YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tunceli Baro Başkanı Yeşiltepe'ye Siyasilerden Destek

Ferit DEMİR/TUNCELİ, Siyasi Partiler adına konuşan Demokratik Bölgeler Partisi "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihinden başlayarak, kuruluş ideolojisine aykırı olan halklar, inançlar

Tunceli Baro Başkanı Yeşiltepe'ye Siyasilerden Destek

Ferit DEMİR/TUNCELİ, Siyasi Partiler adına konuşan Demokratik Bölgeler Partisi "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihinden başlayarak, kuruluş ideolojisine aykırı olan halklar, inançlar ve kimlikler üzerinde baskı, inkar ve kırım politikaları uygulanmış, bu kesimler üzerinde yeri gelmiş fiziki kırım uygulanmış, yeri gelmiş inkar ve asimilasyon politikaları ile farklılıkları yok sayılmış ve baskı altına alınmıştır. Bu da yetmezmiş istiklal mahkemeleri, sıkıyönetim mahkemeleri, devlet güvenlik mahkemeleri ve özel yetkili mahkemeler eliyle egemen sistem, muhalif olan kesimler için çıkartılan özel yasalarla, muhalifler yargılanarak, idamlar gerçekleştirilmiş, sürgünler yapılmış ve ağır cezalarla cezalandırılmıştır. İşte bugün de devlete hakim olan zihniyet ve anlayış, aradan neredeyse bir yüzyıl geçmiş olmasına rağmen, halen değişmemiştir."
Çocukların halen sokaklarda, gündüz ortasında öldürüldüğünü hatırlatan Doğru, bu gerçeklilik halen değişmediği için henüz 12, 13 yaşlarındaki çocukların güpegündüz sokak ortasında öldürülürken diğer yandan siyasi tasfiye operasyonuna dönük uygulamalarla siyasetçi, belediye başkanları, meclis üyeleri, üniversite öğrencileri, insan hakları savunucuları ve hukukçuların tutuklandığını, ağır cezalarla cezalandırıldığını söyledi. DBP İl Başkanı Ergin Doğru, şöyle dedi:
KCK operasyonlarıyla 10 bine yakın insan tutuklanmış veya ağır cezalarla cezalandırılmıştır. İşte son olarak Dersim Baro Başkanı Avukat Uğur Yeşiltepe ile ilgili Özel Yetkili Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararla, bu ülkede gerçek anlamda hukuk güvenliğinin ve güvencesinin kalmadığını, hukuku savunanların dahi güvencesinin olmadığını ortaya koymuştur. Bu son derece tehlikeli ve endişe verici bir durumdur. Avukata, üstelik Baro Başkanı olan bir hukuk insanına, mesleki faaliyetlerinden ötürü örgüt üyeliğinden ağır cezanın verilmesi siyaset kurumların olarak tarafımızdan asla kabul edilmez olarak değerlendirilmektedir. Bu kapsamda verilen ceza kararının bozulmasını ve ortadan kaldırılması öncelikli talebimizidir."
Uğur Yeşiltepe'ye isnad edilen suçu, Tunceli'de yaşayan herkesin işlediğini savunan Doğru, verilen cezanın demokratik ülkelerde olmaması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Dersim Baro Başkanı Avukat Uğur Yeşiltepe'nin cezalandırılmasına gerekçe sayılan tüm eylemler Dersim halkı tarafından sık sık dile getirilen demokratik talepler ve gerçekleştirilen eylemliliklerdir. Dersim 38 kırımını anma etkiliği, Sivas olaylarını protesto ve anma etkinlikleri, 1 Mayıs, Nevruz etkinlikleri gibi etkinlikler bu halka mal olmuş, halkın değerleri haline gelmiş etkinliklerdir. Bu etkinliklerin suç olarak görülmesi Dersim halkı tarafından kabul edilemeyeceği gibi tarafımızdan da asla kabul edilmeyecektir. Taş atan çocuklara 15-20 yıldan başlayarak verilen cezalara karşılık, polis memurları ve saldırgan kişilerce vahşice öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasında polislere ve saldırganlara 4 yıl ile 10 yıl arasında ceza verilebilen ve iyi hal indirimi uygulayan adalet, düşüncesini ifade ettiği için ve mesleki faaliyette bulunduğu için bir avukata rahatlıkla 6 yıl 3 ay ceza verebilmektedir. Bu ülkede adaleti, insan haklarını savunmanın bedeli 6 yıl, vahşice insan öldürmenin bedeli ise 4 yıldır. Aradaki çelişki bu kadar bariz ve nettir. Barış ve çözüm sürecinden bahsedildiği bir dönemde demokrasiyi, insan haklarını savunan kişilerin ağır cezalarla cezalandırılmasının sürece hizmet etmeyeceğinin bilinmesini, baro başkanına verilen bu cezanın bir an evvel bozulmasını ve bu sürecin takipçisi olacağımızı belirtirken, Uğur Yeşiltepe'ye verilen hapis cezasınını Tüm Dersim halkına verilmiş bir ceza olarak kabul ediyoruz ve bu karar ortadan kaldırılıncaya kadar her türlü demokratik hakkımızı kullanacağımızı da belirtmek isteriz."

Tunceli Baro Başkanı Yeşiltepe'ye Siyasilerden Destek

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler