YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şırnak Valisi: Türkiye'yi Suriye Gibi Yapmayı Planladılar(2)

"ŞIRNAK VE HAKKARİ'DE 5 SINIR KAPISI İÇİN PROTOKAL İMZALADIK" Şırnak Valisi Hasan İpek, Silopi İlçesi'nden Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'nda 26

Şırnak Valisi: Türkiye'yi Suriye Gibi Yapmayı Planladılar(2)

"ŞIRNAK VE HAKKARİ'DE 5 SINIR KAPISI İÇİN PROTOKAL İMZALADIK"
Şırnak Valisi Hasan İpek, Silopi İlçesi'nden Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'nda 26 Ocak Dünya Gümrük Günü etkinliklerine katıldı. Daha sonra ilçe merkezinde bir otelde düzenlenen etkinliğe katılan İpek, gümrükle ilgili slayt gösterisini izledi.
Vali İpek, 2014 yılı Mart ayında Van'da dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani başkanlığında toplantı yapıldığını belirterek, "Bu toplantının amacı 12 yıldan beri çözülemeyen Habur'a üçüncü bir köprünün yapılması yine ilimizdeki Ovaköy, yine Aktepe ve yine ilimizdeki Gülyazı kara hudut kapılarının açılması ayrıca Hakkari'nin Üzümlü ve Derecik kara hudut kapılarının ve gümrük kapılarının açılmasıydı. Bu toplantı başladı, açılış konuşmaları yapıldı. Bu konunun nasıl çözülebileceği konuşuldu. Çünkü Irak merkezi hükümetinin onayı uzun yıllardan beri alınamamıştı. Çünkü Irak merkezi hükümetinde o günlerde bir istikrar yoktu ve değişik bakış açılarıyla bu kapıların açılmasına Irak yönetimi, Bağdat yönetimi zaman zaman karşı çıkıyordu. Biz dedim eğer Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak Bakanlar Kurulu'ndan bana ve Hakkari Valisine yetki verin, Sayın Barzani'de Irak Bölgesel Kürt yönetiminde Duhok ve Erbil Valisine yetki versin, biz bu yapılacak üçüncü köprü ve Şırnak'ta yapılacak 3 ile Hakkari'de yapılacak 2 tane kara hudut kapıları ile ilgili gerekli anlaşmaları imzalayalım ve hayata geçirelim diye teklifte bulundum. Bu teklifimin üzerine sayın Barzani söz aldı, 'Ben bu sözü rüyamda görsem inanmazdım' diyerek hemen Duhok ve Erbil valisine yetki vermeye hazırız dedi" diye konuştu.
"DAVUTOĞLU'NUN SÖYLEDİKLERİNİ İLK DEFA AÇIKLIYORUM"
Toplantıda dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Barzani'nin açıklamalarına karşılık konuşmasını ilk defa açıkladığını belirten Vali Hasan İpek, "Sayın Davutoğlu dedi ki, 'Bu sınırlar bizim devletimizin çizdiği sınırlar değildir. Bu sınırları birileri bize rağmen çizdiler, bizi de birbirimizle kavga ettirmek için her şeyi yapıyorlar. Onun için Şırnak Valisi'ne ve Hakkari Valisi'ne Bakanlar Kurulu'nda yetki vereceğiz, bu sınırlar bu kapılar açılacaktır' dedi. Aradan bir hafta geçmeden hemen Duhok Valisi, Erbil Valisi, Hakkari Valisi ve yetkili birimler ile bir araya geldik. Yeni kapıların açılması ve üçüncü köprünün yapılması için gerekli protokolü imzaladık ve yürürlüğe girdi" dedi.
İpekyolu, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Tuncay Bayraktar, "Bölge müdürlüğümüzde ihracat işlemlerinin yüzde 95'i ilk 24 saat içinde sonuçlandırılmaktadır. Habur Sınır Kapısı'nda 2014 yılında 2 milyona yakın büyük ve küçük araç giriş-çıkış işlemi gerçekleştirilmiş durumdadır. Bunun anlamı günde 5 bin 500 büyük ve küçük araç giriş- çıkışı demektir. Habur Sınır Kapısı'nda hem çıkış hem de giriş noktalarında 1.20 saniyede 1 araç kaydı yapılarak işlemler sonuçlandırılmaktadır" dedi.
Mehmet Selim YALÇIN/SİLOPİ(Şırnak),(DHA)-

Şırnak Valisi: Türkiye'yi Suriye Gibi Yapmayı Planladılar(2)Şırnak Valisi: Türkiye'yi Suriye Gibi Yapmayı Planladılar(2)

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler