YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkiye'nin Jeolojik Miras Envanteri Projesi"

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, "MTA geçmişteki 30 bin metre sondajını bugün 400 bin metreye çıkarttı.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, "MTA geçmişteki 30 bin metre sondajını bugün 400 bin metreye çıkarttı. İnşallah bu daha da yukarılara çıkacak" dedi.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nce, ülkenin jeolojik miras değerlerinin araştırılıp değerlendirilebilmesi amacıyla yürütülen "Türkiye'nin Jeolojik Miras Envanteri Projesi" kapsamında, Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi'nde bölge toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Sivas Valisi Ali Kolat, Sivas'ın yer altı zenginlikleri bakımından önemli bir kent olduğunu vurguladı. Sivas'ın hem madencilik hem jeoparklar hem de jeoturizm açısından son derece iyi bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Kolat, "Bu çalışmalar hep birlikte değerlendirildiğinde, Sivas açısından çok önemli bir potansiyelin gündeme taşınacağı, değerlendirileceği, yatırıma dönüştürülebileceği ve önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyim" diye konuştu.

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ise MTA'nın gelişmesi ile Türkiye'nin maden ve yer bilimleri açısından geliştiğini ifade etti. Türkiye'nin 50 çeşit madende dünyada oldukça iyi durumda olduğunu belirten Üzer, Sivas'ın özellikle demir madeni konusunda önde geldiğini dile getirdi.

Sivas'ın maden bakımından çok zengin bir kent olduğunu kaydeden Üzer, "Son yıllarda kromda, demirde, kömürde MTA'nın ve özel sektörün çok önemli çalışmaları var. MTA geçmişteki 30 bin metre sondajını bugün 400 bin metreye çıkarttı. İnşallah bu daha da yukarılara çıkacak" dedi.

Türkiye'de madenciliğin geliştiğini belirten Üzer, yer bilimlerinin çok derin ve geniş bir mevzu olduğunu ifade ederek, "Deniz araştırmalarımız var. Denizlerimizde araştırma, sondaj yapabileceğiz. Maden konusunda, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için MTA'nın yaptığı çalışmalar var" diye konuştu.

Kömürde 900 bin metreye yakın sondaj yapıldığını kaydeden Üzer, "5.8 milyar ton kömür bulundu. Bu düşük kalorili kömür ama elektrik üretimine uygun kömürler. 7 bin megavatlık bir termal potansiyelini gözükür hale getirdik. Türkiye'nin 31 bin 500 megavat bir jeotermal potansiyel var" ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de "Türkiye'de, Sivas'ta jeopark olmaya müsait alanlar mutlaka vardır. Jeolojik miraslarımızdan olan Sıcak Çermik ile ilgili projeyi belediyemizin yapmış olduğu 'Fikrini Kap Gel" yarışmasında birinci seçtik" diye konuştu.

Sıcak Çermik Kaplıcalarının suyunun önemine dikkati çeken Ürgüp, Pamukkale travertenlerinin bir benzerini Sivas'ta yapmanın mümkün olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ise Sivas'ın yer altı zenginlikleri açısından önemli bir konumda olduğunu belirterek, tarım, hayvancılık, turizm ve yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

"Jeolojik Miras Envanteri Sivas Bölge Toplantısı ve Alan Araştırmaları", 8 Haziran'da sona erecek.

Muhabir: Seyit Ahmet Eksik

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler