakılmalarını kabul etmeyeceğiz. 28 haziranda açılacak olan meclisteki yemin törenine katılmayacaklarını açıklayan partimize ve bağımsız milletvekillerine, Siirt il örgütü olarak destek olduğumuzu deklere ediyoruz."

Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık BDP'li grup, Eruh yolunda oturma eylemi başlatarak yaklaşık 40 dakika yolu trafiğe kapattı. BDP'li grup daha sonra olaysız dağıldı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler