YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dr. Kurt: Ergenlik, Çocukluktan Yetişkinliğe Geçişin Olduğu Ara Dönemdir

Yozgat Devlet Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Veli Kurt, birey ergenlik döneminden ya...

Dr. Kurt: Ergenlik, Çocukluktan Yetişkinliğe Geçişin Olduğu Ara Dönemdir

Yozgat Devlet Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Veli Kurt, birey ergenlik döneminden ya sağlıklı kimliğini kazanmış olarak ya da kimlik karmaşası ile çıktığını belirterek, "Bu dönemde ergen; ben kimim? Neyim? Ne yapmak istiyorum? Nereye aidim? Nasıl biri olacağım? Ne yapmalıyım? Gibi sorularına cevap arar. Ergenin kimliğini kazanması, bir yetişkin olabilmesi için bir yetişkin modele ihtiyacı vardır. Seçeceği rol modelin, gelişimini olumlu ya da olumsuz etkileme potansiyeli vardır." dedi.

Maltepe Anafen İlköğretim Şubesi tarafından öğrenci velilerine, 'Ergenlik Döneminde Çocuklarda Görülen Sorunlar ve Çözüm Yolları' konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Kurt, ailelerin bu dönemde karşılaştıkları ergenlik sorunları ile nasıl hareket etmeleri gerektiğini anlattı.

Ergenlik döneminin, hem çocukluğa hem de yetişkinliğe has özellikler gösterdiğini belirten Dr. Kurt, "Ergenlik dönemi, hem ergen için hem de ergenin ailesi için zor dönemdir. Sosyoekonomik koşullar, sağlık, yaşam, beslenme koşullarının iyi olması, iklim özellikleri, ergenliğin başlama yaşını etkiler. Ülkemizde kızlarda 10-12, erkeklerde ise 12-14 yaşlarında başlar. Bedensel, zihinsel ve psikolojik gelişme ve değişim nedeniyle ergen kendisini farklı hisseder ve çoğu zaman kendisini tanımlamakta güçlük çeker. Bu dönemde, ergen zor beğenir ve çabuk tepki gösterir. Duyguları hızlı bir iniş çıkış gösterir. Bu dönemde ergende yeni ruhsal özellikler ve davranışlar gözükür. Ergenlik bağımsızlık çağıdır, ergen kurallara uymak istemez. Ana babanın uyarılarına birden tepki gösterir, ters yanıtlar verir. Anne ve babasını eleştirir. Karşı çıkmış olmak için karşı çıkar. Ergenin, fark edilme ve takdir edilme ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacını aile içinde gideremeyen ergen, farklı arkadaş gruplarında bu ihtiyacını gidermeye çalışır." diye ifade etti.

Ergenlik döneminin, bireyde kimliğin oluştuğu, netleştiği ve çerçevesinin çizildiği bir dönem olduğunu ifade eden Dr. Kurt, şöyle devam etti: "Bu dönemde ergen; ben kimim? Neyim? Ne yapmak istiyorum? Nereye aidim? Nasıl biri olacağım? Ne yapmalıyım? Gibi sorularına cevap arar. Birey, ergenlik döneminden ya sağlıklı, kimliğini kazanmış olarak ya da kimlik karmaşası ile çıkar. Ergenin kimliğini kazanması, bir yetişkin olabilmesi için bir yetişkin modele ihtiyacı vardır. Seçeceği rol modelin gelişimini olumlu ya da olumsuz etkileme potansiyeli vardır. Ana görevimiz; çocuklarımızı bağımsız, verimli ve sorumlu bir şekilde yaşayabilecek duruma getirmek olmalıdır. Aileler, öncelikle çocuklarını tanımalı, onları ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmelidirler. Nasihatler genellikle işe yaramaz, sadece ergenin o an ebeveyni dinlemesini sağlar, uzun vadede çözüm değildir. Aile, ergenlik döneminde yaşanan sorunların bilincinde olmalı, bu davranışların bir süre sonra geçeceğini bilmeli ve sabırlı davranmalıdır.

Ailelerin, baş etme hazırlıklarına erken başlaması, çocukları ve kendileri için en iyi yoldur. Ergenin duyguları anlık değişkenlik arz edebilir. Ebeveynin bunu kabul etmesi ve sorgulamalara ve baskıcı yaklaşımlara girmemesi gerekir. Ben senin yaşındayken diye başlayan ve kendimizi öven konuşma biçiminden sakınmalıyız, gerçekçi olmaya özel çaba sarf edilmeli. Mükemmel olmasını beklemeyin. Küçük hataları görmezden gelin. Başka kişilerle asla kıyaslamayın. Tenkitte cömert olduğunuz kadar, övgüde ve takdirde de cömert olun. Onların haklarına saygılı olmayı, onların bize saygısından önde tutmalıyız. Bizim yapamadıklarımızı ergenden beklememeliyiz."

Maltepe Anafen İlköğretim Şubesi Dershane Müdürü Erol Eser de Dr. Kurt’a, seminere katılmasından dolayı teşekkür etti. Eser, "Bizler dershane olarak, gerek öğrencilerimize gerekse velilerine yönelik bu tür seminerler ve konferanslar düzenliyoruz. Ergenlik dönemindeki bir öğrenci bu dönemde farklı ruhsal dalgalanmalar yaşayabiliyor. Bilinçli bir aile ergenlik döneminde çocuğa nasıl yaklaşması gerektiğini bilirse, bu durum öğrenci başarısını da olumlu etkiler. Bu nedenle ailenin bilinçlenmesi, bu hassas dönemin farkına varması çok önemlidir." şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler