YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çevre Mühendisleri Odası: Van Çöplüğü Patlamak Üzere

Gülay KUYUCU/VAN, Çevre sorunları olan bölgeleri yerinde görmek ve kentteki çevre mühendislerinin sorunlarını görüşmek üzere Van'a gelen Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı

Çevre Mühendisleri Odası: Van Çöplüğü Patlamak Üzere

Gülay KUYUCU/VAN, Çevre sorunları olan bölgeleri yerinde görmek ve kentteki çevre mühendislerinin sorunlarını görüşmek üzere Van'a gelen Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Van'ın ciddi çevre sorunlarının olduğunu belirtti. Özellikle Van Gölü'ne dikkat çeken ve gölün ömrünün kısa olduğunu ifade eden Bozoğlu, "Bir yandan Van Gölü ile gurur duyacaksın, koruduğunu söyleyeceksin, Van Gölü'nü bir değer olarak ortaya koyacaksın, bir yandan da atığını, bütün pisliğini bu göle boşaltacaksın. Bu kabul edilebilir değil. Ben yetkilileri uyarıyorum Van Gölü ölmek üzere olan bir göldür. Van'da vahşi bir depolama alanı var. Çöpler doğaya veriliyor. Hiçbir düzenleme yok. Birçok atık Van Gölü'ne akıtılıyor. Bu Van Gölü'nün yok olmasına neden olacak. Tıpkı Ankara'daki Mogan Gölü'nde olduğu gibi. Van Gölü'nün büyüklüğüne bakıp 'nasıl olsa bize bir şey olmaz' yaklaşımı doğru bir yaklaşım değildir. Bu noktada Van Gölü'nün ömrünün kısaldığını söyleyebiliriz" diye konuştu.
Van'da bir takım arıtma tesislerinin olduğunu fakat yaptıkları incelemede özellikle Erciş ve Muradiye'deki bölgelerdeki arıtma tesislerinin çalışmadığını gördüklerini de söyleyen Bozoğlu, "Üzerinde otlar bitmiş durumda. Dolayısıyla atık sular arıtılıyormuş gibi gösteriliyor. Fakat çalışmıyor. Bu oranlar geri kalmışlığın somut göstergeleridir. Van Gölü'ne sahip çıkılmadığının, kirlenmesine göz yumulduğunun kanıtıdır. Yani aslında atık sular arıtılmamakta, derelere, Van Gölü'ne endüstriyel ve evsel atıksular boşaltılmaya devam edilmektedir" dedi.
ISITIYORSUNUZ FAKAT HASTA EDİYORSUNUZ
Van'daki hava kirlililğinede dikkat çeken Bozoğlu, Van'da ciddi bir hava kirliliği problemi olduğunu direk Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın ölçüm istasyonu sonuçlarına göre tespit ettiklerini söyledi. Özellikle gelen yardım kömürlerinin kalitesiz olduğunu bildiklerini anlatan Bozoğlu, "Buna bağlı olarak da hava kirliliğinin gittikçe arttığını söyleyebiliriz. Yurttaşlara çözüm üretmek amaçlı kömür dağıtıyorsunuz. Fakat bu seferde onların ciğerlerini zehirliyorsunuz. Isıtıyorsunuz fakat hasta ediyorsunuz" diye konuştu.
Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarında partekül madde 10 denilen kirleticinin günlük ortalamasının 1 yıl içerisinde sadece 35 kez aşılabilmesine izin verildiğini belirten Bozoğlu, "35 günden fazla aşılması halinde acil önlemler alınması gerekmektedir. Van'da ise bu değer, çok daha fazla aşılmaktadır. Van'da 120 günü geçtiğini tespit ettik. Buna rağmen herhangi bir önlem alınmamaktadır. Burada temiz hava eylem planını ortaya konulması gerekmektedir. Bu planla da kirlilik nedenleri belirlenerek ve çözüm üretilebilmektedir" dedi.
VAN ÇÖPLÜĞÜ PATLAMAK ÜZERE
Van'ın çöplük alanında incelemelerde bulunduğunu ve dehşete düştüklerini kaydeden Bozoğlu, Van'a hiç yakışmayan bir atık sahasıyla karşılaştıklarını söyledi. Korku filmi gibi olduğunu belirten Bozoğlu, "Korku filmi gibiydi. Maddi durumu iyi olmayan insanların orada çöp kamyonlarının önünde durup işe yarar madde ayıklamaya çalıştıklarını gördüm. Bu Van'a ve Vanlılara yakışmayan bir uygulamadır. Acilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, valiliğin ve belediyelerin harekete geçerek önceliklerini çevre sorunlarına yani halk sağlığına ayırmaları gerekmektedir"dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin belediye başkanlığı döneminde bir fotoğraf paylaştığını belirten Bozoğlu, "Bir çöp alanının önüne masasını atmış ve oradaki çöp alanını ne kadar kötü olduğunu ifade ediyor. Kendisini Van'daki çöp alanına görmeye davet ediyoruz. TOKİ konutlarını gezmek yerine masasını Van'daki çöp alanına atıp bir an önce buradaki belediyeye destek verip, problemi çözmeye davet ediyoruz. Şu anda Van patlamak üzere. Metan seviyesi çok yükselmiş durumda. Bir an önce burada incele yapılması gerekiyor. Biz Sayın İdris Güllüce'yi Van çöplüğünü görmeye davet ediyoruz"
TOKİ UCUBE BİNALAR DİKMİŞ
TOKİ'nin deprem sonrası kente ucube binalar diktiğini ileri süren Bozoğlu, "Van'da deprem sonrası yeni binalar yapıldı. Ve ne yazık ki kentin estetiğine dair güzel görünmesine dair bir çaba harcanmadığını görüyoruz. TOKİ konutları gelmiş tıpkı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın amblemindeki gibi o çirkin konutları Van'ın göbeğine dikmiş durumdalar" dedi.

Çevre Mühendisleri Odası: Van Çöplüğü Patlamak ÜzereÇevre Mühendisleri Odası: Van Çöplüğü Patlamak ÜzereÇevre Mühendisleri Odası: Van Çöplüğü Patlamak Üzere

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler