YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Matbaa Ustaları Sektörü Değerlendirdi

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde matbaa ustaları sektörün dünü, bugünü ve geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.Kdz. Ereğli’de matbaa...

Matbaa Ustaları Sektörü Değerlendirdi

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde matbaa ustaları sektörün dünü, bugünü ve geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Kdz. Ereğli’de matbaa sektöründe çalışan matbaa ustaları sektörde yaşanan sıkıntıları masaya yatırdılar. Kdz. Ereğli’de uzun yıllar sektörde çalışan matbaa ustası Yalçın Kasapoğlu, ilçedeki matbaa sektöründeki en büyük sıkıntının yetişmiş elemanın bulunmaması olduğunu söyledi.

Kdz. Ereğli’de 4-5 matbaa ustasının olduğunu ve ilçedeki gazetelerin yükünü çektiğini belirten Kasapoğlu, “Ereğli’deki matbaa sektörü teknolojiyi geriden takip ediyor. Neden derseniz günümüz teknolojisine uygun makineler oldukça pahalı bütçeler gerektiriyor. Bölgemizde de genelde tek renkte gazeteler basıldığı için bu büyük maliyetleri kimse yüklenip tesis kurma cesaretini gösteremiyor. Hal böyle olunca da 1969-70-72 model makinelerle bölgemizde yerel basının baskı işini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Tabi ki her sektörde olduğu gibi bizim sektörde bir takım sıkıntılar var. Öncelikle eleman yetişmemesi ve bulunamaması bu sıkıntıların başında geliyor. Yetişmiş eleman bulamamaktaki sıkıntılar önümüzdeki dönemlerde kendisini iyi ve kötü yönde hissettirecek bunun nedeni de yaklaşık 33 tane günlük ve haftalık gazetenin bulunduğu Ereğli’de usta sıkıntısı baş gösterdiği zaman iş yükü diğer arkadaşlar arasında bölüneceği için sıkıntı çekileceği muhakkak, neticede makine bile bu yüke dayanamazken insanın buna dayanması oldukça güç, bunun önüne geçilmesi için bir takım çalışmaların yapılması lazım, özellikle burada en büyük görev Gazeteciler Derneğine düşmekte, çözüm üretmek için bizlerle masaya oturulması şartıyla çözüm önerileri bulabiliriz” dedi.

Sektörde yaşanan sıkıntılara mutlak suretle çözüm bulunması gerektiğini belirten Kasapoğlu,“Dışarıdan işgücü ve eleman getirmek çok zor, piyasa şartlarına göre ilçemizde ve bölgemizdeki meslektaşlarımızın aldığı ücretlerle dışarıdan gelecek meslektaşlarımızın istediği ücretler arasında uçurumlar var. Kdz. Ereğli buna cevap veremezken dışarıdan gelecek arkadaşlarımızın ihtiyaçlarının bu bölgede giderilmesi oldukça çok zor, bunun yanı sıra sektör keyifli, işinizi severek yaparsanız keyifli, malzeme sıkıntısı olmazsa keyifli, karşılığını da alırsanız daha da keyifli oluyor. Çalışma şartları çok esnek bizim sektörde devlet memuru gibi sabah 8.30 akşam 5.00 yapma şansımız maalesef yok, günün haberleri oluşmaya ve şekil almaya başladıktan sonraki mizanpaj aşaması ve artı printerdan çıkış alınma aşaması akşam 18.00 ve 19.00 saatlerini bulmakta bu bir gazete için, düşünün 4-5 gazetenin günlük olarak aynı matbaada basılmasını, bu sektörümüzdeki teknik elemanın ne zaman eve gideceği belirsiz oluyor. Umarım bu konuda çözüm üretilir, en azından arkadan gelecek olan nesilin bu sektörden ekmek yiyebilmesi adına bir takım öneriler bulunabilir, buda Gazeteciler Derneğine düşmekte, sektörde ekmek yiyen arkadaşımız çok, muhabiri var, mizanpajcısı var, baskıcısı var, dağıtıcısı var bunlar bir zincir bunlardan birisi olmazsa diğerinin olmasını beklemek mümkün değil, temennimiz herkesin hak ettiği değeri görebilmesi ve hak ettiği ücreti alabilmesidir. Uzun vadede kalıcı olunması için işimizi en iyi şekilde yapmamız gerekiyor. Bizim tek ve en büyük amacımız budur” diye konuştu.

Kdz. Ereğli’de matbaa sektöründen emekli matbaa ustası Birol Aktürk de, “Kdz. Ereğli’de matbaa ustası olarak 4-5 kişiyiz. En büyük sıkıntımız ise yetişmiş eleman bulamamız. Kdz. Ereğli’de sektörümüz gün geçtikçe kan kaybediyor. Taşra olarak teknolojiye ayak uyduramıyoruz. Yatırım yapamıyoruz. Şu anda ilçemizdeki gazetelerin tüm baskı yükünü biz çekiyoruz. Birimiz hastalandığında birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Buda yükümüzü arttırıyor” dedi.

Matbaa ustası Vasıf Tekin de sektörde en büyük sıkıntının yetişmiş eleman bulunmaması olduğunu belirterek, bu sıkıntının ilerleyen yıllarda etkisini önemli ölçüde hissettireceğini söyledi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler