YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TTK'da Toplu Iş Sözleşmesi Görüşmeleri Başladı

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çoğunluğu madenci olmak üzere 10 bini aşkın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çoğunluğu madenci olmak üzere 10 bini aşkın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, kurumun toplantı salonunda yapılan görüşmelerin açılış oturumunda yaptığı konuşmada, emekli olan personel nedeniyle çeşitli zorluklar yaşadıklarını, çalışanların iş yükünün arttığını söyledi.

Geçen yıl 893 işçi ve 115 memurun, 2013 ocak ayından itibaren de 217 işçinin emekliye ayrıldığını ifade eden İnan, şunları kaydetti:

"Emek yoğun çalışan bir işletmeyiz, emekliliklerin üzerine yoğun işçilik ve devamsızlıklar eklenince sıkıntılı bir dönemden geçtiğimizi söylememiz mümkün. Böyle bir dönemde işçisi, sendikası, memuru ve idaresiyle el ele verip bu kurumu ayakta tutmalıyız. Kömür üretimini istenilen seviyenin üzerinde götürmek için bizlere eskisinden çok daha fazla iş düşüyoruz. Bu dönemi de ele ele verip aşacağız."

Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) Genel Sekreteri Erhan Polat ise TTK'nın sadece Zonguldak açısından değil, Türkiye için önemli bir kurum olduğunu anlattı.

El birliğiyle TTK'nın yaşatılması için çaba sarf etmeleri gerektiğini vurgulayan Polat, "Dünyanın en zor işlerinden birini yapıyoruz. Çalışma arkadaşlarımız, yerin 600 metre aşağısında görevlerini yerine getiriyorlar. Onların haklarını ödemek mümkün değil. Bununla beraber ülke gerçekleri var. Yapacağımız müzakereler ve üretim esnasında bunları göz önünde bulundurursak bu kurumun ömrümün çok daha uzun olmasını sağlarız" diye konuştu.

-GMİS Genel Başkanı Alabaş-

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş da yaklaşık 10 bin üyelerini ilgilendiren toplu iş sözleşmeSİnin 60 gün sürecek görüşmelerine başladıklarını, öncelikli amaçlarının çalışanlar arasındaki ücret dengesizliğini gidermek olduğunu ifade etti.

Son 10 yıldır kurumda çalışan sayısının 7 bin kişi kadar azaldığını savunan Alabaş, "Doğal olarak çalışan sayısı azalınca üretim düştü. TTK Genel Müdürlüğü'nün 2 yıldır talep ettiği gibi işçi açıkları en kısa sürede giderilmelidir. Sonrasında biz çalışanlar işin üstesinden geliriz" dedi.

Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) Genel Başkanı Hasan Pekdemir de TTK'nın liman hizmetlerinde çalışan 45 işçiyi ilgilendiren sözleşmenin masa başında sonuçlandırılmasını dileyerek, denizciliğin de madencilik gibi zor bir meslek olduğunu vurguladı.

Açılış oturumuna TTK'nın ve ilgili sendikaların yöneticileri katıldı.

Muhabir: Erdinç Aksoy

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler