YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şırnaklı'nın Atasporu Guhşegi'yi Şırnak Üniversitesi Yaşatacak

Şırnak'ın atasporu olan Guhşegi'nin yaşatılması için başlatılan çalışmalar kapsamında ilk maç yapıldı.

Şırnaklı'nın Atasporu Guhşegi'yi Şırnak Üniversitesi Yaşatacak

Şırnak'ın atasporu olan Guhşegi'nin yaşatılması için başlatılan çalışmalar kapsamında ilk maç yapıldı.

Guhşegi maçının açılışını Şırnak Valisi Vahdettin Özkan yaptı. Şırnak'ta yüzyıllardır oynanan 'Guhşegi' sporu Şırnak Üniversite Bahar Şenlikleri kapsamında şehir stadyumunda Şırnak Devlet Hastanesi ile Şırnak Üniversitesi takımları arasında oynandı. Yaklaşık 45 dakika oynanan maç 20-20 beraber bitti. Karşılaşma sonrasında oyunculara madalya veren Vali Vahdettin Özkan, Guhşegi'nin Şırnak için önemli bir oyun olduğunu söyledi. Vali Özkan, "Şırnak Üniversitesi Rektörü Ali Akmaz bu oyuna iyi araştırıp, bir konferans ile tanıtılmasını bekliyoruz. Ayrıca üniversite bünyesinde takım oluşturarak Şırnak'ın atasporu Guhşegi'nin bir spor dalı olarak yaşatılmasını istiyoruz" dedi.

GUHŞEGİ OYUNUN OYNAMA ŞEKLİ

Mezopotamya kültürünün özelliklerini taşıyan Guhşeği oyunu hala Şırnak'ta bahar aylarında oynanıyor. Guhşegi'nin kuralları ve oynama şekli beyzbola çok benziyor. En az 6 kişiden oluşan iki takım seçilerek kıl ve bezden yapılmış top ve topa vurabilecek bir sopa ile oynanır. Vuruşun yapıldığı noktada iki kişi yer alırken, bunlar her takımdan bir oyuncu olarak seçilir. Oyunculardan biri topu havaya atarken, diğeri de vuruşu gerçekleştirir. Her oyuncunun topa vurmak için 1 hakkı bulunmaktadır. Bunun için kural itibariyle beyzbola çok benziyor. Beyzbola benzeyen geleneksel oyunun beyzboldan tek farkı sınırsız sahada oynanması.

6'şar kişilik 2 takım arasında oynanan Guhşegi, dikkat ve kıvraklığı temsil ediyor. Guhşeği oyunu, bölgede yaşayan bir Ermeni tarafından ABD'ye götürülerek bugünkü beyzbol halini aldığı iddia edilmektedir.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler