YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çevre Mühendisleri Odası: Munzur Hes'lere Kurban Edilmeye Çalışılıyor

Ferit DEMİR/ TUNCELİ, Tunceli'ye gelerek temaslarda bulunan Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Munzur Vadisi Halbori Gözeleri'nde basın açıklaması yaptı.

Çevre Mühendisleri Odası: Munzur Hes'lere Kurban Edilmeye Çalışılıyor

Ferit DEMİR/ TUNCELİ, Tunceli'ye gelerek temaslarda bulunan Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Munzur Vadisi Halbori Gözeleri'nde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, yardımcısı Nurhayat Altun, Ovacık İlçe Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çevreci çok sayıda kişi katıldı. Halbori Gözeleri'nde basın açıklamasını okuyan Baran Bozoğlu. Munzur Milli Parkı'nda birçok HES projesinin hukuksuzca gerçekleştirilmeye çalışıldığını ifade ederek, şöyle dedi:
"Birinci derece doğal SİT alanı olması için çalışmalar yapılan Munzur, HES'lere kurban edilmeye çalışılmaktadır. Türkiye'nin gelecekte Munzur Vadisi'nde üretilecek elektriğe ihtiyacı yok. Türkiye'deki elektrik tüketim seviyeleri enerji verimliliği çalışmalarıyla yüzde 25 oranında azaltılabilmektedir. Devlet ilk kez bir milli parkta üstün kamu yararı mantığı ile HES yapmak istiyor. Bu son derece yanlıştır. Munzur Vadisi'nin 1'inci derece SİT alanı ilan edilmesi gerekiyor. Munzur'a yapılması planlanan Konaktepe HES'ine dair Danıştay tarafından lisans iptal kararı verilmiş ve ÇED sürecini işletme zorunluluğu getirilmiştir. Açılan davalar sonucunda Çevre ve Orman Bakanlığı ısmarlama rapor ile Munzur'da yapılacak HES'lerin üstün kamu yararı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Üstün kamu yararı kavramı çevre sorunlarının oluşmasını engelleyebilecek bilimsel altyapısı olan bir karar değildir.Munzur üzerinde bin 518 çeşit bitkinin bulunduğu, 55'nin vadiye özgü olduğu bilinmektedir. Elazığ Müze Müdürlüğü 2001 yılında hazırladığı raporda bu alanın 1'nci Derece Doğal Sit alanı ilan edilmesi yönünde görüş belirtmiştir. Havza'daki doğal yaşamın, insan yaşamının sürdürülmesi için bir zorunluluktur."
"DEVLET HES'LERLE DERSİM'DEN İNTİKAM ALIYOR"
Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, devletin Munzur'u bilinçli olarak yok etmeye çalıştığını anlatırken, milyonlarca yıldan bu yana doğanın burada kendi seyrinde özgürce aktığını anlatırken şöyle dedi:
"Burada yüzlerce canlı türü yaşıyor ve hiç bir müdahele olmadan bu yaşam alanını kullanıyorlar. Burada yüzlerce bitki türü var. Kapitalist sömürü düzeni bütün bunları yok ederek, burayı bir rant alanına evirmeyi planlanıyor. Devlet günü kurtarmayı ve talanı esas alan politikalarla HES projeleri yaparak doğamızı yok etmeye çalışıyor. Devlet baraj ve HES projelerini uygulamaya sokarak bir anlamda Dersim halkından siyasi olarak intikam almak istiyor. Bu son derece tehlikeli bir yaklaşımdır. Biz Munzur'a hiçbir HES'in yapılmaması için bütün haklarımızı kullanacağız. Dersim halkı Munzur'da HES'lere asla geçit vermeyecektir."

Çevre Mühendisleri Odası: Munzur Hes'lere Kurban Edilmeye ÇalışılıyorÇevre Mühendisleri Odası: Munzur Hes'lere Kurban Edilmeye Çalışılıyor

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler