YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ttk 25. Dönem Tis Görüşmeleri Başladı

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyelerini ilgilendiren ve 1 Ocak...

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyelerini ilgilendiren ve 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasını kapsayacak 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Görüşmelerine TTK Genel Müdürlüğü Salonu’nda başlandı.

Açılış oturumunda bir konuşma yapan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, “Kurumumuz zor bir süreçten geçiyor. Geçen yıl yaşadığımız ve bu yıl yaşamakta olduğumuz yoğun emeklilikler neticesinde çalışanlarımızın iş yükü artıyor, bizler de işleri yaparken biraz daha zorlanıyoruz” dedi.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi gerektiğini belirterek toplu iş sözleşmesindeki öncelikli hedeflerinin çalışanlar arasındaki farklılıkları gidermek ve en temel insan hakkı olan “eşit işe eşit ücret” anlayışını hayata geçirmek olduğunu söyledi. Alabaş, “Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin, aynı işi yapan insanlara farklı ücretler dayatması ve taşeron kültürünü çalışma hayatına hakim kılmak istemesi devlet ciddiyetini bozmaktadır” dedi.

1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasını kapsayacak Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyelerini ilgilendiren 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 28 Mart 2013 tarihinde TTK Genel Müdürlüğü Salonu’nda yapılan açılış oturumuyla başladı. Ayrıca Türkiye Denizciler Sendikası’nın (TDS) TTK’da çalışan 45 üyesini ilgilendiren 14. Dönem TİS görüşmeleri de aynı oturumla başladı.

GMİS ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (KAMU-İŞ) arasında akdedilecek TTK 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin açılış oturuma TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Kamu-İş Genel Sekreteri Erhan Polat, TDS Genel Başkanı Hasan Pekdemir ve yönetim kurulu üyeleri, TTK Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Özçelik ve İsmail Güner, GMİS’in Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, TTK Müessese Müdürleri, GMİS’e bağlı şubelerin başkanları, TTK, GMİS ve Kamu-İş yetkilileri katıldı.

Açılış oturumunda TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TDS Genel Başkanı Hasan Pekdemir, Kamu-İş Genel Sekreteri Erhan Polat birer konuşma yaptılar.

“EMEKLİLİKLER NEDENİYLE ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ”

Açılış oturumunda bir konuşma yapan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, kurumdaki emeklilikler nedeniyle işlerini yapmakta zorlandıklarını belirterek, “Kurumumuz zor bir süreçten geçiyor” dedi.

İnan şunları söyledi:

“TTK ile GMİS arasında 25. Dönem, TDS ile 14. Dönem toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinin ilk gününde bir araya gelmiş bulunuyoruz. Kurumumuz zor bir süreçten geçiyor. Geçen yıl yaşadığımız ve bu yıl yaşamakta olduğumuz yoğun emeklilikler neticesinde çalışanlarımızın iş yükü artıyor, bizler de işleri yaparken biraz daha zorlanıyoruz. Geçen yıl 893 işçimiz, 115 memurumuz olmak üzere toplam 1008 emeklimiz var. 2013 yılının Ocak ayından buyana 217 işçi arkadaşımız emekli oldu. Emek yoğun çalışan bir işletmeyiz. Dolayısıyla yoğun emeklilikler ve ilave olarak da devamsızlıklar bunun üstüne eklenince sıkıntılı bir süreçten geçtiğimizi söylememiz mümkün. Böyle bir dönemde işçisiyle, sendikasıyla, memuruyla, mühendisiyle ve idaresiyle el ele verip bu kurumu ayakta tutmak, üretimimizi istenilen seviyenin üzerinde götürmek üzere bizlere eskisinden çok daha fazla iş düştüğünün takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu dönemi elele vererek aşacağız. Bu umutla bu toplu iş sözleşmesi görüşmelerini başlatmak istiyorum. Gerek Türkiye Denizciler Sendikası’na gerekse Genel Maden İşçileri Sendikası’na ve TTK’ya görüşmelerin hayırlı olmasını diliyorum.”

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET”

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi gerektiğini belirterek toplu iş sözleşmesindeki öncelikli hedeflerinin çalışanlar arasındaki farklılıkları gidermek ve en temel insan hakkı olan “eşit işe eşit ücret” anlayışını hayata geçirmek olduğunu söyledi. Alabaş şöyle konuştu:

“Bugün burada Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesinde çalışan yaklaşık 10 bin üyemiz adına 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine başlamak üzere toplandık. Türkiye Taşkömürü Kurumu adına kurum yöneticileri ve Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası ile yapacağımız 60 günlük görüşme süreci bugün başlıyor. Toplu sözleşmemiz, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olacak ve 31 Aralık 2014 tarihine kadar devam edecek. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak her şeyden önce Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin masa da bitirilmesinden yanayız. Ülkemizin, milletimizin, bölgemizin, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun gerçeklerini biliyoruz. Ve tabii ki işçi arkadaşlarımızın, üyelerimizin durumunu da biliyoruz. Toplu iş sözleşmesinde yer alan taleplerimizi bu gerçekler ışığında belirledik. Her zaman olduğu gibi karşılıklı saygı çerçevesi içinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bizim Genel Maden işçileri Sendikası olarak öncelikli hedefimiz çalışanlar arasındaki farklılıkları gidermek ve en temel insan hakkı olan “eşit işe eşit ücret” anlayışını hayata geçirmektir. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin, aynı işi yapan insanlara farklı ücretler dayatması ve taşeron kültürünü çalışma hayatına hakim kılmak istemesi devlet ciddiyetini bozmaktadır. Sıkıntılı bir kurumda çalışıyoruz. Ama bu sıkıntıların kaynağı, biz çalışanlar değiliz. Biz, bize gösterilen işi yapıyoruz.

Ne yazık ki bu kurum hak ettiği ilgiyi görmüyor. 1990’lı yıllardan itibaren küçülüyoruz. Özellikle 5 Nisan 1994 Kararları’ndan sonra TTK, istikrarlı bir norm kadro ile çalışma fırsatı bulamadı. İşçi arkadaşlarımız emekli oldu, yerlerine yeterince işçi alınmadı. Doğal olarak çalışan sayısı azaldıkça üretim düştü. Nitekim sadece son 10 yılda çalışan sayısı 7 bin geriledi. TTK Genel Müdürlüğü’nün 2 yıldır talep ettiği gibi işçi açıkları en kısa sürede giderilmelidir. Bu olumsuz tabloyu değiştirmenin birinci şartı işçi açıklarını gidermek ve TTK Yönetim Kurulu’na yetki vererek norm kadroyu korumasını sağlamaktır. Sonrasında biz çalışanlar olarak bu işin üstesinden gelir ve TTK’nın ülke ekonomisine katkı vermesini sağlarız. Bu düşüncelerle, toplu iş sözleşmesi görüşmelerimizin işçi arkadaşlarımıza, kurumumuza, bölgemize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.”

“TTK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ”

TDS Genel Başkanı Hasan Pekdemir de dünyanın en zor mesleklerinden birinin madencilik diğerinin ise denizcilik olduğunu söyledi. Pekdemir, “Türkiye’nin güzide bir kurumu olarak TTK’nın korunması, güçlenmesi, gelişmesi için gereken katkı neyse elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

Pekdemir, “Türkiye Denizciler Sendikası için 14. Dönem TİS görüşmelerinin başlangıç dönemi. Bu bize ayrıca bir heyecan veriyor. Görevdaşım olan, dostum Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Sayın Eyüp Alabaş’ın söylediklerinin altına imzamı atarım. TTK Genel Müdürümüzün işi hakikaten zor. Dünyanın en zor iş şartlarına sahip, ağır iş kolu kabul edilen iki iş kolundan birinin madencilikle, yüzlerce metre yerin altında canını dişine takarak uğraşan bir iş sanatıyla meşgulsünüz ve yönetmekle mükellefsiniz. Dünyanın en zor işlerinden biri olan, yakını vefat ettiğinde cenazesine bile gidemeyen insanların mesleği denizciliktir. Toplu sözleşme bizim için 45 işçiyi ilgilendiriyor. Ancak şunu da ifade etmeliyim ki devletin makro ekonomik politikalarından biri de istihdam yaratmak olmalıdır. Her işyeri bazen karlı olamayabiliyor. Devlet amme hizmeti olarak vatandaşlarına hizmet sağlamak için de istihdam yaratılması gerekiyor. Bu nedenle hem iş kazalarının önlenmesi hem de işlerin daha iyi yürütümü açısından istihdam olanakların göz önünde bulundurulması gerekiyor. Türkiye’nin güzide bir kurumu olarak TTK’nın korunması, güçlenmesi, gelişmesi için gereken katkı neyse elimizden geleni yapmaya hazırız. Toplu iş sözleşmesinin masada başlayıp masada bitmesi en büyük dileğimiz. Hayırlı olmasını diliyorum.”

“TTK ÖNEMLİ BİR KURUM”

KAMU-İŞ Genel Sekreteri Erhan Polat ise TTK’nın sadece Zonguldak için değil ülkemiz için de önemli bir kurum olduğunu belirtti. Polat şöyle konuştu:

“Yeni bir döneme başlıyoruz. Bizler için her sözleşme dönemi bir bahar gibidir. Ağaçların canlanması gibi bizde de sözleşmeler bir yenilenme, çiçek açma, canlanma dönemidir. Bu heyecanı yaşıyoruz. Genel Başkanlarımız ve Genel Müdürümüz yaptıkları konuşmalarda iyi dileklerde bulundular. Ben de bu dileklere katılıyorum. Türkiye Taşkömürü Kurumu, sadece Zonguldak için değil ülkemiz için de önemli bir kurumdur. Elbirliği ile hep birlikte bu müessesenin yaşatılması için çaba sarf etmeliyiz. Elbette ki işimiz çok zor. Madencilik dünyanın en zor mesleklerinden biridir. Arkadaşlarımız yerin 600 metre altında çok zor bir görev yapıyorlar. Arkadaşlarımızın hakkını ödemek mümkün değil.

Bununla birlikte bir de ülke gerçekleri var, işyeri gerçekleri var, dünya gerçekleri var. Hem yapacağımız müzakereler esnasında hem çalışma, üretim esnasında bu gerçekleri göz önünde bulundurursak bu müessesenin ömrünün çok çok daha uzun olmasını sağlarız. Hakikaten TTK, hem bölgemiz hem ülkemiz için önemli bir kuruluş. Yeni dönem toplu iş sözleşmelerinin hayırlı olmasını diliyorum.”

GÖRÜŞMELER 2 NİSAN’DA ANKARA’DA DEVAM EDECEK

Açılış oturumunda TTK 25. Dönem toplu iş sözleşmesi ile TDS 14. Dönem toplu iş sözleşmesinin birinci maddeleri kabul edildi. TTK, 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin ikinci oturumu 2 Nisan 2013 tarihinde Ankara’da yapılacak.

TTK 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 83 maddeden oluşuyor.

Mynet Youtube

Ttk 25. Dönem Tis Görüşmeleri Başladı

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyelerini ilgilendiren ve 1 Ocak...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler