YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sorgun’da 7. Madımak Şenliği Düzenlendi

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Akocak Köyünde bu yıl 7.Madımak şenliği düzenlendi. Şenlikte “En Güzel Madımak...

Sorgun’da 7. Madımak Şenliği Düzenlendi

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Akocak Köyünde bu yıl 7.Madımak şenliği düzenlendi. Şenlikte “En Güzel Madımak Yemeği Yarışması”nın yanı sıra şenliğe katılan vatandaşlar davul zurnalar eşliğinde halaylar çekerek doyasıya eğlendiler. Yozgat ile birlikte Sivas ve Tokat illerinin en sevilen yemeği olan “Madımak” için Akocak köyünde 7. Madımak şenliği düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde köy kadınları meralardan topladıkları madımakları evlerinde pişirerek “En güzel madımak yarışması” katıldılar.

Şenlikte konuşan Sorgun İlçe Kaymakamı Levent Kılıç, Akocak köyünün insanlarının yüzüne bakıldığı zaman, insanlarının daha kanlı canlı olduğunun görüldüğünü, bunun sebebinin de madımak yemeği olduğunu söylemenin mümkün olabileceğini dile getirdi. Kaymakam Kılıç, bu şenliğin her geçen yıl daha geniş kapsamlı yapıldığını, ileriki yıllarda tam bir festival havası içerisinde yapılabileceğinin altını çizerek “Bu şenlikler insanların birbiriyle kaynaşması, yeni neslin eskileri tanıması ve akrabalık, dostluk bağlarının güçlendirilmesi açısından da çok önemli”dedi.

Merkezi Ankara’da bulunan Akocak Köyü Kalkındırma Derneği eski başkanlarından Yüksel Arslan ise yaptığı açıklamada madımağın demir açısından oldukça zengin olduğunu, bunu da kendilerine uzmanların söylediğini ifade etti. Arslan, madımağın yufka ekmekle yenmesinin bir çok insan tarafından daha çok sevildiğini, bunun da ilçe merkezindeki yufkacıların işlerinin açılması yönünde katkı sağladığını kaydederek “Biz doğada sadece bir bölgede yetişen ve İç Anadolu’ya has bir bitki olan madımağın özelliklerini biraz araştırdık, bazı uzman kişilerden fikir aldık ve madımakta büyük oranda demir olduğunu öğrendik. Her türlü hastalığın çaresini doğada veren yüce Allah, bazı hastalıkların çaresini de madımakta bahşetmiş. Bunların en başında geleni ise, şeker hastalığı ve böbrek taşıdır. İdrar arttırıcı ve idrar söktürücü olduğu da söyleniyor” şeklinde konuştu.

Şenlikleri izlemek üzere Ankara’dan gelen Selver Şimşek’ de bir yandan şenlikleri izlerken bir yandan da madımak toplayıp, Ankara’ya götüreceğini söyledi. Her yıl şenlikler için Akocak köyüne geldiğinin altını çizen Şimşek “madımak yemeği bizim en has yemeğimizdir. Bu şenlikte de köyümüzün kadınları madımak yemeği pişirirler. O yemekler burada yenir ve en güzel madımak yemeği yapana çeyrek altın verilir” ifadelerini kullandı.

Külhüyük köyünden gelen Nuber Öcal’da evinin önüne madımak ektiğini ve oradan komşularına madımak sattığını, ancak bir çoğunu kurutarak kışlık yiyecek olarak sakladığını vurguladı.

Konuşmaların ardından pişirilen madımak yemekleri, davetlileri ikram edildi ve ardından da en güzel madımak yemeği seçimine geçildi. Şenlikler, Ahmet Ece, Ahmet Eşkin, Hüseyin Kağıt gibi sanatçıların konseri ve hediye çekilişi ile devam etti.

Sorgun’da 7. Madımak Şenliği DüzenlendiSorgun’da 7. Madımak Şenliği Düzenlendi

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler